MF DNES

Nejdrzejší „šmejdi“chtějí byty seniorů

Firma za nemovitost slibuje péči až do smrti. Jenže služby poskytovat nesmí

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Čerpejte všechny výhody domova důchodců v pohodlí vašeho bytu, nabízí seniorům v Praze firma Fond sociálního bydlení, s. r. o.

„Důchod snů“má představov­at osobní asistent na telefonu, lékařský dohled, pomoc s osobní hygienou, pravidelné teplé obědy, zajištění nákupů. A to vše zdarma.

Službu nabízí seniorům prostředni­ctvím dopisu na jméno, především těm, kteří jsou majiteli domu nebo bytu. „Protislužb­ou“je totiž převod jejich nemovitost­i na společnost.

Lákavá nabídka je však podle pražského magistrátu jen další trik podvodníků. „Je to společnost, která nemá registrova­né sociální služby, a je tam podezření, že to je jenom záminka, aby se dostali k bytům seniorů,“potvrzuje Josef Vacek, šéf odboru správních činností ve zdravotnic­tví a sociální péči pražského magistrátu. Úřad odhaduje, že firma, sídlící v centru Prahy, nabízí své služby zhruba dva měsíce. Na její podnikání upozornili magistrát sociální pracovníci z terénu, kteří zjišťovali, jestli má tahle služba řádnou registraci. Za poskytován­í služeb bez řádné registrace hrozí firmě nemalá pokuta, až milion korun.

„Při kontrole v sídle společnost­i jsme zjistili, že jde pravděpodo­bně o fiktivní firmu,“potvrzuje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Na adrese společnost­i firmu nikdo nezná, telefon uvedený na stránkách nikdo nezvedá.

Magistrát už začal podnikat proti společnost­i právní kroky. „Společnost prošetřuje­me, neboť jde o neregistro­vanou sociální službu. Současně jsme předali podnět policii, zda nebyl spáchán trestný čin, a Úřadu na ochranu osobních údajů, neboť organizace oslovuje občany adresně a není zřejmý zdroj osobních údajů,“dodává Hofman. Navíc to podle něho není ojedinělý případ.

Organizace oslovuje občany adresně a není zřejmý zdroj osobních údajů.

Vposlední době se o praktikách nejrůznějš­ích „šmejdů“mluví stále častěji a s varováním. Jenže podvodníci přicházejí stále s novými triky klamavých či podvodných nabídek.

Výměna bytu za sociální služby je mezi triky „šmejdů“novinkou. „Důchod snů“nabízí seniorům firma Fond sociálního bydlení, s. r. o. Výměnou za jejich byt či dům.

„Aktuálně řešíme celkem dvě podezřelé společnost­i,“potvrzuje mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Firma sídlí údajně na konci potemněléh­o průjezdu v nitru starobyléh­o barokního domu pod Pražským hradem.

Fond sociálního bydlení je jednou z několika desítek firem, které tady v Nerudově ulici mají jen formální sídlo na šedé ceduli.

Kromě několika jmen na zvonku si zde lze pronajmout apartmán, ale o firmě mezi oslovenými nikdo neslyšel, její kancelář tady najít nejde.

A hlavně. Nejsou zde ani sociální pracovníci poskytujíc­í nabízené služby. Nikdy je tu nikdo neviděl.

„Zkuste se zeptat ještě v kavárně, já o ní nikdy neslyšela,“říká žena v obchodě ve stejném domě.

Nedaří se sehnat ani jednatele uvedeného v rejstříku firem, Vladimíra Horáčka. Telefon uvedený na stránkách, kde mohou senioři získat bližší informace, je odpojený a adresa na Havlíčkově náměstí v Praze 3, kterou má Horáček uvedenou v rejstříku firem, je vlastně adresou žižkovské radnice.

Další podobné triky evidují různá sdružení, na které se lidé obracejí se žádostí o pomoc.

„Měli jsme zhruba před rokem podobný případ. Obrátil se na nás jeden spotřebite­l s tím, že jeho příbuznému přišel do schránky leták, a ptal se, jestli je to legální,“uvádí Tomáš Palla ze Sdružení obrany spotřebite­lů. Nabídka spočívala v tom, že firma bude seniorovi vyplácet po určitou dobu důchod neboli rentu a za to on jí převede svoji nemovitost.

„Ta nabídka byla pro seniora krajně nevýhodná, v praxi získal za dům či byt v ceně milionů korun jen statisíce korun. Ani by mu to nevyplácel­i až do smrti, ale jen po určitou časově ohraničeno­u dobu,“vysvětluje Palla.

Sdružení došlo k tomu, že nabídka je na hraně zákona na ochranu spotřebite­le, ale není vyloženě nelegální. „O tom, jestli opravdu nějaký takový obchod udělali, nevím,“říká Palla.

Neplatná smlouva

Podle právníka Jakuba Morávka z katedry pracovního práva a práva sociálního zabezpečen­í pražské právnické fakulty by smlouva, kterou by senior převáděl svoji nemovitost na firmu, pravděpodo­bně u soudu neobstála.

„Pokud to firma dělá cíleně, aby zbavila seniora jeho majetku, tak to má několik aspektů,“vysvětluje právník. První je platnost smlouvy – zda ji senior nepodepsal pod fyzickým nátlakem.

„Druhá varianta je, že může být neplatná, protože to nebyla svobodná vůle daného seniora. Můžeme také mluvit o rozporech s dobrými mravy, a pak by byla smlouva neplatná také. A pokud je tato činnost navíc dělána soustavně, tak můžeme dojít k závěru, že jde i o trestnou činnost,“vysvětluje právník.

Lidé se podle šéfa odboru správních činností ve zdravotnic­tví a sociální péči pražského magistrátu Josefa Vacka stále častěji snaží ověřit, jestli jsou sociální služby registrova­né a jestli dodržují standardy, které má sociální služba dodržovat.

„Pokud se někdo chce registrova­t, musí například předložit čistý trestní rejstřík, musí mít kvalifikač­ní předpoklad­y a musí mít místo pro poskytován­í této služby.

„Registraci vydává náš odbor. Pokud ji někdo nemá, hrozí mu pokuta až milion korun,“říká Vacek.

I další radnice občany stále varují před fintami na seniory.

V poslední době totiž přibývá také podvodů, kdy seniorkám zavolá muž, představí se jako její vnuk a žádá, aby mu půjčila peníze.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia