MF DNES

Jak jsme hledali stovku největších Čechů

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Kdo je největší Čech všech dob? Dá se to vůbec změřit? Je to panovník, který založil a zodpovědně vedl stát? Či politik, který se největší měrou zasloužil o vznik republiky? Nebo sportovkyn­ě, která proslavila jméno své země na celém světě? Určit jednoho člověka největším Čechem je přetěžké, prakticky nemožné. Sestavení soupisu čítajícího sto jmen je snazší. Ale jen o málo.

Na začátku byl nápad vytvořit speciální magazín MF DNES s názvem 100 největších Čechů. Vzniklo několik seznamů, ze kterých bylo třeba vybrat sto jmen. Většinou panovala shoda, ve všech návrzích figuroval Masaryk, Havel, Karel IV., Němcová, Hus, svatý Václav, Čáslavská, Komenský, Dvořák, Kundera a další.

Když byl seznam uzavřený, sepsal tým složený z redaktorů a spolupraco­vníků MF DNES stovku příběhů, které zanechaly výrazné šlépěje na klikatých cestách českých dějin. Vznikla pozoruhodn­á publikace, která bude od 13. listopadu k dostání jako samostatně prodejný speciální magazín MF DNES u všech dobrých prodejců, v trafikách, supermarke­tech a na čerpacích stanicích za 49 Kč.

Kolegové, kteří se na přípravě encykloped­ie 100 největších Čechů podíleli, si vážně dali záležet.

Profily osobností našich dějin jsou řazeny abecedně, od Albrechta z Valdštejna po Jana Žižku (je náhoda, že první i poslední jméno na seznamu patří vojevůdci). Datum narození nejstarší a nejmladší osobnosti ze seznamu dělí asi 1 065 let. („Asi“píšu proto, že se neví, kdy se přesně narodil svatý Václav.) V naší encykloped­ii najdete například: 18 spisovatel­ů, 15 vědců, vynálezců a architektů, 15 osobností světa filmu – režisérek a režisérů, hereček a herců, kameramanů. 14 političek a politiků – panovníků, vojevůdců, prezidentů. 10 sportovkyň a sportovců, 9 výtvarníků – malířů a sochařů, 5 věhlasných hudebních skladatelů, 4 zpěvačky a zpěváky, 3 slavné cestovatel­e... Lidé z naší stovky největších Čechů získali dvě Nobelovy ceny, tři filmové Oscary, nespočet olympijský­ch i světových medailí, dali světu vynálezy, krásu a radost.

Na poslední chvíli se v seznamu objevil bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Po skončení kariéry se z něj stal ne zcela úspěšný obchodník, jehož aktivity někdy působí komicky. Nikdo mu však neodpáře, že v roce 1998 jako pilíř zlatého týmu z Nagana udělal radost milionům Čechů a učinil je na chvíli hrdými. Přinejmenš­ím toto je důvod, proč pronikl na „soupisku“100 největších Čechů.

Na závěr poněkud sklouznu k reklamě. Pokud chcete mít doma velký přehled osobností, které tvořily české dějiny, nezapomeňt­e si pořídit encykloped­ii 100 největších Čechů. Jsou mezi nimi postavy světoznámé, i takové, jejichž věhlas sice nepřesáhl hranice, leč význam jejich počínání je pro dějiny naší země nedocenite­lný. Určitě jsme na někoho zapomněli. A jestli se vám bude naše encykloped­ie líbit, můžeme v ní pokračovat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia