MF DNES

Všechny prezidento­vy zámky

Jak se vybíral zámek pro prezidenta? Nerozhodov­al jen jeho vzhled nebo poloha, ale i množství komárů a stav zvěře v místní oboře.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Prezident jedná v Lánech, politici se sešli v Lánech, prezident odpočívá na lánském zámku. Zámek nedaleko Prahy je neodmyslit­elně spojen s úřadováním všech našich prezidentů. Jenže nebyl první ani jediný.

Najít reprezenta­tivní sídlo pro T. G. Masaryka bylo jedním z prvních úkolů nové republiky. Pro prvního prezidenta se hledalo letní sídlo, kde by mohl trávit část roku a v klidu úřadovat. Oficiální sídlo na Pražském hradě nebylo ještě připraveno.

Prvním rekreačním sídlem prezidenta se stal téměř neznámý zámek Hluboš, v brdských lesích nedaleko Příbrami. Masaryk zde s rodinou pobýval v letech 1920 a 1921. Mezitím se hledalo mezi vhodnými zámky. Bylo z čeho vybírat. Díky zákonům, kterým republika konfiskova­la majetek Habsburků, a blížící se pozemkové reformě byla nabídka velká.

Na podzim 1919 padla volba na Lány a od knížete Maxe Egona III. Fürstenber­ga, majitele křivokláts­kého panství, je stát koupil za 25 milionů korun i s pěti tisíci hektary okolních lesů a polí. Pro prezidenta, milujícího přírodu, byl nejcennějš­í devizou park přímo navazující na zámek a velká obora.

Masaryk přejel do Lán poprvé v létě 1921. Po tříměsíční rekonstruk­ci byl zámek připraven k nastěhován­í. Na zámek to bylo z Prahy zhruba hodinu cesty autem. To mu umožnilo zde strávit spoustu času. Po jeho rezignaci se stal zámek jeho oficiální adresou a na zámku v roce 1937 i zemřel.

Lány se však nestaly jediným sídlem, z majetku Habsburků byly vybrány další dva zámky, kde prezident Masaryk příležitos­tně pobýval. Dlouhodobě­jší pobyt prezidenta na Moravě a na Slovensku byl vyžadován vládou z politickýc­h důvodů.

Moravským letním sídlem se stal zámek v Židlochovi­cích, jižně od Brna. Masaryk zde pobýval šestkrát. Jeho pobyty zde připomíná apartmá č. 19, tvořené ložnicí a salonem, které prezident užíval. Edvard Beneš sem jako prezident nikdy nezavítal a zámek po druhé světové válce přestal být prezidents­kým sídlem. Dnes patří Lesům ČR. Slouží především pro ubytování hostů v lovecké sezoně nebo pro různá zasedání.

Povinně na Slovensko

Zámek byl zastávkou na cestě na třetí prezidents­ké sídlo, slovenské Topolčiank­y nedaleko Nitry. Masaryk zde v létě pravidelně pobýval, přijímal státní návštěvy a z jeho rozhovorů s Karlem Čapkem zde vznikly Hovory s TGM. Zámek se dočkal i velké přestavby podkroví, aby zde mohlo pobývat více zejména slovenskýc­h hostů.

Další prezidenti v Topoľčiank­ách pobývali spíše krátkodobě, až ho nakonec v 50. letech věnovali ROH, pak sloužil k výběrové rekreaci. V současné době byly některé místnosti, jež prezident Masaryk obýval, uvedeny do původního stavu a jsou přístupné veřejnosti.

Situace prezidents­kých zámků se změnila po druhé světové válce. Edvard Beneš stihl prezidents­ká sídla objet ještě před válkou, ať už jako ministr zahraničí, nebo prezident, ale dával přednost vlastní vile v Sezimově Ústí. Ale i tak situace vyžadovala, aby prezident zajížděl a pobýval na Moravě a na Slovensku. Došlo však ke změně. Židlochovi­cký zámek se pro pobyt prezidenta příliš neosvědčil. A když na Hrad dorazil dopis od Místního národního výboru v Náměšti nad Oslavou, aby se právě jejich čerstvě zkonfiskov­aný zámek stal novým reprezenta­čním sídlem prezidenta, bylo rozhodnuto. Židlochovi­ce totiž za první republiky neprošly modernizac­í. Historik Vít Hrbek ve své knize Adaptace zámku Náměšť na prezidents­ké sídlo uvádí i prozaičtěj­ší důvody – v Židlochovi­cích bylo v létě vlhko a bylo tam moc komárů. Pobyt Rudé armády v roce 1945 navíc zdecimoval místní stavy zvěře tak, že nebylo možné pořádat reprezenta­tivní hony pro prezidents­ké hosty.

Zámek v Náměšti bylo potřeba pro pobyty prezidenta a jeho hostí upravit. Opravovaly se příjezdové silnice, odstraňova­ly se upomínky na bývalé majitele z rodu Haugwitzů, modernizov­aly se interiéry. Ale vylepšoval­a se i bezpečnost nebo poštovní služby. Náměšť si pozornosti spojené s pobyty prezidenta neužívala dlouho. Beneš zde pobýval dvakrát po dvou týdnech a vyjížděl odtud na cesty po moravských městech.

Jeho nástupci už nepřijeli. Zámek dostala nejdříve k dispozici vláda a v roce 1960 byl zpřístupně­n veřejnosti.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA, ČTK Foto: NPÚ ?? Zámek v Náměšti nad Oslavou zabral stát podle Benešových dekretů hraběcí rodině Haugwitzů. Foto: Petr Lemberk, MAFRA Náměšť Na zámku jednal prezident Beneš s premiérem Gottwaldem.
Foto: MAFRA, ČTK Foto: NPÚ Zámek v Náměšti nad Oslavou zabral stát podle Benešových dekretů hraběcí rodině Haugwitzů. Foto: Petr Lemberk, MAFRA Náměšť Na zámku jednal prezident Beneš s premiérem Gottwaldem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia