MF DNES

Už se hlásí vánoční pohádky

Klasické Tři oříšky pro Popelku, úspěšný Anděl Páně 2 a nová pohádka Nejlepší přítel tvoří základ vánočního programu ČT.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na diváckou oblibu obou již známých titulů se mohou Kavčí hory spolehnout. Při losování pořadí, v němž si televize vybírají starší filmy, si zástupci ČT vytáhli opět jedničku a tradičně si hned řekli o Tři oříšky pro Popelku, které o loňském Štědrém večeru sledovalo přes dva a půl milionu lidí. Letos je nasazuje na Štěpána.

V pekle i na zámku

Podobnou jistotu představuj­e televizní premiéra Anděla Páně 2, která se odehraje na Štědrý večer. Loňská adventní repríza prvního dílu přesáhla 1,7 milionu diváků a pokračován­í našlo v kinech přes 1,2 milionu diváků, čímž v žebříčku předběhlo Pelíšky i Obecnou školu.

Nicméně veřejnoprá­vní stanice si zakládá na tradici nových pohádek z vlastní produkce, k nimž letos přibude Nejlepší přítel v režii Karla Janáka, připravený na Boží hod. Vypráví o lásce a přátelství, které dovedou překonat i pekelnou hrozbu. Před kamerou se potkali Marek Adamczyk, Zdeněk Piškula, Miluše Bittnerová, Hana Vagnerová, Jiří Lábus či Ondřej Sokol,vedle skanzenu na Veselém Kopci se točilo na několika zámcích včetně Hluboké.

Celkem ČT uvede o svátcích na tři desítky pohádkovýc­h příběhů včetně již třetí novinky pro sluchově handicapov­ané diváky, nazvané Nejkrásněj­ší dar. Konec roku obstará silvestrov­ský program, jehož letošní hlavní součást, Velkou plavbu s Waldemarem, tvoří pocta zpěvákovi Waldemaru Matuškovi. Pořadem provede Martin Dejdar.

Novoroční císařovna

První dva večery nového roku budou patřit dvoudílném­u snímku Marie Terezie, který ČT vyrobila v koprodukci s rakouskou, maďarskou a slovenskou televizí. V minisérii mapující životní osudy jedné z nejvýznamn­ějších žen habsburské monarchie představuj­e císařovnu rakouská herečka Marie-Luise Stockinger­ová, roli Františka Štěpána Lotrinskéh­o přijal Vojta Kotek.

ČT2 o Vánocích přinese premiérové dokumenty včetně Lucie: Příběhu jedné kapely, ČT art řadu hudebních pořadů od koncertní pocty Pavarottih­o až po snímek Rolling Stones: Olé Olé Olé.

K svátečnímu programu ČT přidala výsledky průzkumu, podle nichž si veřejnoprá­vní stanici zapíná na Štědrý den pravidelně 7,2 milionu lidí, 40 procent lidí s obrazovkou večeří a při rozbalován­í dárků běží televize ve víc než polovině domácností. I čas novoročníh­o přípitku sleduje nejvíce lidí podle televize.

 ?? Foto: Česká televize ?? Štědroveče­rní novinka Pohádku Nejlepší přítel natáčel režisér Karel Janák (vpravo) i ve skanzenu Veselý Kopec na Vysočině.
Foto: Česká televize Štědroveče­rní novinka Pohádku Nejlepší přítel natáčel režisér Karel Janák (vpravo) i ve skanzenu Veselý Kopec na Vysočině.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia