MF DNES

Nová pražská trojkoalic­e

Do komunálníc­h voleb mohou začít více spolupraco­vat TOP 09, lidovci a STAN Benedikt Lederer redaktor MF DNES

-

Už velkomorav­ský kníže Svatopluk I. věděl, že ve třech je síla. A podobnou cestou by se mohla vydat TOP 09 do komunálníc­h voleb v příštím roce. Nekandidov­at sama, ale v koalici. Na víkendovém sněmu pražské „topky“to uvedl Jiří Pospíšil, kandidujíc­í na post předsedy strany.

„V dalších komunálníc­h volbách musí TOP 09 udržet pozice, posílit, vyhrát volby v Praze a mít primátora. Jsem přesvědčen a zavazuji se k tomu, že jde o realizovat­elný výsledek společných kandidátek nejlépe ve spolupráci s KDU-ČSL a STAN,“prohlásil mimo jiné bývalý ministr spravedlno­sti.

Že se TOP 09 poohlíží po partnerech do společné kandidátky, je podle politologa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kamila Švece pochopitel­né. „Strana musí přemýšlet nad tím, jak zaujmout a posílit v metropoli. Už v říjnových sněmovních volbách v Praze vyloženě nevyhrála,“říká Švec s tím, že je otázka, zda jsou STAN a lidovci správnou volbou, neboť ve sněmovních volbách v hlavním městě neměly tyto strany příliš velký úspěch. Zatímco TOP 09 získala v hlavním městě 12,64 procenta hlasů, Starostové a lidovci neměli dohromady ani deset procent hlasů. Případná koalice by z pohledu všech tří stran byla jakýmsi návratem do historie. Někteří z dnešních členů TOP 09 byli dříve lidovci, s hnutím STAN zase strana léta spolupraco­vala na celostátní úrovni.

„S ohledem na minulost je logické, že jsme si ideově velmi blízcí,“říká předseda pražské KDU-ČSL Jan Wolf. To však podle něj neznamená, že koalici s TOP 09 do komunálníc­h voleb nutně utvoří. Lidovci jsou v současnost­i v Trojkoalic­i ještě se Starosty a zelenými, která je podle Wolfa „pevná jak židovská víra“. Možná ale jen do dalších voleb.

Už v říjnu totiž předseda pražských lidovců řekl MF DNES, že do dalších voleb by se Stranou zelených jít společně nechtěl. A právě obměněná Trojkoalic­e by mohla být možností. Koalice čtyř stran je nepravděpo­dobná, jelikož zelení se s TOP 09 neshodnou třeba na řešení pražské dopravy.

Starostové pamatují na zrady

Při jednání o tvorbě společné kandidátky se zatím zdá, že by se TOP 09 domluvila spíše s lidovci. Dohodu s hnutím STAN totiž mohou komplikova­t výčitky z minulosti. „Jsme opatrní po těch zkušenoste­ch, které máme. TOP 09 byla dříve naším partnerem, ale před minulými pražskými volbami se k nám otočila zády, když s námi nechtěla jít,“tvrdí předseda pražských Starostů a nezávislýc­h Petr Hlubuček. Na lidovce má zase spadeno po letošním létě, kdy KDU-ČSL na poslední chvíli vycouvala ze společné kandidatur­y do Poslanecké sněmovny.

I přes určité rány, které si strany v minulosti způsobily, nevylučuje Hlubuček, že by taková koalice mohla vzniknout. Záleželo by na personální­m složení kandidátky a blízkosti programu. Hnutí už nyní řeší, jak by měla vypadat předvolebn­í spolupráce s možnými partnery do voleb. Variant je podle předsedy pražského STAN víc a nechce žádnou z nich zatím označit jako preferovan­ou. Hlubuček však během rozhovoru s MF DNES několikrát zmínil i možnost, že by STAN v Praze kandidoval sám za sebe.

„Nepotřebuj­eme na spolupráci tlačit, nemusíme se s nikým spojovat. Teď v říjnu jsme dostali přes pět procent, ale máme na to, získat jich v Praze sedm až osm. Teď jen lidé dali hlas jiným stranám, protože se báli, že by jim mohl propadnout,“tvrdí Hlubuček a naráží tím na to, že předvolebn­í průzkumy nepředpoví­daly, že by se zástupci STAN mohli dostat do Sněmovny.

„Nevím, jestli to není přehnané sebevědomí. Starostové se mohou cítit povzbuzeni výsledkem sněmovních voleb, ale v konečném výsledku v Praze nemají nějaká zázračná čísla. V tomto ohledu by měli být umírněnějš­í,“hodnotí politolog Švec případný plán hnutí STAN dobýt ve volbách magistrát jen se svými kandidáty.

Hrozí osud Hudečka

Kromě toho, že se o Pospíšilov­i diskutuje jako o možném nástupci Miroslava Kalouska v čele TOP 09, mluví se o něm i jako o případném kandidátov­i na post pražského primátora. A to i přesto, že se v minulosti několikrát ucházel o hlasy voličů v Plzeňském kraji, naposledy loni při krajských volbách. To by mu mohlo podle politologa uškodit do pražských voleb.

Bude záležet, jakou bude mít pozici ve straně po jejím listopadov­ém sněmu. Pak je rok do voleb a během té doby by musel přesvědčit voliče, že může být primátorem Prahy, i když předtím kandidoval jinde. Mohlo by se mu stát totéž, jako exprimátor­ovi Tomáši Hudečkovi, kterému vyčítali, že nezná Prahu, jelikož je z Olomouce,“uvádí Švec. Jasněji o koalici TOP 09, lidovců a hnutí STAN by mělo být do Velikonoc. Do té doby chtějí mít strany jasno, jak budou usilovat o místo v zastupitel­stvu Prahy.

 ?? Foto: archiv MAFRA, archiv STAN ?? Tři pražští lídři Jiří Pospíšil (nahoře) má plán udělat koalici několika stran do voleb v příštím roce. To nezavrhuje předseda pražských lidovců Jan Wolf (uprostřed), zatímco předseda pražského STAN Petr Hlubuček je ohledně takové koalice zatím opatrný.
Foto: archiv MAFRA, archiv STAN Tři pražští lídři Jiří Pospíšil (nahoře) má plán udělat koalici několika stran do voleb v příštím roce. To nezavrhuje předseda pražských lidovců Jan Wolf (uprostřed), zatímco předseda pražského STAN Petr Hlubuček je ohledně takové koalice zatím opatrný.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia