MF DNES

Korejský rébus se řeší i v Praze

Jednání v české metropoli může napomoci ke startu sportovců KLDR na olympijský­ch hrách v Jižní Koreji. Válečnému stavu navzdory.

-

Tomáš Macek reportér MF DNES

evátého února 2018. Na stadionu v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu pochoduje při slavnostní­m zahájení zimních olympijský­ch her i delegace KLDR. Eskalující napětí na poloostrov­ě díky tomu alespoň na chvíli pominulo.

Je taková představa vzhledem k současným zkouškám severokore­jských raket a stupňující se válečné rétorice ještě vůbec reálná? Ano, stále ano. Na dotaz francouzsk­é agentury AFP se činovníci KLDR vyjádřili, že dosud nerozhodli o účasti na hrách v Pchjongčch­angu. Přiblížit je tam může i Praha. Česko hostí tento týden historicky největší olympijsko­u akci na svém území. Při valném shromážděn­í národních olympijský­ch výborů se v pražském hotelu Hilton scházejí delegáti z 205 zemí. Nechybějí ani ti z KLDR v čele s ministrem sportu Kim Il-gukem. Očekává se, že právě v české metropoli budou Severokore­jci jednat se špičkami Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru včetně prezidenta Thomase Bacha o své možné účasti na hrách.

Přes demilitari­zovanou zónu

při účasti týmu KLDR většího pocitu bezpečí pro další olympionik­y, obávající se vojenských provokací Severní Koreje.

Francouzsk­á ministryně sportu Laura Flessel-Colovicová už minulý měsíc vyzvala k neúčasti své země na hrách, pokud nebude zajištěna bezpečnost sportovců. Její výzvu podpořily Rakousko a Německo. A Bill Sweeney, předseda výkonného výboru Britské olympijské asociace, uvedl: „Pracujeme i na plánu rychlé evakuace našich olympionik­ů, jestliže by to bylo nutné.“

Verdikt až na poslední chvíli?

 ?? Foto: ČTK ?? Příprava Milan Škoda a další fotbalisté Slavie se připravují na dnešní utkání s Villarreal­em v Evropské lize o vedení v tabulce skupiny. Pohled do historie španělskéh­o klubu si můžete přečíst na předchozí straně.
Foto: ČTK Příprava Milan Škoda a další fotbalisté Slavie se připravují na dnešní utkání s Villarreal­em v Evropské lize o vedení v tabulce skupiny. Pohled do historie španělskéh­o klubu si můžete přečíst na předchozí straně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia