MF DNES

Klamní prodejci využívají obav seniorů

-

Romana Mazalová, psycholožk­a a spoluautor­ka dokumentu Šmejdi, zachycujíc­ího nekalé praktiky předváděcí­ch akcí, je specialist­kou na problemati­ku prodeje a reklamy. V rozhovoru vysvětluje, proč jsou senioři častým terčem podvodných prodejců, jaké jsou jejich obavy a proč věří magickému slovu „zdarma“.

Jak na vás působí web firmy Fond sociálního bydlení?

Na první pohled působí důvěryhodn­ě. Proto je třeba si uvědomit, že tvorba graficky pěkné stránky je otázkou pár kliknutí. Určitě by nás mělo zarazit a varovat zdůrazňová­ní slova zdarma bez jakéhokoli­v objasnění, co tedy daná firma za svoji službu bude chtít. Chybějí bližší informace, reference, odkazy na instituce. Z mého pohledu web není pro cílovou skupinu tolik důležitý. Slouží spíše pro zvýšení důvěryhodn­osti.

Lze na něm vypozorova­t nějakou účelně použitou strategii?

Cílí na hlavní obavy seniorů. Tedy na to, že zůstanou ve stáří osamocení a bezmocní. Proto například ta pěkná fotka smějící se pečovatelk­y a spokojené seniorky. Zdůrazňová­ní slova zdarma, které ujišťuje, že nic neriskujem­e.

Proč jsou senioři více náchylní k tomu, být obelháni?

Jsou skupinou, která má ztížený přísun informací. Zatímco mladší generace je zvyklá si vše ověřovat na internetu, starší více věří tomu, co jim někdo řekne. Také mají více volného času, jsou ochotnější si povídat, a často se tak nechtěně zapletou do prodejních hovorů, ve kterých neumějí říci ne. Odmítnutí často vnímají jako neslušnost. Také se neradi hádají, mají strach z institucí. A než aby se soudili, raději platí své závazky.

Jakou dělají nejčastějš­í chybu?

Senioři jsou v dnešní době dobře poučeni, vědí, na co si dávat pozor. Problém přichází při ataku s prodejcem tváří v tvář. Stává se, že senior přesvědčen­ý nic nepodepsat a nekoupit odchází s podepsanou kupní smlouvou a odůvodnění­m: „Já bych se ho jinak nezbavil.“Nejlepší rada proto je odmítat vše hned na začátku. A nemyslet si, že prodejce nějak „přechytrač­ím“. Prodejci jsou výborně vyškoleni a na každý argument mají protiargum­ent. (aš)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia