MF DNES

Zvýšený výskyt revizorů

Praha spouští zátahy na černé pasažéry. Budou se konat několikrát měsíčně

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Podobně chce pražský dopravní podnik motivovat cestující třeba plackami pro poctivé pasažéry nebo dětskými lístky, pomocí nichž se mají děti odmala učit správným návykům. Podobně mají působit také komiksové fotopříběh­y umístěné na reklamních plochách v metru.

Kampaň zahájila metropole především proto, že od roku 2013 stále stoupá počet cestujícíc­h, které revizoři chytí bez platného jízdního dokladu. Za první tři čtvrtletí letošního roku jelo bez jízdenky 213 437 cestujícíc­h. Ti dohromady zaplatili pokuty v celkové výši pětašedesá­ti milionů korun. Třicet procent provinilců zaplatilo pokutu hned na místě kontroly.

Za celý loňský rok revizoři chytili celkem 299 533 neplatícíc­h cestujícíc­h. Oproti roku 2015 číslo narostlo o více než pět tisíc případů. V porovnání s rokem 2014 je to dokonce o třiadvacet tisíc černých pasažérů více.

„Těch téměř tři sta tisíc lidí ročně je opravdu obrovské číslo. Za poslední tři roky nám navíc čísla bohužel stoupají. Dopravní podnik přichází zhruba o 350 milionů korun ročně jen na černých pasažérech,“uvádí šéf pražských revizorů Josef Hocek.

O práci revizora není velký zájem

Dopravní podnik však kromě nárůstu počtu černých pasažérů řeší ještě jeden problém. Tím je nezájem o práci revizora. Ačkoliv je podle Hocka současný počet sto padesáti revizorů, které má dopravní podnik k dispozici, dostačujíc­í, o nové uchazeče je nouze. „Hlásí se nám stále méně lidí,“potvrzuje šéf pražských revizorů.

Velká část uchazečů navíc podle něj nesplňuje kritéria, která na revizory dopravní podnik klade. Každý přepravní kontrolor by měl ovládat minimálně jeden cizí jazyk, musí mít maturitu a také by měl obstát u psychologi­ckého vyšetření.

„Když jsme chtěli nyní doplnit stavy, protože víme, že někteří revizoři nám budou koncem roku odcházet, tak se nám podařilo naplnit vstupní kurz jen osmi lidmi, kteří splňují veškerá kritéria,“dodává Hocek. Často se přitom stává, že noví zaměstnanc­i nezvládnou psychický nápor, který práce přináší, a velmi rychle řady revizorů dopravního podniku zase opustí.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? První z mnoha Zvýšený výskyt revizorů pocítili včera cestující ve vestibulu metra na Florenci. Podle zkušeností revizorů se osvědčily cedule, které na Akci revizor upozorňova­ly lidi po výstupu ze soupravy metra. K revizorům pak už cestující...
Foto: František Vlček, MAFRA První z mnoha Zvýšený výskyt revizorů pocítili včera cestující ve vestibulu metra na Florenci. Podle zkušeností revizorů se osvědčily cedule, které na Akci revizor upozorňova­ly lidi po výstupu ze soupravy metra. K revizorům pak už cestující...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia