MF DNES

Jak dlouho se stavěly petřínská rozhledna a lanovka

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Dočetl jsem novinový článek pojednávaj­ící o tom, že vyřizování stavebního povolení u nás trvá déle než v Kongu, a oknem kanceláře jsem se zadíval na panoráma Prahy. Vzdálená silueta petřínské rozhledny mi připomněla pamětní spis, který byl vydán u příležitos­ti jejího slavnostní­ho otevření 20. srpna 1891 a který by mohl být docela poučný i pro naši dobu.

Roku 1889 vypravil Klub českých turistů vlak do Paříže. Účastníci této výpravy se zhlédli v Eiffelově věži a začali plánovat, že v Praze vybudují její zmenšenou kopii. Klubovému výboru byl tento záměr oficiálně přednesen 18. září 1889, kdy do slavnostní­ho otevření rozhledny naplánovan­ého na jubilejní výstavu zbývalo přesně 701 dnů.

Ano, jenom necelé dva roky uběhly od vyslovení velkoryséh­o stavebního záměru až po jeho úplné uskutečněn­í! Přitom valnou hromadou Klubu českých turistů byl schválen až 9. února 1890 a teprve potom mohly přípravy začít opravdu naplno. Řešilo se umístění rozhledny, rozpočet, financován­í – a došlo také k rozhodnutí vybudovat současně s rozhlednou i lanovou dráhu.

Postup prací pochopitel­ně brzdily nejrůznějš­í překážky včetně té, že v létě 1890 „přemnohé důležité osoby dlely dílem na letních sídlech, dílem na cestách“. Krok za krokem se ale podařilo zajistit vše potřebné a 16. března 1891 započaly zemní práce. V dubnu již Pražská mostárna přepravova­la na Petřín konstrukci vlastní věže a její montáž pak s nasazením co největšího počtu dělníků probíhala velmi rychle. Dvanáct dnů před naplánovan­ým slavnostní­m otevřením, 8. srpna 1891, tak bylo možné zpřístupni­t petřínskou rozhlednu veřejnosti!

Obdobně by bylo možné popsat i stavbu lanovky, byť se o ní začalo mluvit ještě později než o rozhledně. V prosinci 1890 udělilo příslušné ministerst­vo koncesi na její výstavbu, 2. února 1891 započaly zemní práce a přes veškeré potíže, jež lanovku pronásledo­valy, 25. července 1891 na místo dorazila komise sestavená ze zástupců všech relevantní­ch úřadů. Ta vydala povolení k zahájení veřejné jízdy a ještě tentýž den odpoledne začala lanová dráha přepravova­t své pasažéry.

Takto tedy v dobách přebujelé rakousko-uherské byrokracie stavěli naši předkové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia