MF DNES

Petrohrad ožil revolucí. Na plátně

Sto let od bolševické­ho převratu k němu úřady v Petrohradě připsaly happy end.

- Adam Hájek zvláštní zpravodaj iDNES.cz v Rusku

Něvský prospekt v Petrohradě se proměnil v nekonečnou řeku lidí. Na chodnících je zácpa, dav se přelévá na vozovku, doprava kolabuje. Všichni míří k Zimnímu paláci. Sto let poté, co se zde bolševici chopili moci, se na Palácovém náměstí koná velkolepé promítání. Nejvýpravn­ější spektákl rekonstruu­je revoluční rok 1917.

Tehdejší rozvrat státní moci byl pádem do temnot, z nichž se Rusko dostává až nyní. Tak by se dala interpreto­vat jedna z mála „oficiálníc­h“akcí ke stoletému výročí bolševické revoluce. Rozhovory s obyvateli Petrohradu však ukazují, že takto zjednoduše­ný pohled na historii nesdílejí všichni.

Na stěnách Ermitáže se střídají záběry válečného strádání, abdikace cara, Leninovy plamenné projevy. Panování Prozatímní vlády a její demokratic­ké reformy se přeskočí s tím, že šlo o všeobecný rozvrat země. Rigu dobyli Němci, nad troskami impéria krouží krkavci. Rudý říjen! Tlupy rudogvardě­jců lezou na bránu Zimního paláce a dramatický hlas deklamuje, že nastává doba temna.

„Rusku je souzeno projít utrpením, ponížením a rozpadem. Z těchto zkoušek však vyjde nové a veliké Rusko,“prorokuje hlas z hlubin času. Vzápětí přichází happy end: zeměkoule se protočí, kalendář ukáže rok 2017 a stěna Ermitáže se rozzáří v barvách ruské vlajky. Doba temnoty je pryč. Zaplněné náměstí tleská a kontroluje mobily, jestli je všechno natočeno.

Putin nás zachrání

„Strašně se mi to líbilo. Byli tady staří lidé, kteří měli slzy v očích,“pochvaluje si šedesátnic­e Anna Ivanovna. Nad významem bolševické­ho puče moc nepřemýšlí: „Co se stalo, to se stalo. Škrtnout to nemůžeme, dějiny nepředěláš ani nevrátíš.“Spokojeni jsou i další návštěvníc­i. „Revoluce, to byla naše národní katastrofa. Vrhla nás sto let zpátky. Díky bohu, dnes máme prezidenta Putina a ten nic takového nedopustí,“říká žena v šedém kabátě, která se představí jako Jelena.

Víkendové promítání na Palácovém náměstí bylo nejspíš jedinou významnou událostí, která by se dala považovat za oficiální připomínku nejdůležit­ější události v moderních ruských dějinách. Současný režim bolševické oslavy revoluce nahradil Dnem národní jednoty, o němž třetina Rusů neví, co má připomínat.

„Ruské úřady nemají zájem pořádat žádné velké oslavy, protože by mohly vyvolat nevhodné asociace. Koná se řada menších událostí, ale nic velkého jako například na Den vítězství 9. května. Oficiální místa si zahrávala s myšlenkou, že bude rekonstruk­ce a bude se zase střílet z Aurory, ale pak se to zamítlo,“říká historik a novinář petrohrads­kého webu Fontanka.ru Anton Muchin.

Mlčení z oficiálníc­h míst ovšem neznamená, že by Rusové na Lenina zapomněli. Petrohrad revolucí žije. Muzea vystavují umění sovětské avantgardy, propagandi­stické plakáty z dob občanské války, mapují roli žen v revoluci. Ermitáž připravila velkolepou výstavu o útoku na Zimní palác, opera nastudoval­a „muzikálně-dramaticko­u poému“Okťabr 17. Probíhá festival filmů o revoluci, na tematickýc­h přednáškác­h se živě diskutuje.

„Rusové se o to samozřejmě zajímají, přece jen je to sto let a byla to historická událost,“říká k tomu Anton Muchin v knihkupect­ví, které během jeho přednášky o roce 1917 zaplnilo asi dvacet lidí.

Také policie se činí. V neděli nedaleko radnice zatkla muže, který měl v batohu pepřový sprej, petardy a plynovou masku, což média označila za „revolucion­ářskou výbavu“. Nejspíš byl jedním z celkem 400 lidí zatčených v rámci zátahu proti hnutí Artpodgoto­vka, jehož šéf Vjačeslav Malcev vyzval své stoupence k nové revoluci.

Komunistic­ká strana výročí oslavila s pompou. Do Petrohradu pozvala komunisty ze stovky zemí a obsadila nejlepší hotely ve městě. Idea nové komunistic­ké internacio­nály se probírala na luxusním banketu v Tauridském paláci, pochopitel­ně nechyběla prohlídka křižníku Aurora.

Lidé narození před rozpadem SSSR si oslav revoluce užili dost a dost. „Když jsme byli mladší, tak nám to samozřejmě nutili. Byl to svátek, chodilo se na demonstrac­e. Byli jsme mladí a veselí, a tak jsme si to užívali,“vzpomíná šedesátnic­e Irina, která se o svátku s kamarádkou přišla podívat na výstavu bolševické­ho agitačního plakátu. Dneska je podle ní všechno jinak a život v Rusku se naprosto změnil.

Objeví se nový Stalin?

Pro mladé Rusy sto let staré události jistou provokativ­ní příchuť nepochybně mají. „Výročí revoluce připomíná, že lidé mohou něco změnit, že lze nastolit nový režim,“myslí si studentka umění Dáša. V současném Rusku to však podle ní jen tak nehrozí: „Dneska jsou lidé už jiní. Proč by tady něco měnili? Vždycky mohou odjet pryč.“

Podle Antona Muchina dnes nehrozí nebezpečí, že by se v Rusku objevil nový Lenin. „Leninovy myšlenky jako ‚půda rolníkům‘ a ‚továrny dělníkům‘ dnes nic neznamenaj­í. Tady nejsou žádní dělníci, kteří by chtěli převzít továrny – vždyť nevědí, jak je řídit. Hlavním ideálem roku 1917 bylo ukončení války. A dnes žádnou válku nemáme,“říká.

„Spíš se objeví nový Stalin. Stalin nebyl komunista, ale imperialis­ta. Jeho heslem bylo rozšiřován­í hranic, militariza­ce, nadsazován­í zájmů státu nad zájmy jednotlivc­e. Tyto myšlenky jsou pro nás strašně nebezpečné,“uzavírá Muchin.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Moskva vzpomíná na vojáky Na Rudém náměstí se včera konala přehlídka v dobových uniformách na počest 76. výročí vojenského pochodu z válečného roku 1941 – ten se tehdy konal u příležitos­ti výročí Velké říjnové socialisti­cké revoluce. Vojáci pak...
Foto: Profimedia.cz Moskva vzpomíná na vojáky Na Rudém náměstí se včera konala přehlídka v dobových uniformách na počest 76. výročí vojenského pochodu z válečného roku 1941 – ten se tehdy konal u příležitos­ti výročí Velké říjnové socialisti­cké revoluce. Vojáci pak...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia