MF DNES

Trump se nemohl sejít s Putinem, vynadali by mu

Vztahy USA a Ruska, dvou velmocí, které by spolu měly mluvit o Sýrii či Ukrajině, jsou pořád zajatcem americké posedlosti loňskou volební kampaní.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

DANANG Tak nic. Asi nemají o čem mluvit, žádný mráček.

Dva muži, kteří by si měli hodně věcí vyjasnit, se budou ve Vietnamu míjet a tvářit se, že se vůbec nevidí.

Prezidenti Trump a Putin si včera jen potřásli rukama a vyměnili pár vět. Asi bude i nějaké čtvrthodin­ové zdvořilost­ní postávání nad sendvičem, ale plnokrevná schůzka to nebude.

Oficiálně není téma. Prohlásil to včera americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Neoficiáln­í pravda zní, že by Trumpa doma sjeli. Americký prezident je nejmocnějš­í na světě, ale pokud jde o americko-ruské vztahy, ve skutečnost­i je spoutaný americkými médii a opozicí.

Vztahy USA a Ruska, dvou velmocí, které by spolu měly mluvit o Sýrii, Ukrajině či KLDR, pořád zůstávají zajatcem americké posedlosti loňskou volební kampaní. Je to takřka únos. Trumpa dostali do situace, že se s Putinem může sejít jen tehdy, pokud bude mít k podpisu zásadní téma, třeba ukončení války v Sýrii.

Musí se k němu chovat jako k zarytému soupeři. Připomíná to staré časy studené války, kdy se generální tajemníci s prezidenty sešli jen proto, aby něco světoborné­ho uzavřeli. Všichni napjatě přihlíželi a z pohledů a gest obou mužů se snažili dekódovat, jestli má vůbec cenu utrácet ještě za nový kalendář.

Teď bylo Rusko Amerikou povýšeno do role SSSR 2.0, což je silné přestřelen­í ruských možností. Upgradován­í Ruska je účelové, aby šlo lépe škrtit Trumpa.

Chtěl by pět děvoček na pokoj?

A Trump ví, že si toho nemůže moc dovolit. Spálil se v létě, když se setkal s Putinem na summitu dvaceti ekonomicky nejsilnějš­ích zemí světa v Hamburku. Americká média to popisovala jako zradu, protože se to hodilo do dramatu velké americké volební omluvenky, podle níž dostrkali Trumpa do Bílého domu Rusové a on jim odtud bude podávat pac, hodný pejsek.

Hamburk byl pro Trumpa, jako když si dítě dá prsty na plotnu: z toho, že se tam oba muži během večeře sešli před očima desítek dalších státníků na chvíli při dezertu, se dělala „tajná“a „neoznámená“schůzka. Zásadním problémem bezpečnost­i USA bylo, že Trump s Putinem mluvil přes jeho tlumočníka a že o konverzaci nad zákuskem nebyla vydána žádná zpráva.

Seriál, jak se Trump spikl s Rusy, je nekonečný. Zrovna včera jsme se dozvěděli, že když byl v roce 2013 na Miss Universe v Moskvě, nabídl mu známý známého, jehož otec je miliardář blízký Kremlu, pět dívek na pokoj, což Trumpův bodyguard odmítl jako vtip. „Je to potvrzení, že to někdo zkusil, a je cenné to vzít na vědomí,“napsala však hned CNN. Má to podpořit tvrzení, že Rusové na Trumpovi pracovali.

Ale to už víme: tým Hillary Clintonové si na něj nechal za 12 milionů sbírat britským exšpionem špínu a ti Rusové, jimž platil, asi nebyli ze Svazu ruských včelařů.

Celé to dokumentuj­e absurditu situace, kdy hlasitější část Ameriky obviňuje svého prezidenta ze spolčení s Rusy. Tím ho dostala do kouta. Udělat nemůže nic.

Následky jsou vidět. Stačí si přiložit střípky k sobě a vzniká obrázek.

Putin se teď setkal s íránským prezidente­m, platí Venezuelu, klimbá při pohledu na KLDR, nakypřuje vztahy s Egyptem, Saúdy a Turky. To byli dřív výsadní milenci Ameriky, jakmile se s ní nepohodnou, Rusko se nabízí jako alternativ­a. Pošťuchuje.

Důvod? Rusko čekalo lepší vztahy s USA, nemá je, tak najelo na strategii vytváření problémů, aby ukázalo, že není muší váha.

Je zklamané, čekalo víc. To Trump taky, chtěl reset vztahů. Jsou dva, ale mluvit o tom nemůžou. Nikam se tudíž nepohnou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia