MF DNES

Fakta Kontroly v pražské MHD

-

Policejní akci Kryštof, která má sloužit jako prevence proti páchání přestupků na silnicích, už řidiči většinou dobře znají a vědí, že během ní mohou dopravního policistu čekat téměř na každém kilometru. Podobný efekt má mít na cestující pražskou hromadnou dopravou nová Akce revizor. Tu včera u výstupu z metra ve stanici Florenc zahájil dopravní podnik (DPP) ve spolupráci s organizáto­rem pražské MHD, jímž je společnost Ropid, a magistráte­m.

Několikrát měsíčně bude vyrážet ve vybraných dnech do stanic metra a dopravních uzlů o desítky revizorů více, než je běžné. Cestující na to budou před vstupem do podzemky upozorňova­t velké cedule s nápisem „Zvýšený výskyt revizorů“.

„Cílem této akce není chytit co nejvíce černých pasažérů, ale motivovat lidi, aby si koupili jízdenku. Akce má mít informativ­ní charakter,“vysvětluje ředitel společnost­i Ropid Petr Tomčík. Tento měsíc mohou cestující s Akcí revizor počítat ještě dvakrát. Konkrétně 14. a 29. listopadu. Další termíny, kterých by mělo být většinou několik v měsíci, pak bude dopravní podnik zveřejňova­t na webových stránkách nejedesnac­erno.cz.

Přibývá neplatičů

Akce revizor je dalším z několika opatření, kterými chce magistrát v rámci kampaně „Nejedeš načerno?“snížit počet pasažérů, kteří pražskou hromadnou dopravou jezdí bez platného jízdního dokladu. Od 23. října už platí například možnost zaplatit jen polovinu pokuty. Hříšníci tak mohou ušetřit čtyři sta korun. Podmínkou však je, že zápis o kontrole, který jim vypíše revizor, přinesou do pěti pracovních dnů na přepážku a zároveň si koupí roční kupon za 3 650 korun. Město chce tímto způsobem přimět co nejvíce lidí k používání Lítačky s ročním kuponem.

Podle dopravního ředitele DPP Ladislava Urbánka už této možnosti využilo 220 cestujícíc­h. „To ukazuje, že takováto pozitivní kampaň má smysl,“říká Urbánek. ● Za tři čtvrtletí letošního roku odhalili revizoři celkem

Celkem zkontrolov­ali 5,8 milionu cestujícíc­h. ● Na pokutách vybral od ledna dopravní podnik (DPP)

Celkem 65 932 pokut, tedy asi 30 procent všech pokut, zaplatili černí pasažéři na místě. ● Od začátku roku eviduje DPP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia