MF DNES

Dva vražedné výstřely ze zoufalství

Zpověď ženy, která přišla o dva muže. Otce-tyrana zastřelil její manžel. Jeden je mrtvý, druhý ve vězení.

-

Tonu pořád miluju. Udělal to pro mě, aby mě ochránil. Můj otec byl tyran. Když mě otec surově napadl, v manželovi bouchly saze. Nemělo se to stát.

Proto se starosta Bedihoště Jiří Zips také velice snažil, aby Antonína Pospíšila pustili loni na Vánoce z vězení na návštěvu domů.

Ve vsi se na podpůrnou petici podepsalo na čtyři sta obyvatel. Vyučený zámečník Pospíšil byl skoro dvacet let zaměstnanc­em obce. Znali ho jako dříče. Bohabojnéh­o, věřícího člověka. Postavili se za něj i lidé z římskokato­lické farnosti v Prostějově.

V ložnici se před ním zamykali

Hana Pospíšilov­á stále chodí k psychologo­vi. „Vybrala jsem si raději muže, ženám moc nevěřím. Jsou mezi nimi škodolibé drbny,“vysvětluje.

Je přesvědčen­á, že se na otcově prchlivost­i podepsala nějaká duševní nemoc. Dřív prý tak zlý nebyl.

„Našeho syna zbožňoval. Však máme jen jeho. Měla jsem těžký porod a málem jsme to já ani dítě nepřežily. Doktoři mi řekli, ať se o druhé radši nepokouším­e. Taky vnoučata měl táta rád, ale po smrti maminky se všechno změnilo. Začal na mě podivně žárlit. Oba nás sekýroval a ponižoval. Přitom před chlapama o mně říkal „naše malá“. Museli jsme se před ním v ložnici zamykat. Uprostřed noci třeba lomcoval klikou a za dveřmi se chechtal. Byla to hrůza. Dráždilo ho naše manželské štěstí,“vypráví žena.

Svou verzi přednesl soudu i Antonín Pospíšil. „Já ho chtěl tou pistolí varovat, že pokud bude ubližovat mé manželce, tak mu taky ublížím,“řekl obžalovaný.

„Řekl jsem mu ‚Nazdar‘. A on na mě zakřičel, ať vypadnu,“popsal Pospíšil.

Poté přistoupil ke svému tchánovi a střelil ho do obou spánků. Tvrdí, že to bylo v amoku. „Kdyby jevil známky života, střelil bych ho potřetí,“prohlásil Pospíšil před soudem.

Poté zavolal na manželku, že jí zabil otce, a požádal ji, ať zavolá linku 158, kde ohlásil, že zavraždil svého tchána. Na příjezd policie pak počkal v kuchyni.

Vyřešení sporu s tchánem střelbou vysvětlova­li znalci u soudu „protahovan­ým afektem“, kdy oběť dlouhodobě snášející domácí násilí nakonec v zoufalství zaútočí na tyrana. Policejní psycholožk­a Ludmila Čírtková použila termín „finální bankrotová reakce“.

Podle soudu však Pospíšil usmrtil tchána „zákeřně a mstivě“.

„Proti tchánovi je obžalovaný o generaci mladším mužem, měl před sebou starce, otce své manželky a také muže, se kterým měl dlouholeté spory. Nedal mu nejmenší šanci na obranu. Nijak poškozenéh­o nevaroval,“uvedla v rozsudku soudkyně Jaroslava Bartošová. Podotkla, že právo na ochranu života je v civilizova­né zemi jedním ze základních práv.

Své spory s tchánem mohl Antonín Pospíšil podle soudkyně řešit jinak. Podle ní bylo jen na jeho rozhodnutí, v jakých podmínkách chce žít. Zda v domě s tchánem, nebo se odstěhovat.

Návrh obhajoby, aby čin byl posouzen mírněji – jako zabití, a ne jako vražda – soudkyně odmítla.

O zabití podle ní nešlo, protože si Pospíšil pistoli na tchána přichystal spolu s náboji a dal si alkohol na kuráž. Trest potvrdily všechny odvolací soudy včetně Nejvyššího. Teď manželé sázejí už jen na milost prezidenta. To je však málo pravděpodo­bné.

Na Vánoce mu doveze cukroví

Léta předtím než Hana Pospíšilov­á odešla do starobního důchodu, pobírala kvůli špatnému zdraví ten invalidní. Na ranči bylo pořád co dělat, měli tam hospodářst­ví, kachny, králíky. Manželé tam utíkali před starcovým hněvem. „Teď už mám jenom tři slepice a ty nechám dožít. I když pomáhají mladí, bylo toho na mě moc,“posteskne si.

Mladými myslí syna s rodinou. Je inženýr a jeho žena učitelka. Vnuk chodí do třetí třídy, vnučce jsou čtyři. Blízcí jí pomáhají i od pocitu samoty.

Poslední roky žili v jednopatro­vém domku ve třech, teď tam Hana Pospíšilov­á osaměla. V přízemí si teď snacha zřizuje třídu, kde bude učit děti angličtinu a němčinu.

Antonín Pospíšil si odpykává trest v břeclavské věznici, na cele je se dvěma spoluvězni. Každý den se ale může těšit na telefonát s manželkou, jednou měsíčně na návštěvu a balíček. Nejvíc mu tam chybí práce, ale s tím nic nenadělá – před důchodcem mají logicky přednost mladší. Náklady na soudy a na advokátku tak musí splácet z penze. Z dlouhé chvíle alespoň sepisuje „střípky“ze svého života. Stránky popsané úhledným rukopisem posílá i MF DNES.

„Tentokrát mi Tondu na Vánoce jistě domů nepustí jako loni. Bude mi smutno. Před Štědrým dnem ho pojedeme do Břeclavi se synem navštívit,“utěšuje se seniorka.

 ??  ??
 ??  ?? Tady byli šťastní Hana Pospíšilov­á u ranče, kam s manželem utíkali před jejím otcem. Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA
Tady byli šťastní Hana Pospíšilov­á u ranče, kam s manželem utíkali před jejím otcem. Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA
 ??  ?? Třináct let Šestašedes­átiletého Antonína Pospíšila poslal soud za vraždu na 13 let za mříže. Foto: ČTK
Třináct let Šestašedes­átiletého Antonína Pospíšila poslal soud za vraždu na 13 let za mříže. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia