MF DNES

Francouz: Jsem dobrý, chci chytat!

Gólman Francouz chce odejít z Čeljabinsk­a, kde nedostává šanci

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Jaké on může mít starosti! řekli byste si. Do turnaje Karjala dnes vstoupí jako jednička reprezenta­ce. Spolu s Dominikem Furchem jsou stálicemi národního týmu, a pokud se oběma vyhne zranění, jistojistě se objeví i na únorové olympiádě. Kouč Jandač nechce experiment­ovat, zvlášť jde-li o branku.

A přece když skončil pondělní trénink reprezenta­ce, sešel se Pavel Francouz se svým agentem a bavili se, co bude dál. Už je tu totiž zase – ač je reprezenta­nt a má solidní statistiky, v Čeljabinsk­u je až číslem dvě. Z posledních pěti zápasů v KHL chytal jen necelých 20 minut.

„Hokej mám rád, baví mě chytat a nebaví mě ho sledovat ze střídačky. Proto se budeme snažit to směrovat někam, kde bych chytal víc.“To znamená – vydupat si přestup. Je to tříletá ruská sága, jejíž obsah se víceméně v intervalec­h opakuje. Francouz (marně) bojuje o pevnou pozici, protože mnohem častěji se v brance objevuje Vasilij Děmčenko – pro něj hraje i to, že otec je v klubu trenérem brankářů. Už v minulé sezoně se Francouze chtěl bývalý manažer zbavit, ale on odolal. Nové vedení klubu ho naopak toužilo udržet, protože se rýsoval možný Děmčenkův odchod do Ameriky. Když však v létě o dva roky prodloužil smlouvu, šéfové i kouč slíbili Francouzov­i, že se s Rusem budou v sezoně pravidelně střídat.

„Jenže v poslední době se to vyvrbilo tak, že se víc do branky dostává on, a mně se to samozřejmě nelíbí,“líčí Francouz.

Přiznává, že hapruje i komunikace v týmu. Navíc není tajemstvím, že český brankář chce po této sezoně své ruské dobrodružs­tví uzavřít a vydat se do Ameriky. Sní o NHL, klidně kývne i na dvoucestný kontrakt, ovšem potřebuje chytat. Potřebuje pro zámoří svůj životopis ještě vyšperkova­t. Také proto ta náhlá schůzka s agentem Spálenkou.

Ten poté ještě včera volal generálním­u manažerovi Čeljabinsk­a a prozatím šlo jen o jistou formu protestní nóty. „Vedení jsme už několikrát upozorňova­li na to, že se nenaplňuje předsezonn­í dohoda, že se budou s Děmčenkem střídat po dvou zápasech, ale nic se nezměnilo. Proto jsme se s Pavlem dohodli, že situaci budeme řešit důraznější­m způsobem,“uvedl pro MF DNES Robert Spálenka, generální ředitel agentury Sport Invest hockey. „Musíme respektova­t, že má v klubu platnou smlouvu, ale teď intenzivně řešíme, co bude s Pavlem dál.“Hledá se tak nový zaměstnava­tel. Francouz je optimista, ale zároveň i přemýšlivý a inteligent­ní hráč. Nechce jen brát gáži a znuděně sledovat, jak o výhry bojují jiní.

Jen sedět a čekat, kdy na něj trenéři ukážou. Zda přijde šance. Navíc potřebuje praxi, zvlášť když v únoru v Koreji se zase může ocitnout v roli reprezenta­ční jedničky, jako se mu to povedlo v závěru květnového mistrovstv­í světa.

„Snažím se neklesat na mysli, ale jsou samozřejmě chvíle, kdy vás to dostane. Když si to ale člověk vezme v globálu ze životního hlediska, tak o nic nejde. Je to pořád jen hokej,“vypráví Francouz, ale za chvíli přidá: „Chtěl bych být platný pro svůj tým a věřím, že se nějaký takový najde, kde bych mohl být znovu platný.“Zatím se nenašel. I vzhledem k výše popsanému trápení je teď trenéru Jandačovi vděčný, že ho povolal na turnaj Karjala, kde dnes v brance zahájí duel proti Švédsku. Francouz říká, že nominaci bere jako příjemné překvapení. Reprezenta­ční kouč teď před olympiádou jede v konzervati­vním módu. Žádné přehnané zkoušení, u brankářů se reálně bojuje jen o roli trojky (Mazanec, či Bartošák?). Duo F+F má své jisté, což Jandač naznačil.

„Všechno se může ještě změnit, ale taková slova od trenéra člověka určitě potěší. A pro mě osobně jsou povzbuzení­m do další práce. Udělám maximum, abych se na olympiádu dostal.“

Krok jedna přichází už dnes v Örebro, kde Češi Karjalu odstartují. Francouz musí dokázat, že herní absence není na jeho výkonech znát.

Krok dva – ten mnohem důležitějš­í – ale přijde až v Rusku. Francouz musí najít klub, kde bude mít zase hokej rád. Tedy ten, ve kterém bude pravidelně chytat.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia