MF DNES

Dobře připraven

Topolánek srší sebevědomí­m, o minulosti už mluvit nechce

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Stačilo půl hodiny a Mirek Topolánek ukázal víc sebevědomí než všichni dosavadní protivníci Miloše Zemana v souboji o Hrad dohromady.

Jsem kompetentn­í. Nenosím si staré křivdy. Jsem schopen lidi sjednocova­t. Nikdy dvakrát nedělám stejnou chybu. Venku mě respektují a váží si mě. Nikdo nemůže říct, že bych ho někdy podrazil. A když už budu citovat, tak sám sebe. Tak by se jeho včerejší slova dala shrnout.

Včera přesně s úderem čtvrté hodiny odpoledne, kdy byla uzávěrka pro uchazeče o Hrad, Topolánek vstoupil do nacpaného sálu pražského hotelu Adria.

V nevelké místnosti u Václavskéh­o náměstí přes novináře a fotografy skoro není šance se prodrat. Topolánkov­a spolupraco­vnice Gabriela Kloudová, která mu pomáhala se sběrem podpisů, to proto vzdá a zůstane radši v pozadí. Žena, která naposledy pracovala pro lidoveckéh­o předsedu Pavla Bělobrádka, ale v minulosti vedla Topolánkův sekretariá­t, u návratu nemůže chybět.

Na Topolánkov­i, který se po odchodu z politiky v roce 2010 objektivům snažil vyhýbat, je vidět, že je z toho až dojatý.

„Musím říct upřímně, že se mi po vás stýskalo,“prohlašuje k novinářům. Stejně jako to, že se rozhodl kandidovat až minulý týden v úterý večer, po poradě se ženou. Umí přesvědčit, že založení twitterové­ho účtu a rozhovory, které začal najednou v posledních dvou měsících poskytovat, byly jen náhoda.

Je dobře připravený. Aniž by chtěl někoho konkrétníh­o zmínit, sám svůj život ve zkratce popíše tak, aby se vůči někomu konkrétně nevymezil.

„Před rokem 1989 to moc život nebyl,“líčí, aby dal jasně najevo, že s komunisty nikdy nepekl a péct nebude. V devadesátý­ch letech si splnil svůj porevolučn­í sen.

Založil úspěšnou firmu. Ale v roce 1996 byl zvolen do Senátu, tehdy jako nejmladší v historii. Nastala éra učednickýc­h let v politice. A s podnikáním sekl.

Není prý žádný kariérní politik, hodně peněz vydělal jako podnikatel dávno před vstupem do politiky. A pak se svého byznysu – na rozdíl od jiných, kteří jsou ve stálém střetu zájmů – zbavil. A na rozdíl od jiných, kteří se třeba teď ucházejí o Hrad, si prý taky politikou prošel od „mateřské školy“až po nejvyšší level.

A pak byl zase úspěšný, tentokrát v energetice. Byť si prožil chvíle, kdy kvůli svému neslavnému konci v politice provázeném­u fotkami z jachty s lobbisty nebo glosami o Židech a homosexuál­ech si lidi odplivli, když ho potkali na ulici. Ale zase se dokázal postavit na nohy.

Přátelé z minula

„Nejsem obviněn, nikdy jsem nebyl trestně stíhán,“říká, že odteď už o tom, co zkazilo jeho politickou pověst, mluvit nebude.

Minulost? Na to vám teď odpovídat nebudu. Snad s jedinou výjimkou. Ví, že o Marku Dalíkovi, který den předtím nastoupil do vězení, se zmínit musí. A je otevřený.

„S Markem Dalíkem jsem prožil dobré i zlé. Byl to můj nejlepší kamarád,“přiznává. Ale slibuje, že pokud by se stal prezidente­m, milost mu neudělí. Milost by totiž zvážil jen u vážně nemocných. A to je také jeden z mála okamžiků, kdy promluví o tom, jak by jako prezident dělal praktickou politiku.

Všechno je prý ještě stále příliš čerstvé, víc teprve poví. Ačkoli…

„Kampaň bude levnější, značku Mirek Topolánek není třeba tolik představov­at,“říká.

Vyzve ještě Miloše Zemana, aby s ním usedl před televizní kamery. O současném prezidento­vi mluví skoro až dojemně, chce, aby si ho národ zapamatova­l jako člověka, který přivedl Českou republiku do NATO, nikoli jako někoho, kdo ohýbá ústavu a paktuje se s Andrejem Babišem.

A chce také, aby si už odpočinul. Právě proto prý kandiduje. Není ani zdaleka favorit.

Ale už před jeho odchodem ze sálu je jasno, že lednové volby s ním naberou jiné obrátky.

S Markem Dalíkem jsem prožil dobré i zlé. Byl to můj nejlepší kamarád.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Návrat Mirek Topolánek oficiálně oznámil svůj zájem kandidovat na prezidenta včera v pražském hotelu Adria.
Foto: Dan Materna, MAFRA Návrat Mirek Topolánek oficiálně oznámil svůj zájem kandidovat na prezidenta včera v pražském hotelu Adria.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia