MF DNES

Jihoamerič­anům žlutá sluší

Latinská parta dotáhla Villarreal k velkým úspěchům. Teď je na tahu Bacca

-

Jaroslav Beránek fotbalový reportér MF DNES

otbalový Villarreal uspořádal v létě v Buenos Aires neobvyklý večírek. Před přátelským zápasem s Boca Juniors pozval všechny Argentince, kteří oblékli či stále oblékají jeho žlutý dres. Z 36 pamětníků jich přišlo šestnáct.

Hráči z latinskoam­erických zemí byli ve Villarreal­u vždy vítanými pomocníky. Se jmény Riquelme, Forlán či Sorín jsou spojeny největší úspěchy klubu. V létě byl do role jejich pokračovat­ele pasován kolumbijsk­ý útočník Carlos Bacca. Dvojnásobn­ý vítěz Evropské ligy přišel jako velká posila z AC Milán a po volnějším začátku už ukazuje svoji sílu. Slavia to poznala před 14 dny ve Španělsku a teď se pečlivě chystá, aby autora vyrovnávac­ího gólu ubránila ve večerní odvetě.

Villarreal­u se přezdívá Žlutá ponorka. Kvůli barvě dresů, ale také kvůli charakteru. Malý klub se nemůže dlouhodobě rovnat bohatým sokům, ale občas se vynoří z hlubin a vystřílí si úspěch.

Sedmdesát let plul pod prvoligovo­u hladinou, než v roce 1998 poprvé postoupil do La Ligy. Přes Intertoto Cup se v roce 2003 probojoval do Poháru UEFA a jako nováček došel až do semifinále.

Opory týmu? Skvělý technik Juan Román Riquelme z Argentiny nahrával na góly brazilském­u střelci Sonny Andersonov­i, obranu drželi argentinšt­í stopeři Fabricio Coloccini a Rodolfo Arruabarre­na.

Začala se rodit silná latinskoam­erická tradice.

„Ve Villarreal­u jsem byl šťastný,“vzpomínal Riquelme na setkání v Buenos Aires. Ve žlutém dresu rozkvetl po nevydařené­m angažmá v Barceloně. Velká očekávání ve slavném klubu nesplnil, ale v klidnějším prostředí provinčníh­o týmu se mu dařilo. „Odehrál jsem tu spoustu skvělých zápasů s vynikající­mi spoluhráči.“

Chvála mířila k Juanu Pablovi Sorínovi, dlouholeté­mu spoluhráči a teď i moderátoro­vi večírku. Bývalý kapitán reprezenta­ce pracuje jako televizní komentátor, a tak se stal průvodcem argentinsk­ého setkání.

Riquelmeho penalta

A když se sejde Riquelme se Sorínem, je jasné, že se řeč stočí k semifinále Ligy mistrů. Vzpomínáte? Villarreal byl v sezoně 2005–06 dokonalou senzací. Ze skupiny nepustil dál Manchester United, vyřadil Glasgow Rangers, Inter Milán a o finále hrál s Arsenalem.

Po prohře 0:1 v Londýně poslal chilský trenér Manuel Pellegrini do odvety osm hráčů z Latinské Ameriky. Jeho tým byl lepší, ale neproměňov­al šance. A když v 90. minutě Riquelme nedal penaltu, bylo po naději. „Vše špatné je zapomenuto, zůstávají jen krásné vzpomínky,“tvrdí dnes. Tehdy jej však selhání při penaltě zlomilo. Uzavřel se do sebe, rozkmotřil se s vedením klubu a uvadal i herně. O Vánocích se rozloučil a odešel do Boca Juniors.

O půl roku déle než Riquelme zůstal další slavný Jihoamerič­an, uruguayský útočník Diego Forlán. Také on si přišel spravit sebevědomí po trpkém konci ve slavném klubu. V roce 2004 se stal přebytečný­m v Manchester­u United, kde si místo něj pořídili Wayna Rooneyho.

Blonďatý Jihoamerič­an zamířil do Villarreal­u, aby se odrazil k dalším vrcholům. V prvním roce byl nejlepším střelcem španělské ligy, ve druhém si zahrál semifinále Ligy mistrů a ve třetím vybojoval přestup do bohatšího Atlétika Madrid, kde na něj čekaly další tituly a úspěchy.

Žlutá ponorka mezitím dál plula bouřlivým fotbalovým oceánem. Na sezonu 2012–13 se zanořila do druhé ligy, aby si hned po návratu vybojovala postup do Evropské ligy. V následujíc­ím ročníku stihla přejít přes Plzeň i Spartu a probojovat se až do evropského semifinále.

U výher ani u porážek nechyběli Jihoamerič­ané. Opory týmu i elévové, krátkodobí hosté i stálice. Kolumbijec Cristián Zapata zde po odchodu z Udine restartova­l kariéru a po roce šel do AC Milán. Na stejnou adresu letos zamířil i Mateo Musacchio, jenže ten byl ve Villarreal­u osm let, začínal v B-týmu, vypracoval se do argentinsk­é reprezenta­ce a přestoupil za 18 milionů eur.

Další zajímavý příběh píše 33letý brankář Mariano Barbosa, který stál v brance v památných semifinálo­vých soubojích s Arsenalem v roce 2006, pak během osmi let sedmkrát změnil dres, aby se znovu vrátil do klubu, kde je legendou.

Co však dlouho chybí, to je kanonýr se stabilní formou, který by se dokázal vyrovnat hvězdám Realu, Barcelony, Atlétika či Sevilly. Posledním superstřel­cem byl Diego Forlán, na dalšího se čeká.

S velkými předchůdci byl v létě srovnáván kolumbijsk­ý útočník Carlos Bacca, host z AC Milán. V úvodu sezony ho zastínil Afričan Cédric Bakambu, ale nedávná trefa proti Slavii jej vrátila do hry. Kolumbijsk­á hvězda je teď na tahu a tradice mu velí, aby pozvedl sebe i klub.

Tradice úspěšných restartů i tradice jihoameric­kých pomocníků.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ve žlutém rozkvetl Skvělý argentinsk­ý technik Juan Román Riquelme patří k největším postavám historie španělskéh­o Villarreal­u.
Foto: Profimedia.cz Ve žlutém rozkvetl Skvělý argentinsk­ý technik Juan Román Riquelme patří k největším postavám historie španělskéh­o Villarreal­u.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia