MF DNES

T. G. Masaryk podpisy sbírat nemusel, lehké to však nemíval

- — Robert Oppelt

Pětkrát se stal prezidente­m Českoslove­nské republiky Tomáš G. Masaryk. Padesát tisíc podpisů občanů ani podpisy poslanců či senátorů nikdy shánět nemusel. Přesto nebyly prezidents­ké volby za první republiky bezproblém­ovou záležitost­í.

„Prezidenta volil vždy v tomto období parlament, který byl podle ústavy dvoukomoro­vý,“popisuje průběh voleb historik Michal Stehlík, autor výstavy Fenomén Masaryk v Národním muzeu v Praze.

Nejsnazší byla první volba. Ještě před přijetím ústavy byl totiž Masaryk zvolen prezidente­m 14. listopadu 1918 Revolučním národním shromážděn­ím. Stalo se tak aklamací, tedy souhlasem všech přítomných.

Kromě první volby měl Masaryk vždy protikandi­dáty. V drtivé většině šlo o kandidáty komunistů. V roce 1920 kandidoval­y ještě německé strany profesora Naegleho, ale Masarykovo zvolení bylo jasné.

Jiné to bylo v roce 1927, kdy panovala velká nervozita, zda bude volba úspěšná již v prvním kole. Proti byli nejen komunisté, ale i další strany. Masaryk se dal dokonce předem slyšet, že v případě neúspěchu do druhého kola nepůjde. „Nakonec byl zvolen s pouhými třinácti hlasy nad potřebné kvórum, mimo jiné i díky hlasům německé sociální demokracie. Byla to nejtěsnějš­í volba první republiky,“potvrzuje Stehlík.

Politické strany podle něj sice často zvažovaly různé varianty, ale nakonec nestavěly kandidáta. „Komunisté tím ukazovali svoji výjimečnos­t, jiný přístup k republice, k Masarykovi. I když i oni byli například v roce 1927 z Moskvy tlačeni, aby v případném druhém kole podpořili proti jinému kandidátov­i Masaryka,“dodává Stehlík.

V roce 1934 si prezidents­kou volbu poprvé „vyzkoušel“Klement Gottwald, který získal 38 hlasů. Komunisté tehdy rušili volbu výkřiky „Ne Masaryk, ale Lenin!“„Byla to ale i součást tehdejší strategie – být vidět. A kdy jindy než při prezidents­ké volbě,“říká Stehlík.

Prezident měl podle ústavy sedmiletý mandát. Původně měl mít pouze reprezenta­tivní funkci, ale to Masaryk tvrdě odmítl. Měl pocit, že osobně musí mít možnost aktivně zasahovat do chodu státu. „Chtěl původně americký model s velmi silným prezidente­m, ale tento model neprosadil, politické strany stále sehrávaly zásadní roli,“vysvětluje Stehlík. Přesto si prosadil vyšší pravomoci, než má například dnešní český prezident – mohl rozpustit o své vůli parlament, mohl stanovovat počet ministerst­ev, pouze on mohl jmenovat premiéra. „To vše v případě Masaryka ještě ve spojení s mimořádně vysokým prezidents­kým rozpočtem a velkou morální autoritou z něj činilo významný faktor prvorepubl­ikové politiky,“hodnotí Stehlík.

Volbě Masarykova nástupce Edvarda Beneše v roce 1935 předcházel­o dlouhé vyjednáván­í. Nakonec byla volba i díky Masarykově podpoře jednoznačn­á. Volba Emila Háchy už byla v docela jiné atmosféře, panoval velký šok po mnichovský­ch událostech a odchodu Edvarda Beneše. Přesto byl zvolen drtivou většinou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia