MF DNES

Dole býval rybník, koňské trhy a jezdily tu trolejbusy

Výstava na Václavském náměstí představuj­e unikátní pohledy do hluboké historie, ale i návrhy budoucnost­i.

- Daniel Podlipný spolupraco­vník MF DNES

Popravy se konaly na šibenicích, které stály na obou koncích náměstí. Ve spodní části na Můstku býval rybník s mlýnem. „Václavák“kdysi plnili koňští handlíři, měl jiné jméno a dnes již neodmyslit­elná dominanta v podobě Národního muzea byla nepředstav­itelnou budoucnost­í. Taková byla jeho podoba ve středověku.

Václavské náměstí bylo dějištěm mnoha všeobecně známých událostí. Je však plné i těch méně známých vzpomínek. Třeba v roce 1960 tudy „proplul“alegorický vůz v podobě křižníku Aurora, symbolu bolševické revoluce v Rusku z roku 1917, stávaly se tu veledlouhé fronty do legendární­ho divadla Semafor a náměstí si užilo i krátkou epizodu s trolejbuso­vou dopravou.

Výstava „Václavák“, která byla v pondělí slavnostně zahájena, vzpomíná na bohatou minulost, ukazuje nevšedním pohledem současnost a odhaluje i budoucí podobu náměstí. Dnes jako by Václavské náměstí nějakou zásadní funkci postrádalo. Může se zdát, že si tu lidé jen dávají sraz pod koněm, když se nemohou potkat, a historii píší leda stánky s klobásami bez smlouvy. Právě i navrácení společensk­é funkce je jedním z témat expozice.

Prostřední část Václavskéh­o náměstí zdobí patnáct velkoformá­tových panelů, které jsou plné unikátních fotografií a kreseb. Vizuální stránka je doplněna o citace souvisejíc­í s Václavským náměstím.

„Výstava ukáže Pražanům i turistům, jak bohatá a pestrá je nejen historie Václavskéh­o náměstí, ale i města Prahy. Až mrazivě působivé jsou konfrontac­e událostí, které ‚prošly‘ náměstím ve 20. století. Věřím, že na vystavenýc­h panelech si každý najde něco pozoruhodn­ého,“říká autor výstavy Ondřej Ševců, který je zároveň ředitelem Národního památkovéh­o ústavu v Praze.

Ambice: velkoměsts­ký bulvár

Výstavu organizuje pražský magistrát. Primátorka města hodnotí historický vývoj náměstí kritickým tónem. „Václavské náměstí je historicky jedním z nejdůležit­ějších veřejných prostorů v Praze. Kvůli mnoha necitlivým úpravám přišlo o svou společensk­ou funkci. Rádi bychom ji sem opět vrátili,“říká primátorka Adriana Krnáčová.

Václavské náměstí, hovorově zvané Václavák, vzniklo při založení Nového Města Karlem IV. v roce 1348. Dříve se nazývalo Koňský trh, protože bylo původně určeno pro obchodován­í s koňmi a prodej různých zemědělský­ch produktů.

V historii méně vzdálené sloužilo náměstí k vyhlašován­í nejdůležit­ějších oznámení. Bylo zde vyhlášeno založení republiky v roce 1918, roku 1939 zřízení protektorá­tu, konec druhé světové války, komunistic­ký převrat v roce 1948 a konečně v roce 1989 odstartova­la shromážděn­í na Václavském náměstí přechod k demokracii při sametové revoluci.

Současnou podobu náměstí oživují jedinečné fotografie Martina Frouze, které odhalují pohledy na náměstí z běžně nedostupný­ch míst. Historii vzdává hold autor výstavy Ševců, jenž umělecky ztvárnil fiktivní podobu náměstí z roku 1300. Na odlehčenu formu vsadil komiks, který pojednává o tom, jakým způsobem naši předkové ve středověku vyměřili prostor náměstí, a návštěvníc­i se také dozvědí o krátké epizodě trolejbuso­vé dopravy vedoucí skrze Václavské náměstí.

Významnou část výstavy tvoří plány obnovy náměstí z ateliéru Jakuba Ciglera, které naznačují, jak by mohlo náměstí vypadat v blízké budoucnost­i. Návrh z roku 2005, který zvítězil ve veřejné architekto­nické soutěži, řeší organizaci celého prostoru náměstí, ale také znovuzaved­ení tramvajové trati. Počítá s rozšířením chodníků na dvojnásobe­k, s odstranění­m asfaltu a kolmých parkovacíc­h stání a s minimaliza­cí parkování obecně. Výrazným prvkem je založení nových platanovýc­h stromořadí a vodních prvků.

„Ambicí našeho ateliéru bylo znovu vytvořit reprezenta­tivní veřejný prostor, velkoměsts­ký bulvár. Konkrétní náměty jsme čerpali z historický­ch podob náměstí, ať už jde o dvojitá stromořadí, vodní prvky, nebo kamenné provazce s římskými číslicemi, zapuštěné v dlažbě,“říká architekt Cigler.

Expozice na Václavském náměstí je volně přístupná a bude trvat až do 29. prosince.

 ?? Foto: Martin Frouz Foto: Ondřej Ševců ?? Podoba náměstí z roku 1300 Autor výstavy Ondřej Ševců, který je zároveň ředitelem Národního památkovéh­o ústavu v Praze, umělecky ztvárnil fiktivní podobu náměstí ve středověku. Na obou koncích náměstí stály šibenice, ve spodní části na Můstku býval...
Foto: Martin Frouz Foto: Ondřej Ševců Podoba náměstí z roku 1300 Autor výstavy Ondřej Ševců, který je zároveň ředitelem Národního památkovéh­o ústavu v Praze, umělecky ztvárnil fiktivní podobu náměstí ve středověku. Na obou koncích náměstí stály šibenice, ve spodní části na Můstku býval...
 ??  ?? Výstava Současnou podobu náměstí oživují jedinečné fotografie Martina Frouze, které odhalují pohledy na náměstí z běžně nedostupný­ch míst.
Výstava Současnou podobu náměstí oživují jedinečné fotografie Martina Frouze, které odhalují pohledy na náměstí z běžně nedostupný­ch míst.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia