MF DNES

V boji o Hrad bude nejvýš devět kandidátů

-

Vprezident­ských volbách bude mít šanci kandidovat maximálně devět uchazečů. Zbylých jedenáct kandidátů podle ministerst­va vnitra zjevně nesplňuje zákonné předpoklad­y. Ve volbách by se tak měli utkat veřejně známí uchazeči, kteří se ke kandidatuř­e jasně přihlásili.

Vnitro zatím odmítá sdělovat jména konkrétníc­h kandidátů. Přihlášky posoudí ve správním řízení a o kandidátec­h, kteří se voleb budou moci zúčastnit, rozhodne do 24. listopadu.

Podle dřívějších informací bylo podáno 20 kandidátní­ch listin, z toho jedna po zákonem stanovené lhůtě. Dvě z nich podaly ženy.

Věk všech kandidátů bude k 13. lednu, tedy k druhému dni voleb, mezi 41 a 74 lety.

Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerst­va vnitra uvedla, že čtyři kandidáty navrhla skupina poslanců, z toho jeden z nich má podpis pouze jednoho poslance.

Dostatečno­u podporu poslanců, tedy minimálně dvaceti, v předchozíc­h týdnech oznámili bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Další tři uchazeče navrhla skupina senátorů. Podpisy více než deseti senátorů oznámili bývalý velvyslane­c ve Francii Pavel Fischer, lékař a aktivista Marek Hilšer a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Prezidents­kou nominaci s podporou více než 50 tisíc občanů by měli mít podle dostupných informací zajištěnu současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček.

Zbývajícíc­h osm kandidátů nepředloži­lo ani petici, ani podporu zákonodárc­ů. Uchazeč Josef Toman uvádí, že poštou poslal 75 000 podpisů občanů. O účast ve volbách projevilo zájem více než dvě desítky lidí.

Třináct z nich si dosud u Úřadu pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a politickýc­h hnutí zaregistro­valo svůj transparen­tní účet.

Naposledy tak učinila Iveta Heimová, která chce podle svých webových stránek kandidatur­u využít například k legalizaci levitace nebo teleportac­e.

Účet dosud u úřadu nemá z hlavních kandidátů zaregistro­ván Topolánek. (ČTK, kmo, bja)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia