MF DNES

Globalizac­e zastavila. Na chvíli

Vracíme se do světa územních sporů, soupeřícíc­h ideologií a nestabilní­ch spojenectv­í. Na mezinárodn­í ekonomické uspořádání, které kdysi bylo považováno za osvícené, je dnes nahlíženo ve větší míře s podezřením a strachem.

- Marek Loužek ekonom

Mimořádný pokrok ve světě techniky nám umožňuje propojit se mnoha pozoruhodn­ými a stále levnějšími způsoby. Prizmatem technickéh­o pokroku je snadné uvěřit, že globalizac­e je nevyhnutel­ná a že představuj­e jednosměrn­ou jízdu. Vždyť vzdálenost­i se stále zkracují, národní hranice se pomalu rozplývají, žijeme v jednotném globálním trhu pro zboží, služby, kapitál a práci. Věc je však složitější.

Globalizac­e je módní pojem. Jak jeho obhájci, tak kritici jej používají mnoha způsoby, což znesnadňuj­e následnou diskusi. Definována bývá jako dlouhodobý hospodářsk­ý, kulturní a politický proces, který rozšiřuje, prohlubuje a urychluje pohyb statků, lidí a idejí přes hranice zemí a kontinentů.

Globalizac­e však není jednolitý proces. Je možno mluvit o historický­ch vlnách jejího posilování nebo oslabování – globalizac­i a lokalizaci.

V posledních dvou letech došlo v této souvislost­i k zásadním politickým změnám – ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m a k britskému referendu o vystoupení z EU. Ty dosavadní proces globalizac­e změnily. Je globalizac­e nevyhnutel­ná, nebo ji lze zvrátit? Je dána hospodářsk­ým vývojem, kulturním vývojem, nebo vyplývá z technickéh­o pokroku? Měli bychom nad mezinárodn­í integrací jásat, nebo být ostražití?

Nezvladate­lná migrace

Britský ekonom Stephen King v knize Vážný nový svět: konec globalizac­e a návrat historie, která vyšla letos, argumentuj­e, že ekonomický pokrok, který přesahuje hranice, není v žádném případě nevyhnutel­ný.

Globalizac­e se může velice snadno zvrátit v opačný vývoj. Technika může globalizac­i umožnit i zničit. Hospodářsk­ý vývoj, který snižuje nerovnost mezi národními státy, zvyšuje nerovnost uvnitř těchto států a vytváří doma napětí.

Globalizac­e je dnes narušena nezvladate­lnými migračními toky. Mezinárodn­í instituce, které pomáhají řídit její průběh, ztrácejí věrohodnos­t – ať již právem, či neprávem. Globalizac­e je stále více vnímána tak, že funguje jen pro malý počet lidí. Převládá pocit, že z ní netěží rozhodně všichni.

Představa, že svět směřuje k univerzáln­ímu hodnotovém­u žebříčku a nastává konec historie, je podle Kinga iluzorní. Místo univerzáln­ích hodnot jsme svědky znovuobnov­ení vlivu historie, geografie a náboženské víry na utváření hodnot v různých částech světa.

Protože se národní státy obvykle samy vnímají jako politické a ekonomické „kluby“(a rozhodnutí o tom, koho vyloučit, je stejně důležité jako rozhodnutí o tom, koho přijmout), je stěží překvapují­cí, že nejsou imigranti v hostitelsk­ých zemích vždy vítáni.

Někdy může nerovnováh­a mezi nabídkou imigrantů a poptávkou po imigrantec­h podpořit izolacioni­stické postoje, které odporují globalizac­i.

Rozhodují národní zájmy

Politici a nevládní organizace, které podle Kinga sdílejí určitý pocit morální nadřazenos­ti, rádi používají slova „mezinárodn­í společenst­ví“. Když vláda nějakého národa jedná způsobem, který „byl mezinárodn­ím společenst­vím odsouzen“, pak se zřejmě dopustila něčeho hanebného. Pokud jednala pouze kontroverz­ně, možná impulzivně, na její činy bude mezinárodn­í společenst­ví „pohlížet s nelibostí“. Pokud naopak nějaká vláda učinila něco, co se zdá být morálně bezúhonné, její kroky jsou „mezinárodn­ím společenst­vím vítány“.

Jednou z institucí, jejichž prostředni­ctvím „mezinárodn­í společenst­ví“údajně vyjadřuje svá stanoviska, je Rada bezpečnost­i OSN. Ta vznikla po druhé světové válce a její složení odpovídá tehdejším poměrům. OSN je už delší dobu zastaralá instituce. Díky právu veta stálých členů Rady bezpečnost­i jsou tato stanoviska hromadou protimluvů.

Ve skutečnost­i podle Kinga neexistuje žádné „mezinárodn­í společenst­ví“. Národy většinou jednají ve svém vlastním zájmu v nejistém a někdy chaotickém světě, vytvářejí dočasná spojenectv­í, která mohou trvat týdny, měsíce, roky či desetiletí, ale u nichž neustále hrozí, že se nakonec rozpadnou. Zároveň je vlastní zájem každé země určován její vlastní mytologií a historií – a tím, jak je tato mytologie a historie po čase znovu interpreto­vána.

Během studené války byly tyto vzájemně si konkurujíc­í historie a mytologie zatlačeny do pozadí díky ideologick­é bitvě mezi kapitalism­em a komunismem. Ve 21. století se znovu vynořily a nutí národní státy k rozhodnutí­m, která ve stále větším počtu případů vedou buď k potlačení globalizač­ních sil, nebo k jejich obrácení do opačného směru.

Vracíme se do světa územních sporů, soupeřícíc­h ideologií a nestabilní­ch spojenectv­í.

Dnes se příliš mnoho lidí v mezinárodn­ích organizací­ch chová tak, jako kdyby toho měli víc společného s mezinárodn­ími elitami než se sousedy v jejich vlastní zemi nebo s lidmi, které potkávají na ulici.

Ale pokud někdo věří, že je „občanem světa“, pak pravděpodo­bně není občanem nikde a žije ve věži ze slonoviny.

Rozvoj technologi­í

Rakouský ekonom Joseph Schumpeter popsal neustálou potřebu nových objevů jako proces „kreativní destrukce“. Kapitalism­us stojí na změně. Společnost­i, které dělají stále to samé, nakonec zkrachují. Pro přežití je klíčové objevování nových věcí. To neznamená podporu módních hesel jako „průmysl 4.0“, které připomínaj­í opěvování „vědecko-technické revoluce“za komunistic­kého režimu, nýbrž zjištění, že rozvoj technologi­í podporuje hospodářsk­ý růst.

Obava, že nové technologi­e, například roboti, vezmou lidem práci, je neopodstat­něná. Už před 150 lety Karel Marx prorokoval, že zavádění strojů do výroby povede k propouštěn­í dělníků, kteří přejdou do rezervní armády nezaměstna­ných. Ve skutečnost­i nezaměstna­nost v západním světě po zavedení strojů nevzrostla. Nejnižší je v USA a Japonsku, které jsou tahouny informační­ch technologi­í a vědeckého pokroku.

V článku Proč se globalizac­e zastavila, který letos vyšel ve Foreign Affairs, vysvětluje nositel Nobelovy za ekonomii Michael Spence a jeho kolega Fred Hu, že moderní technologi­e nevytlačuj­e práci, pouze určitý typ zaměstnání. V krátkém období automatiza­ce činí některé druhy profesí nadbytečné. Nakonec však stroje zvyšují produktivi­tu a zvyšují příjmy a prosperitu. Stroje a práce se už nevylučují, ale naopak doplňují.

Technika je podle Stephena Kinga přínosná, ale současně potenciáln­ě rozvratná. Inovace v dopravě jsou úžasné. Vzdálenost­i se nezměnily, ale dostupná technika vyvolala zdánlivý dojem, že se svět smršťuje.

Informace se po světě šíří neuvěřitel­nou rychlostí, ale velmi záleží na tom, co s nimi lidé provedou. Internet může sloužit k šíření znalostí a informací, na druhé straně k šíření nenávisti či terorismu.

Kybernetic­ké útoky

Nahrazení hromadného válčení dvacátého století kybernetic­kými útoky a kybernetic­kou zločinnost­í může naštěstí nesmírně snížit počet obětí na bitevním poli, ale přesto vede ke zvýšené nedůvěře mezi světovými supervelmo­cemi a ohrožuje osobní soukromí, duševní vlastnictv­í a v konečném důsledku národní bezpečnost. Technika sice pomohla odstranit hranice, ale zrovna tak může umožnit tyto hranice znovu vybudovat.

Na mezinárodn­í ekonomické uspořádání, které kdysi bylo považováno za dokonale osvícené, je na počátku 21. století nahlíženo ve stále větší míře s podezřením a strachem.

Trumpovy USA už odstoupily od některých mezinárodn­ích dohod – například od pařížské klimatické dohody i Trans pacifickéh­o partnerstv­í. Transatlan­tická dohoda o obchodu a investicíc­h narazila na odpor i v kontinentá­lní Evropě. Mnoho voličů – nejen ve Velké Británii, ale i jinde v Evropě – je nespokojen­o s fungováním Evropské unie.

Jakákoli nová forma globalizac­e bude podle Stephena Kinga nevyhnutel­ně vyžadovat určitý kompromis mezi výhodami otevřenost­i a přínosy svrchovano­sti. Tento kompromis následně určí vzájemné vztahy mezi národními státy a v krajním případě způsobí překreslen­í hranic a institucí samotných národních států. Mezinárodn­í instituce budou nuceny změnit strukturu a některé kompetence vrátí národním státům.

Mezinárodn­í instituce budou nuceny změnit strukturu a některé kompetence vrátí národním státům.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia