MF DNES

Kryptoměny se nafukují. Prasknou?

Bitcoin je sedmkrát dražší než v lednu. Ekonomové varují před podlehnutí­m módní vlně.

-

hodnoty technologi­ckých akcií na přelomu tisíciletí. „Tržní kapitaliza­ce bitcoinu je 2,7 bilionu korun. Zatím příliš málo na to, aby jeho případný krach měl globálně významnějš­í negativní dopad. Bitcoin navíc nedrží ve větším množství centrální banky ani další finanční instituce,“říká Novák.

Růstu hodnoty pomáhá limitovaná nabídka virtuální měny, protože je předem ohraničený počet bitcoinů (21 milionů). „Těžba“, tedy nabídka nových bitcoinů, se navíc postupně utlumuje a nakonec se zastaví. Proti tomu stojí sílící poptávka, takže cena roste.

„Hodnotu bitcoinu tvoří a navyšuje víra, že se v budoucnu dostatečně rozšíří a široce uplatní jako uchovatel hodnoty, zúčtovací jednotka a všeobecný prostředek směny,“říká zakladatel fondu NWD Global Multi-Asset Štěpán Tvrdý.

Cenu bitcoinu také vždy postrčí výše, kdykoli se více prováže s tradiční ekonomikou. Takovou vzpruhu přinesl například plán americké burzy CME Group, která do konce roku spustí obchody s futures kontrakty navázanými na bitcoin.

Tyto kroky ale zároveň mohou vést k tomu, že se bitcoin dostane pod větší kontrolu, což by bylo v rozporu s filozofií jeho vzniku. Bitcoin se navíc již několikrát rozštěpil na nové měny a tento trend

Tedy alespoň teoreticky. Virtuální měny jsou zcela nezávislé na tradičních měnách. ● Hodnota kryptoměn vychází pouze z poptávky a nabídky na trhu.

ani jinými komoditami. ● Existuje asi tisíc různých kryptoměn. Jejich tržní kapitaliza­ce minulý týden dolarů. To zhruba odpovídá ročnímu výkonu celé české ekonomiky. ● Největší kryptoměno­u je s kapitaliza­cí 120 miliard dolarů, následuje ethereum, jehož kapitaliza­ce je zhruba 30 miliard dolarů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia