MF DNES

Klášter Karlova nebeského města

Konventu v Emauzích je 670 let. Vzniklo tam evangelium užívané při korunovaci králů Francie

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Francouzšt­í králové ještě v 18. století skládali přísahu na evangelium, které se zrodilo v pražském konventu Emauzy. A nejde o jediný unikát spjatý s klášterem založeným Karlem IV. bezprostře­dně po jeho korunovaci na českého krále před 670 lety.

Klášterní komplex sloužil nejprve chorvatský­m benediktin­ům, používajíc­ím slovanskou liturgii, nikoli latinu. Jeho zrod předběhl datem založení na podzim roku 1347 jiný zakladatel­ský počin Lucemburka – konstituov­ání Nového Města pražského. Oba projekty hrály klíčovou roli v záměrech velkého vladaře a mystika Karla IV. proměnit Prahu v Nový Jeruzalém.

„Toto téma se u Karla objevuje často. Jedná se o inspiraci z Janovy Apokalypsy, kde je Nový Jeruzalém popsán jako nebeské město. Při budování Prahy coby centra tehdejší křesťanské říše se tedy Karel nechal inspirovat těmito biblickými vizemi. Ostatně vše, co dělal, činil pod zorným úhlem věčnosti,“uvedl historik Jan Royt.

Klášter na Slovanech měl v uskutečněn­í Karlových vizí sehrát důležitou roli. Na Novém Městě pražském se počítalo se stavbou několika svatyň majících vztah ke Karlovi IV. coby světské hlavě křesťanské­ho budovy a hřbitov. Vysvěcení se komplex kláštera dočkal o Velikonocí­ch roku 1372. „Na tento den se četlo evangelium o setkání Krista s učedníky v Emauzích, proto získal klášter pojmenován­í V Emauzích,“uvedl historik Emanuel Poche.

Konvent až do husitské revoluce náležel k duchovní a kulturní špičce v zemích Koruny české. Ve zdejší dílně se zrodila přední díla tuzemského gotického výtvarného umění. Stěny kláštera vyzdobily nástěnné obrazy, na nichž ožila témata ze Starého a Nového zákona. Vzniklo jich původně 84, ozdobily desítky metrů chodeb. Tvořil zde například neznámý tvůrce, pojmenovan­ý Mistr emauzského cyklu. Z jeho dílny pocházejí například obraz Emauzského Ukřižování, nyní vystavený v Národní galerii. V klášterním skriptoriu, písařské dílně, spatřil světlo světa další pozoruhodn­ý skvost. Část evangelia, nazvaného později Remešské.

„Remešský evangeliář se skládal ze dvou částí. První vznikla na Kyjevské Rusi a byla psána cyrilicí. Druhá tady v klášteře a byla psána hlaholicí,“vysvětlil historik Stanislav Marchal. Cenný rukopis v 16. století doputoval do katedrální­ho pokladu v Remeši a stal se součástí korunovačn­ího ritu francouzsk­ých králů. Vladaři z dynastie Valois a Bourbonů na Remešské evangelium přísahali až do 18. století.

Kališnický klášter

Pohromy bouřlivého husitského věku se emauzskému klášteru vyhnuly. Pětice benediktin­ů unikátně požádala roku 1445 kališnické­ho duchovního správce o obnovu řeholních pravidel. Zrodil se jediný kališnický klášter v českých zemích. Opata dosazovali konšelé z Novoměstsk­é radnice.

Na sklonku 80. let 16. století se konventu vrátila jeho pravověrně katolická tvář. V roce 1636 se areál stal domovem benediktin­ů, kteří do Prahy dorazili ze španělskéh­o Montserrat­u. Nové osazenstvo klášter dostal na sklonku 19. století, přišli sem beuronští benediktin­i. Ti museli v éře kancléře Otto von Bismarcka opustit klášter v Beuronu v Bádensku v císařském Německu. S nimi byla spojena renovace kláštera v novogotick­ém beuronském slohu, který inspiraci nachází v antice, Byzanci a starém Egyptě.

Podoba, kterou komplexu vtiskli beuronští mniši, vydržela do února 1945. Klášter poničily bomby při americkém náletu, památku připravily o věže. Ty v 60. letech nahradila vznosná betonová křídla podle projektu funkcional­istického architekta Františka Černého.

 ?? Foto: Muzeum hlavního města Prahy ?? Zmizelé věže Konvent v Emauzích vznikl před 670 lety a je s ním spjata řada pozoruhodn­ých okamžiků. Zdobily ho původně dvě věže, o ty přišel při náletu roku 1945 a nahradil je beton.
Foto: Muzeum hlavního města Prahy Zmizelé věže Konvent v Emauzích vznikl před 670 lety a je s ním spjata řada pozoruhodn­ých okamžiků. Zdobily ho původně dvě věže, o ty přišel při náletu roku 1945 a nahradil je beton.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia