MF DNES

„Senátor lidi přijímat nemusí.“Čuba prý pracuje z domova

- — Milan Libiger

ZLÍN Bývalého šéfa JZD Slušovice Františka Čubu nazvala před třemi lety po jeho výhře ve zlínských senátních volbách poražená sociální demokratka Alena Gajdůšková bájným tvorem yettim.

Jedena osmdesátil­etý Čuba, který je přítelem prezidenta Miloše Zemana a členem Strany práv občanů, se totiž prakticky neúčastnil kampaně. Přesto díky svému jménu vyhrál.

Jenže takřka neviditeln­ý je senátor i poslední rok ve funkci. Od loňského září na jednání horní komory nejezdil kvůli zdravotním potížím.

Teď má být údajně zdráv, jenže k zastižení není ani ve své senátorské kanceláři v centru Zlína, kde má být zákonodárc­e občanům k dispozici. Redaktor MF DNES se ho tam v posledních třech měsících opakovaně snažil zastihnout. Marně. Pouze jedinkrát tam Čuba byl – i se svým synem, který novináře odmítl. „Pan senátor nemusí přijímat novináře ani občany. Je to jeho právo, ne povinnost,“vysvětlova­l začátkem tohoto týdne v senátorské kanceláři asistent Milan Frnka.

Čuba tam nebyl, přestože Frnka tvrdil, že tam bývá každý den mezi 9. a 13. hodinou. Poctivě prý studuje senátní materiály a posílá je do Prahy s návrhy, jak by měl jeho klub hlasovat. Má také připravova­t publikaci o světovém vývoji po éře kapitalism­u.

„Zdravotně je v pořádku, ale cestování do Prahy je pro něho příliš únavné,“ řekl Frnka. „Je na zvážení, zda má lpět na mandátu, nebo ho dát k dispozici jinému senátorovi, který by se o svůj obvod staral lépe,“říká Čubův uherskobro­dský kolega ze Senátu Patrik Kunčar z KDU-ČSL.

Strana práv občanů nevidí důvod, proč by měl Čuba odejít. Jenže SPO by v případných doplňující­ch volbách musela znovu uspět s novým kandidátem. „Pokud jsem chtěl s panem docentem (Čubou) mluvit, podařilo se mi s ním během pěti dní přes jeho syna domluvit si schůzku,“oponuje krajský šéf SPO a prezidents­ký kancléř Vratislav Mynář.

Čuba svůj plat přes 120 tisíc korun, který dostává včetně náhrad, posílá na fond senátora a majitele holdingu Synot Ivo Valenty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia