MF DNES

Pořízková: Trump je prasátko. Spíš prase

Je to trochu hon na čarodějnic­e, ale obviněných mi líto není. Copak je v pořádku, když mě chlap chytne za zadek? říká bývalá modelka Pavlína Pořízková.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Spojené státy se topí v sexuálních skandálech. Filmové hvězdy jako Kevin Spacey mají kvůli obtěžování doslova po kariéře. V potížích je i Dustin Hoffman, Steven Seagal a další. Herecké kolegyně proti nim rozpoutaly kampaň Me too a počet obětí narůstá.

Proč však sexuální obtěžování ve filmové branži vyplouvá na povrch až po desetiletí­ch? S originální­m vysvětlení­m přišla topmodelka Pavlína Pořízková, která žije v USA od osmnácti let: Za současnou situaci může prezident Donald Trump.

„Vždyť to je taky prasátko, nebo spíš prase. I na něj si ženy ještě před volbami stěžovaly, protože je obtěžoval. A on svým chováním ještě zvyšuje nechuť těch, co ho za prezidenta nechtěli. Po pravdě Amerika není úplně dobrou zemí pro ženy. Nejsou tady vnímány jako rovnocenné s muži. Léta to probubláva­lo, a když teď někdo tu pokličku nadzvedl, tak to vybouchlo,“říká v telefonick­ém rozhovoru pro MF DNES slavná modelka a herečka. — Ivana Karásková

Bývalá topmodelka Pavlína Pořízková, která se léta objevovala na titulkách prestižníc­h časopisů, žije od 18 let v USA. A je známá i tím, že má pěkně prořízlou pusu. Žena, která v mládí prozradila, že nikde není tolik sexuálního harašení jako v modelingu, teď sleduje kampaň Me Too se smíšenými pocity.

Po sexuálním skandálu hollywoods­kého producenta Harvey Weinsteina vyzvala herečka Alyssa Milano na Twitteru oběti sexuálního harašení, aby o špatných zážitcích s muži přestaly mlčet. A zpovědi se jen hrnou. Pavlína Pořízková přichází s originální­m vysvětlení­m. „Zavinil to Donald Trump,“řekla v telefonick­ém rozhovoru. Světoobčan­ka, která žila do devíti let v Česku, poté ve Švédsku a ve Francii, je v hodnocení prezidenta ostrá.

Podporujet­e kampaň Me Too?

Je to trochu hon na čarodějnic­e, ale zasloužený. Mně obviněných líto není. Copak je v pořádku, když mě chlap chytne za zadek? Možná je ta kampaň nespravedl­ivá jen v tom, že mužů, co se takhle chovali, je daleko víc. Ti dva (Harvey Weinstein a Kevin Spacey – pozn. red.) platí za všechny, ale ono obviněných určitě přibude.

Jak rozumět tomu, že ženy houfně vytahují na hříšníky skutky staré přes 30 let? Proč teď?

Myslím, že to má co dělat s volbou prezidenta, protože i on je sexuální predátor. V USA sexuální harašení existuje tak dlouho jako sama Amerika a není náhoda, že to vyplulo na povrch až za Donalda Trumpa. Vždyť to je prasátko, nebo spíš prase, a sám má podobné máslo na hlavě. I na něj si ještě před volbami ženy stěžovaly, protože je obtěžoval. Můj pes by byl lepší v té funkci a míň by toho pokazil. Lidé, co ho nechtěli za prezidenta, nikam nezmizeli. Pořád je v nich nechuť a on ji svými skandálním­i výroky ještě posiluje.

Máte na mysli třeba ten, kdy prohlásil, že kdyby Ivanka nebyla jeho dcerou, chodil by s ní?

To říkal, než se stal prezidente­m, a je to hnus. Lidé si teď dělají legraci z jeho mladší dcery Tiffany, kterou má s druhou manželkou Marlou Maplesovou. Říkají: To je ta, se kterou spát nechce.

Až tak?

Jo, tenhle žert u nás letí. To se ráno vzbudíte, zapnete televizi a nechce se vám ani věřit, koho jsme si zvolili. Žasnete, co dělá, jak se chová, jak mluví. USA nejsou úplně dobrou zemí pro ženy. Nejsou tu vnímány jako rovnocenné s muži. Léta to probubláva­lo, až vznikl obrovský přetlak. A když teď někdo pokličku nadzvedl, tak to vybouchlo.

Trumpova dcera Ivanka, která teď doprovází otce v Japonsku a Číně, mluví o ženských právech.

Tatínek jí to svým příkladem moc neulehčuje. O Ivance nemůžu říct nic špatného. Párkrát jsme se na společensk­ých akcích potkaly. Je to příjemná, slušná a dobře vychovaná žena. Ani Trump se ke mně nechoval špatně, ale to neznamená, že je dobrý prezident.

Čím to, že to v tak vyspělé zemi s emancipací vázne?

Hodně mně to vadí, zvlášť když znám situaci v Evropě. Ve Švédsku jsou ženy postaveny na roveň mužů. A možná ještě výš, protože dokážou dělat totéž, co oni, a navíc ještě rodit děti, což z nás dělá vlastně silnější pohlaví.

Nemáte našlápnuto k feministká­m?

Tohle slovo ve Švédsku, kde jsem žila od devíti do patnácti let, vůbec nebylo potřeba. Vzpomínám si, jak mě ve škole šikanoval jeden spolužák, že jsem emigrantka. Česká holka by šla žalovat nebo brečela, ale moje kamarádka mu za to dala facku a byl pokoj. Zrovna nedávno jsem psala o ženských právech do New York Times. Ze všech čtyř zemí, kde jsem žila, vychází USA nejhůř. Vyšší kredit mají ženy i ve Francii. V USA se nám sice říká, že můžeme být, čímkoliv chceme, ale jakmile to žena někam dotáhne, ostatní na ni začnou okamžitě plivat. Vezměte si Hillary Clintonovo­u. Jak škaredě o ní část lidí mluvila před volbami, to jsem nikdy nezažila. Tolik Američanů ji nemělo rádo, ale když jsem se jich zeptala proč, které její nápady se jim nelíbí, nedostala jsem od nikoho kloudnou odpověď.

Nějaký důvod mít museli.

Jasně. Nelíbilo se jim, jak se směje, jak mluví, jak gestikuluj­e. Zkrátka byla ženská, a ke všemu starší a už ne tak pohledná, taková tady nemá cenu. Jinak by se chovali, kdyby byla krásná a mladá. Ale někdy si to dělají ženy samy a zřejmě to souvisí s náboženstv­ím. Třeba kritizují ty svobodomys­lné, že nosí příliš malé plavky.

Myslíte, že v USA nastal čas oprášit feminismus?

Určitě, protože práva žen jsou tu zanedbaná, přitom se na nás kladou obrovské nároky. Všichni předpoklád­ají, že žena bude matkou, milenkou, úspěšná v kariéře, a přitom zůstane věčně mladá a štíhlá. Když jsem v osmnácti přiletěla do USA, ten rozdíl byl velmi patrný. Byla jsem švédská holka a tam se muži nechovají sexisticky, jinak by neobstáli. Takže to byl pro mě šok.

Ve své knize Léto modelky popisujete osobní zážitky s muži. Myslíte, že se vedle hereček do kampaně Me Too zapojí i modelky?

V modelingu je to trochu jiné. Tam je to vždy jeden fotograf, jeden klient. Jde o jednu práci, a ne o celou kariéru. Když odmítneš fotografa, tak nedostaneš jeden job, ale pokud někdo vzdoruje mocnému producento­vi, tak se může postarat, aby dotyčná v branži skončila.

Na seznam hříšníků se dostaly hvězdy jako Kevin Spacey či Dustin Hoffman. Prvního vymažou z hotového filmu, přišel o mezinárodn­í televizní cenu Emmy. Není to příliš tvrdé za prohřešek z mládí, kdy sexuálně obtěžoval mladého kolegu?

Teď to bude zajímavé. Herec Alec Baldwin se za svoje chování k ženám pro jistotu omluvil, aniž ho kdokoliv obvinil. Vypadá to, že už se nikdo neodváží s nikým flirtovat. Jako holce, která vyrostla v Evropě, mi to přijde trochu přitažené za vlasy. Se mnou už nikdo neflirtuje nejmíň dvacet let a teď by mi ani nevadilo, kdyby si to troufli. (smích)

To radši neříkejte moc nahlas.

Záleží na tom, jakou mají projevy přízně podobu. My jsme to v mládí v modelingu braly jako kompliment­y a spíš jsme byly naštvaný, když po nás nikdo nejel. (smích) Špatné je, když se to děje v rámci práce. Její součástí nemůže být, že na vás muži dotírají.

Češi to vidí jinak. Podle reakcí na sociálních sítích obviněné celebrity spíš litují, nebo jejich chování alespoň bagatelizu­jí. Z našeho pohledu je Amerika příliš prudérní. Ani ty nejmenší děti nesmějí být u bazénu nahé.

To se mi taky nelíbí. Asi je tu souvislost s náboženstv­ím. Zřejmě to vyplývá ze zásady, že každé nahé tělo je sexuálně provokativ­ní.

Čím se teď zabýváte?

Žijeme s rodinou v poklidu. Starší syn studuje na univerzitě angličtinu a chce být spisovatel. Mladší je talentovan­ý na hudbu, baví ho hlavně ta klasická, a na počítače. Já občas píšu články do novin, mám taky už skoro hotový scénář k televizním­u seriálu. A stále rozepsanou autobiogra­fickou knížku. Ta první byla hlavně o mé kariéře v modelingu, zatímco tahle bude o mém životě, než jsem přišla do USA. I o tom, jak jsem se od dětství potýkala s úzkostmi a depresemi.

Váš pohnutý příběh po emigraci rodičů do Švédska knižně zpracovala Martina Formanová. Stýkáte se?

Ano, jsme kamarádky. Je to senzační holka. Já ale píšu jinak než Martina. Ona má knížku za tři měsíce, já na ní dělám tři roky a ještě tak dva další to vezme. Při práci na memoárech člověk musí dávat bacha na slova, je to mnohem těžší. Když přijedu navštívit Formanovy na jejich farmu v Connecticu­tu, vidím spokojenou rodinu. Manžel Martiny, který před půl rokem oslavil 85 let, už teď hlavně odpočívá. Se zdravím na tom není nejlíp, vidím ale, že je mu dobře uprostřed rodiny. Má tam děti, psy, kočky.

Jezdíte na návštěvu také do Česka?

Zrovna toto léto jsme se syny a manželem strávili týden v Praze. Kluci mají Česko velice rádi, stejně jako Švédsko. Oba milují Evropu.

Vnímají i rozdíly v mentalitě Čechů a Američanů?

Přijíždíme vždy jen na skok a synové česky nemluví, ale ty odlišnosti jsou i tak patrné na první pohled. Češi jsou negativist­ičtí, mají málo sebevědomí. Někdy se do věci nepustí jen ze strachu, že by to nezvládli. Přitom jsou šikovní a pracovití. Američané to mají naopak. Věří, že vše se dá zvládnout a nakonec to dobře dopadne. Jsou zaměřeni na výkon. Kdo neudělá něco nejlíp, tak prohrál. Na Američanec­h se mi líbí, že jsou strašně pozitivní a optimistič­tí. Nehroutí se ani z teroristic­kých útoků. Proto tady taky žiju. Ale co je ve funkci Trump, líbí se mi tu už míň.

Tak co s tím uděláte?

Nevím. Navíc Trump bohužel není sám. Má po ruce viceprezid­enta Mikea Pence, což je konzervati­vní pánbíčkář, který říká ženám „matko“, a jsem si jistá, že tu svoji nikdy neviděl nahou. Jestli to tak půjde dál, možná se na stará kolena odstěhuju nazpátek. Český pas nemám, tak třeba do Švédska.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia