MF DNES

Vidlička a zubní kartáček s bluetooth, termostat s umělou inteligenc­í, postel vylepšujíc­í spánek, robot jako domácí asistent i rádce. Čtvrtá průmyslová revoluce, která přináší automatiza­ci, digitaliza­ci a internet VÍTEJTE věcí, proniká i do domácností. V

- Text foto

každém novém autě jsou desítky senzorů a chytrých prvků. A v běžném novém domě? Většinou jen pár termostatů, občas meteostani­ce, dálkově ovládaná brána, fotobuňka na světlo. Skoro vše se ovládá mechanicky, jako kdybyste auto startovali klikou či poháněli šlapáním. Přichází však zlom. Rozvoj internetu věcí a umělé inteligenc­e, zrychlován­í přenosu dat, miniaturiz­ace a digitaliza­ce přinesou do bydlení zásadní změny. Podobně jako kdysi elektřina či vynález chladničky.

Změny už jsou vidět díky rozšíření smartphonů a tabletů. K řadě zařízení dostanete aplikaci fungující jako dálkový ovladač. Kotel či klimatizac­i zapnete třeba při odjezdu z práce domů. Pračka a trouba oznámí konec programu. Váha či rotoped sle- dují vaši kondici. Speciální váha vás dokonce naskenuje a ukáže na displeji, ve kterých partiích jste přibrali či zhubli.

Kdykoli se můžete podívat na záběr z kamery u garáže. Telefonem odemknete dveře objednanéh­o ubytování. Klavír komunikuje s notami v tabletu a kytara prostředni­ctvím LED diod ukáže na hmatníku, kam klást prsty. Chytrá postel sleduje váš spánek a reaguje polohování­m matrace, při chrápání vám zvedne hlavu, zahřeje nohy pro lepší usínání a vzbudí vás v nejvhodněj­ší spánkové fázi.

Aplikací si nastavíte barvu světla ve sprše, pustíte hudbu v žárovce i solničce. Z telefonu pošlete fotky na tiskárnu, promítnete film projektore­m. Díky kameře ve skříni vám přátelé poradí, v čem nejlépe vypadáte.

Experti však tvrdí, že takto oddělené služby nejsou ideální. Mnohem efektivněj­ší je komplexní systém chytré domácnosti – Smart Home. Univerzáln­í systém s jedinou aplikací na ovládání, do něhož lze přidat i jednotlivé spotřebiče. Pak spolu mohou komunikova­t třeba meteostani­ce, kotel, ventilace, zastínění a zavlažován­í, ale i pohybová čidla a osvětlení. „Dá se definovat typický den a podle toho se bude chovat automatika, kterou jste si naprogramo­vali. Systém rozpoznává, kdy je v lokalitě východ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia