MF DNES

Chci miliony za vazbu

Dřív se pohyboval v podsvětí, nyní žádá odškodnění za neoprávněn­ý pobyt ve vazbě.

-

Příběh Václav Janouš reportér MF DNES

deněk Studnička žil na hraně zákona. Nyní třiapadesá­tiletý muž pracoval jako vyhazovač, vymahač, bodyguard vlivných podnikatel­ů i právníků. Podsvětí a lidi z divokých devadesátý­ch let, jako byli podnikatel Štefan Janda a jeho ochránce Julián Pokoš zastřelení Jiřím Kajínkem, znal více než kdokoliv jiný.

Před čtyřmi lety v dubnu jej zatkla zásahovka a kriminalis­té z plzeňského Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu ho obvinili z vydírání. Spolu s dalším člověkem měl po jednom muži chtít miliony korun jako odškodnění za nezdařený obchod s fotovoltai­ckou elektrárno­u u Nepomuku.

Studnička skončil ve vazbě a následně před soudem. Pak ovšem přišel zvrat: krajský soud oba zprostil obvinění, protože údajně vydíranému muži neuvěřil, a stát Studničkov­i vyplatil odškodnění za vazbu. Muž se však s částkou nespokojil. Nyní proto žaluje stát a chce za zatčení, obvinění a vazbu dohromady odškodné 18 milionů korun.

„V době umístění do vazby jsem prodělával kortikoidn­í terapii a k potlačení imunitního systému jsem užíval ve velkých dávkách imunosupre­siva. Trpím vážným onemocnění­m ledvin. Důsledkem těchto léčebných terapií jsem prodělal srdeční arytmii a zánět jícnu,“popisuje Studnička potíže, které mu podle něj způsobil pobyt ve vazbě.

Navíc tvrdí, že kvůli stresu a nevyhovují­cím podmínkám se u něho rozvinula posttrauma­tická stresová porucha a deprese, kvůli níž se další rok pokusil o sebevraždu otrávením léky. Dodnes užívá antidepres­iva.

Soud na jaře roku 2015 Studničku obvinění zprostil, a ačkoliv se státní zástupce odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, ten věc vrátil Krajskému soudu v Plzni. A ten definitivn­ě loni muže zprostil obžaloby.

Stát mě dostal na dno

které mu půjčil. Soud nakonec tuto verzi potvrdil a muže, který Studničku poslal k soudu, označil za nevěrohodn­ého.

„Některá tvrzení tohoto svědka se soudu jeví jako naprosto nelogická, tvrdí, že jeho stíhání mu přineslo daleko vážnější komplikace. Měl obstavený majetek i pozemek, který chtěl za 2,5 milionu korun prodat, matka s ním přestala mluvit, stejně tak jeho bratr a dcera. Jeho manželství je v troskách a druhou dceru dostala do péče manželka.

„Ocitl jsem se na samém dnu,“vypráví Studnička a ukazuje žalobu, ve které chce osmnáct milionů korun. „Osm milionů korun za zdravotní újmu a deset milionů korun za společensk­ou,“vysvětluje. Soud, který začal tento týden ve čtvrtek, zahájil tím, že soudkyni své současné komplikace v životě vysvětlova­l sto minut.

Studnička v osmdesátýc­h letech sloužil u armády, následně po revoluci v devadesátý­ch letech se stal vyhazovače­m v hotelu Central. Pak pracoval jako bodyguard a následně se z něj stal realitní agent. Podílel se na prodejích pozemků pro obchodní domy, jako je Makro nebo Kaufland, a vydělal velké peníze. Dnes je bez práce.

Osm milionů korun za zdravotní újmu a deset milionů za společensk­ou.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Zdeněk Studnička dostal za dobu strávenou ve vazbě 72 tisíc korun. Nyní chce mnohonásob­ně víc.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Zdeněk Studnička dostal za dobu strávenou ve vazbě 72 tisíc korun. Nyní chce mnohonásob­ně víc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia