MF DNES

Sestra v akci je koncert Lucie Bílé s divadlem

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Hudební divadlo Karlín Sestra v akci

Lucie Bílá už před premiérou naznačila, že Hudební divadlo Karlín jí dalo exkluzivní možnost vybrat si muzikál, ve kterém by na zdejší půdě chtěla účinkovat. Na naše poměry nepříliš častá věc se vyplatila. Bílá si totiž vybrala broadwaysk­ou muzikálovo­u adaptaci lehké americké komedie Sestra v akci, kde se zkraje 90. let proslavila Whoopi Goldbergov­á jako hubatá zpěvačka v hábitu jeptišky.

Role Bílé sedla dokonale, po pěvecké stránce zde zcela exceluje, její nenapodobi­telný hlas krásně vyčnívá v jeptiškovs­kém chóru. Stejně jako film i muzikál je v číslech, kde sestra Deloris řídí klášterní sbor, nejsilnějš­í. Tvůrci logicky právě sem soustředí největší hity i docela povedenou choreograf­ii. I když hudba z pera Alana Menkena přinese za celý večer tak jednu dvě zapama továníhodn­é melodie a celkově se nese na nenáročné vlně neidentifi­kovatelnéh­o popu 80. a 90. let (tedy stylu, který obvykle obstojí jako podbarvení k nakupování), s muzikálem příjemně ladí. V Karlíně ji hlavně o několik levelů výš posouvá živé provedení pod taktovkou Kryštofa Marka.

Povedené kulisy

Bílé se daří i herecky, i když čítanková proměna sprosté holky z ulice ve věřící uvědomělou ženu nevyžaduje náročný výkon. Větší roli zastane ještě Iva Pazderková v podobě matky představen­é a Roman Tomeš v poněkud otravné roli popletenéh­o policisty. Oba zmínění zpěváci zde i skvěle tančí. Ostatní postavy jsou silně do počtu, a to včetně Curtise Shanka Václava Noida Bárty, který nedostane téměř žádný prostor. Příběh sám o sobě popravdě nevyžaduje, aby divák příliš držel pozornost, ostatně nenápadná režie Antonína Procházky se o to ani příliš nesnaží. Naopak velice zdařilé jsou kulisy z dílny Martina Černého. Úvodní filadelfsk­á ulice působí ještě trochu kartónově, ovšem prostory kláštera či interiér kostela se povedly a jen podtrhují zmíněná nejlepší hudební a taneční čísla, která se zde odehrávají. Svět církve je pak živnou půdou pro několik více či méně vtipných narážek – třeba ta s protestant­y patří k těm lepším. „Nám všem dělá radost / sexuální zdrženlivo­st,“rýmuje pak osvědčený Adam Novák v českých textech.

Sestrou v akci by Karlín přidal do svého repertoáru tradiční položku, velké body navíc mu však dodává účast Lucie Bílé. Od první barové scény až po blyštivé finále jde v podstatě o její koncert s přidaným divadelním bonusem.

 ?? Foto: Lukáš Fronk ?? Mezi jeptiškami Obyčejná holka z ulice v podání Lucie Bílé se promění ve věřící uvědomělou ženu.
Foto: Lukáš Fronk Mezi jeptiškami Obyčejná holka z ulice v podání Lucie Bílé se promění ve věřící uvědomělou ženu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia