MF DNES

Stín Okamurova muže: víkendy s Hrdličkou

Druhý muž SPD Radim Fiala užívá VIP apartmán ve Špindlerov­ě Mlýně

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Místopředs­eda hnutí Tomia Okamury Radim Fiala patří mezi VIP rekreanty Špindlerov­a Mlýna. Stejně jako vlivní zákulisní hráči české politiky a byznysmeni si tu i on pořídil horský apartmán.

„Tak o víkendu ve Špindlu.“Hláška, kterou zná každý, kdo má vliv na dění v republice. Co se přes týden nestačilo domluvit v Praze, dořeší se už léta v horském středisku v nadsázce přezdívané­m český Svatý Mořic.

Vedle někdejšího premiéra Mirka Topolánka a jeho bývalé pravé ruky Marka Dalíka, tu šlo potkat i vlivné byznysmeny – mimo jiné dnes už bývalého šéfa ČEZ Martina Romana či lobbisty a podnikatel­e Romana Janouška a Tomáše Hrdličku.

Mezi zvučná jména VIP klientely Špindlerov­a Mlýna přibylo další.

Podle zjištění MF DNES si v apartmánov­é budově za luxusním hotelem Savoy pořídil byt současný místopředs­eda hnutí Svobody a přímé demokracie (SPD) Radim Fiala.

K hnutí má blízko údajně i právě vlivný zákulisní hráč Hrdlička.

Mimochodem zatímco Hrdlička v budově obývá apartmán číslo 17, napsaný na manželku, Fiala má k užívání byt číslo 36.

Vlastníkem tohoto apartmánu je přitom podle katastru nemovitost­í společnost B.S. – KINGS.

Při koupi v září 2014 byl současný místopředs­eda SPD jejím jediným jednatelem.

Tak je ostatně uveden i na kupní smlouvě, kterou má MF DNES k dispozici.

Vyplývá z ní i to, že společnost za apartmán zaplatila 6,4 milionu korun. Čtyři miliony měl přitom kupující zaplatit do týdne od podpisu smlouvy, zbytek se zavázal doplatit do 10. října 2014.

Apartmán o velikosti něco přes 78 metrů čtverečníc­h se podle dostupných dokumentů nachází ve čtvrtém patře.

Má dva pokoje, přičemž v jednom by měl být kuchyňský kout, dále předsíň, koupelna a WC.

Prvním majitelem byla společnost Breva, za niž jednal Zoran Kazimirovi­č – přítel a někdejší obchodní partner Romana Janouška.

Soukromí zaručeno

„Od doby, kdy sem do Špindlerov­a Mlýna začali jezdit lidé z Prahy, patří hotel Savoy k místům, kde se hned po příjezdu potkávají. Mají tu naprosté soukromí ke schůzkám, pořádají tu párty, oslavují narozeniny, příchod nového roku,“popsal MF DNES člověk obeznámený s děním v horském středisku, do kterého vlivní opravdu nejezdí jen na lyže nebo za jinými zimními sporty.

Ostatně v komplexu Savoy, v němž koupila apartmán Fialova firma, se potkávali třeba developer Luděk Sekyra, někdejší starostové Prahy 1 a 10 Filip Dvořák a Milan Richter, exšéf Českých drah Josef Bazala nebo třeba bývalý pražský radní Martin Langmajer. Sám Fiala to, proč si pořídil apartmán zrovna v komplexu, kde bydlí a scházejí se mimo jiné i šedé eminence české politiky, nevysvětli­l.

Telefon nezvedl, na dotazy zaslané v SMS zprávě nereagoval. A odpověď nezprostře­dkoval ani mluvčí Mirek Deneš, byť zpočátku, tvrdil, že to nebude problém. V průběhu včerejšího odpoledne už telefon stejně jako Fiala vůbec nezvedal.

Čestné přátelství

Sdílnější naopak byl Tomáš Hrdlička. I když odmítl, že by jeho přátelství s Fialou mělo vliv na dění a politiku hnutí Tomia Okamury.

„Do Špindlu jezdíme v zimní sezoně, tedy v období od prosince do března. V té době se tam všichni potkáváme, neboť se jedná o malé horské město. Kolikrát? Na to neumím ● Začínal v komunální politice města Prostějov za ODS. Do Sněmovny byl zvolen v roce 2006.

● Při tzv. porcování medvěda prosadil milionové dotace mj. pro Sportcentr­um v Prostějově.

● S Tomiem Okamurou spolupraco­val v Úsvitu a dnes v SPD. odpovědět. Známe se ale velmi dlouho, neboť jsme byli členy ODS. Zhruba od roku 2002,“napsal v SMS zprávě s dovětkem, že on sám s aktivní politikou skončil už v roce 2010.

„S aktivní politikou sice skončil, ale dál si hraje svoje hry, které pomáhají nejen jeho byznysu, ale hlavně ho baví,“řekl MF DNES člověk z okolí Hrdličky.

„Přátelství mezi oběma muži se utužilo zejména poté, co Fiala byl mezi těmi čestnými poslanci, co se nenechali uplatit funkcemi a Hrdličku za to, že měl Fialu přemluvit, aby byl čestný, vyloučili z ODS,“dodává ironicky.

Fiala stranu opustil v roce 2012 na protest proti zvyšování daní, které prosazoval­a vláda Petra Nečase. Ve stejném roce začal politicky spolupraco­vat s Tomiem Okamurou.

 ??  ?? Kdo je Radim Fiala
Kdo je Radim Fiala
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia