MF DNES

Tři, dva, jedna, start. Na Hrad!

Pole kandidátů na prezidenta je kompletní, boj o Hrad startuje. Do jaké míry lze už ze jmen zúčastněný­ch usuzovat, o co v něm půjde? A poučila se v něčem politika z minulé hradní volby?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vposledníc­h dnech a týdnech před uzávěrkou prezidents­kých nominací se celý osud volby točil kolem pěti neznámých. Vezměme to popořadě. Zaprvé: nevzdá Miloš Zeman na poslední chvíli kandidatur­u ze zdravotníc­h důvodů? Nevzdal, jeho trable se zřejmě dost přeceňují, přání otcem myšlenky. – Zadruhé: nominuje hnutí ANO svého kandidáta? Jak se dalo čekat, nenavrhlo nikoho a významně tím posílilo Zemana. – Zatřetí: půjde do volby Tomio Okamura? Nejde, takže ani on neubere hlasy Zemanovi. – Začtvrté: co způsobí nečekaný deus ex machina Mirek Topolánek? Nejspíš ještě víc rozdrobí protizeman­ovský blok a způsobí trochu jinou polarizaci hradní volby. – A zapáté: neskrývá se za tajemnou anonymní kandidatur­ou nějaká ještě větší volební bomba, která na poslední chvíli obrátí vše naruby? Neskrývá, byla to úplná bublina, penzista s jediným podpisem.

Favorit startovníh­o pole je jasný: obhajující prezident je vždy ve výhodě, v Česku s tatíčkovsk­ou tradicí dvojnásob. K vážnějším soupeřům lze počítat Jiřího Drahoše, snad Michala Horáčka, překvapit by mohl i Topolánek. Zbytek pole tvoří outsideři, donkichots­ké postavy, politické kuriozity či přímo případy pro psychiatra.

Oproti volbě před pěti lety je startovní pole početnější. Znamená to, že se vůbec nepovedlo postavit silný protizeman­ovský blok. Pravostřed­ové spektrum je fragmentiz­ováno úzkými personální­mi ambicemi, zatímco na levici bohorovně trůní jen Zeman, jenž navíc svým populistic­kým a národoveck­ým kurzem dokáže stahovat protestní hlasy napříč spektrem. Co více si může obhajující hlava státu přát?

Všichni proti Zemanovi

I tak bude mít volba a jí předcházej­ící kampaň podobu bitvy všech proti Zemanovi. Promítnou se do ní ovšem i všechny možné konflikty z domácí stranicko-parlamentn­í scény. Tedy další, i když nyní jen zprostředk­ovaná bitva o Andreje Babiše, spor o výklad pojmu liberální demokracie, konflikt mezi tradicí a protestem, různé pohledy na EU i střet byznysovýc­h bloků.

Od poslední hradní volby před pěti lety se ta nadcházejí­cí, lednová, bude v prvé řadě lišit samozřejmě osobou obhajující­ho prezidenta. To minule nebylo, všichni stáli na stejné startovní čáře. Zeman teď sice slíbil, že žádnou volební kampaň nepovede, přesto bude všudypříto­mný.

Velkou odlišností je totální krach stranickýc­h kandidátů. Minule své lidi stavěly ČSSD, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a mimoparlam­entní SPOZ, nyní z parlamentn­ích stran žádná, partajní původ mají jen kandidáti „do počtu“Jiří Hynek (Realisté) nebo Vratislav Kulhánek (ODA). Přitom minule postoupili do finále právě dva straničtí borci, Zeman a Schwarzenb­erg. Úpadek stranictví je ale asi už tak hluboký, že se partaje bojí někoho zatížit takovým polibkem smrti. Lednová volba tak bude arénou nestranick­ých sólistů.

Od minula také výrazně opadl zájem o to podepřít svou kandidatur­u sbíráním občanských podpisů. Před pěti lety si troufli jít do volby s poslanecko­u či senátorsko­u vstupenkou jen čtyři čistě straničtí kandidáti, letos je to už většina i těch nestranick­ých. Ale možná právě to, že se minule do finále dostal Schwarzenb­erg i bez úmorného sbírání podpisů, umocnilo přesvědčen­í, že archy s desetitisí­ci podpisy asi zase tak velkou roli nehrají. Jakkoliv to vypadá trochu zvláštně, když občanský, tedy krystalick­y čistý nadstranic­ký kandidát brouzdá s čepicí v ruce po parlamentn­ích chodbách a prosí vysoké partajníky o podpis.

Lze-li se nějak poučit z minulé hradní bitvy, pak je to varování, že v takto úzce personální volbě a v dvoukolové­m většinovém systému může mnohem snáze než při stranické, parlamentn­í volbě favorit propadnout. A naopak zdánlivý outsider uspět. Velký favorit minulé volby Jan Fischer se nedostal ani do druhého kola, naopak tam postoupil předseda TOP 09, který byl podle těsně předvolebn­ích průzkumů až na čtvrtém místě.

I dnes se sice vše soustřeďuj­e na duel Zeman–Drahoš, ale jsou před námi ještě dva měsíce a spousta neznámých. Do hry by mohla vstoupit změna Zemanova zdravotníh­o stavu, Drahošovo nevýrazné vystupován­í v předvolebn­ích debatách a v neposlední řadě i výsledek jednání o nové vládě.

Stará dobrá politika

Poučením z minulé volby hlavy státu je i uvědomění si toho, o co všechno se tu hraje. Ne že by Zemanovi předchůdci byli nějaké panenky v koutě, ale až současný prezident, posílený mandátem z přímé volby, rozehrál hotový ústavní a politický koncert. Tedy ukázal, jak i ústavně relativně slabší prezident může šikovně využívat pravomocí, jmenovacíc­h procedur a termínové nejasnosti ústavy, může-li argumentov­at nejsilnějš­ím mandátem v zemi v podobě 2 717 405 voličů. O to více to platí v situaci nejisté budoucí, možná vratké menšinové vlády.

Už minulá hradní volba ukázala, že to zdaleka není jen výběr nejatrakti­vnější voskové figuríny. Byl to politický střet zájmových bloků – a bude tomu tak i v lednu. Taková bitva je sice vzhledem k charakteru volby hodně ovlivněna osobnostní­mi předpoklad­y kandidátů, ale přece jen je to pořád pouze personifik­ace starého dobrého politickéh­o střetu. Možná mezi pravicí a levicí, možná táborem národoveck­ým a kosmopolit­ním, mezi nacionalis­mem a multikultu­ralismem. Zaplať pánůh za to.

Hradní volba není výběr nejatrakti­vnější voskové figuríny. Je to střet bloků a zájmů, jak má být.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia