MF DNES

Moment, chci video! Jestřábí oko se šíří i mezi mantinely

- — Jan Daněk

Díky perfektně zmáknutým přesilovká­m se na jejich tváři mohly včera objevit náznaky úsměvů. Čeští hokejisté si na turnaji Karjala poradili se Švýcary 3:2. Ano, se Švýcary. Čtete správně. Účast reprezenta­ntů s ikonickým křížem na dresu (a také Kanaďanů) není jedinou inovací úvodního dílu Euro Hockey Tour.

Tu další zatím diváci v českých zápasech nemohli vidět. I když...

Stačilo, kdyby se například kouči Josefu Jandačovi a jeho štábu trenérů nepozdával druhý švýcarský gól Ambühla, před jehož trefou se podezřele na hranici modré čáry potloukal kolega Rüfenacht.

Jandač mohl zvednout ruku, dát signál rozhodčím: „Moment, pánové!

V evropských soutěžích jsou podobné obchody s lidmi spíš výjimkou, v zámoří patří k běžnému provozu.

Duchenův případ přitáhl pozornost, neboť v průběhu zápasu se obvykle trejdy nepečou. Pravda, v lednu 2012 se něco podobného přihodilo střelci Mikovi Cammalleri­mu, jehož Montreal Canadiens stáhli z kluziště při mači s Bostonem, jelikož už jej vlastnili Calgary Flames. Ověřte si na videu, zda to náhodou nebyl ofsajd.“

Zatímco by se hokejisté vydýchaval­i a nedočkavě vyčkávali u střídaček, dvojice finských arbitrů by zamířila ke kukani trestoměři­čů, na tabletu si prohlédla opakovaný záznam akce. A branku mohla kvůli ofsajdu anulovat.

Jestřábí oka jinak známá z tenisu se mezi mantinely označují jako coach’s challenge (trenérská výzva) a jsou už dva roky k vidění v NHL. Podobně jako další vychytávky z elitní ligy se šíří do hokejového světa. O trenérské výzvy si mohou zažádat šéfové střídaček v KHL nebo také na Slovensku. Nově se uplatňují také v této sezoně při turnajích EHT. „Už jsme si to vyzkoušeli loni

Některé hvězdy samy musí trejd posvětit, případně ho mohou vetovat. Jiným o něm aspoň poví šéf. Většina hokejistů však čelí mocnému emocionáln­ímu nárazu. Jsou překvapeni. Leckdy drsně.

Gólman Michal Neuvirth si předloni pochutnáva­l s parťáky z Buffalo Sabres na sushi, když jeden z nich vyhrkl: „Hele, koukej!“

Ukázal na televizi, kde běžel titulek o jeho přestupu do Islanders. „Byl to šok,“pravil posléze. „Ne, není to panika. Je to vážně totální šok,“řekl časopisu Sports Illustrate­d forvard Justin Williams, jenž duševní otřes zažil dvakrát.

Hokejisté o úskalí svého povolání dobře vědí. Chápou, že i za něj pobírají tak velkorysou gáži. To však neznamená, že jim v lidské rovině nevadí. Nejsou přece roboti.

Česko Švýcarsko

V poslední době není možné se jakkoliv schovat před čerstvými zprávami o trejdech. Nicméně v červnu 1994 ještě nevisela většina obyvatel Severní Ameriky na internetu. Dokonce ani mobily ještě nebyly mezi běžnými smrtelníky rozšířené, a tak si Wendel Clark – nic zlého netuše – klidně tankoval na pumpě do svého bouráku. Zatímco benzin proudil do nádrže, kapitán torontskýc­h Maple Leafs si zapnul rádio, aby zjistil, koho tým získal v draftu.

„A ve zprávách slyším, že mě vyměnili! Předtím jsem natáčel reklamu na (cereálie) Cheerios a nikdo nevěděl, jak a kde mě zastihnout,“vyprávěl pro The Hockey News.

Teď by mu zvonil, vrněl a blikal telefon jako zběsilý. Tenkrát se Leafs zbavili populárníh­o kníratého centra, přičemž z Quebeku získali nadějného švédského čahouna Matse Sundina, jenž později v Torontu rovněž nosil na dresu písmeno C. Ve chvíli, kdy se přepisoval­y dějiny NHL, Clark se bezstarost­ně natřásal před kamerou.

Neboj, nevyměníme tě

Pozoruhodn­é příběhy svázané s obchodován­ím s mistry ledových jevišť by vydaly na knihu. Některým nešťastník­ům v kariéře ublížily, jiné postrčily k triumfu ve Stanley Cupu.

Bernie Nicholls dlouho proklínal 20. leden 1990, kdy ho Los Angeles Kings vyměnili do New York Rangers. Měl za sebou životní sezonu, v níž s přispěním božského Gretzkého nastřádal 150 bodů. Majitel Bruce McNall jej ujistil, že s ním počítá, a tak si v Kalifornii pořídil nový dům za milion dolarů. Ale při Utkání hvězd v Pittsburgh­u, kde reprezento­val Kings, se k němu přitočil calgarský brankář Mike Vernon a povídá: na Světovém poháru. Máme to připravené, rozdělené. Někomu se to nelíbí, že je to předimenzo­vané, ale máme i vysílačky,“přibližuje Jandač.

Vývoj pravidel si žádá moderní technologi­e. V NHL se u týmů pohybují analytici s tablety, kteří za pár sekund posoudí, zda se vyplatí o trenérskou výzvu zažádat.

Šéfové NHL před startem sezony coach’s challenge, jejíž upravená verze proniká do Evropy, pozměnili. Za reklamovan­é postavení mimo hru, které sudí nepotvrdí, tým obdrží dvouminuto­vý trest. A tahle situace se může opakovat, počet výzev není limitovaný. „Loni jsme mohli trošku hazardovat a risknout to. Od letoška si musíme být jistější,“pronesl kouč Edmontonu Todd McLllan. „Slyšel jsem, že jdeš do Rangers.“

O Nichollse se pokoušely mrákoty. Otřes. Šok!

A téměř stejná patálie se mu stala v říjnu 1991, kdy se ho překvapivě zbavili Rangers.

Přestupová politika zasahuje hráčům a jejich rodinám do životů. Často mají tahy manažerů osudové následky. České chasníky Neuvirtha a Gudase například svedly do Philadelph­ie, kde se Karolina Gudasová při návštěvě bratra seznámila s Neuvirthem a... ... v září se jim narodila buclatá Emilka, jež vlastně vděčí za svou existenci pánům v drahých oblecích, kteří se snažili vylepšit soupisku svého klubu. Ze 117 ofsajdovýc­h výzev byla oprávněná pouze zhruba třetina stížností. I proto se duely natahovaly...

Druhým případem, kdy lze požádat o zpětné prověření situace, je postavení útočícího hráče v brankovišt­i při gólu. Tým však musí mít při žádosti k dispozici oddechový čas, a pokud se trenér zmýlí, o time-out a další možnost výzvy přijde.

I proto finská Karjala neslouží pouze jako test olympijský­ch adeptů, ale také jako test komunikace a inovativní­ch technologi­í. Na únorových hrách v Jižní Koreji by mohla trenérská výzva také fungovat. „Jestli tam bude, budeme nachystaní,“ujišťuje Jandač, jehož výběr zítra zakončí severský turnaj proti Rusům (12.30, vysílá ČT sport).

 ?? Foto: Getty Images ?? Dobrou chuť O přesunu z Buffala do NY Islanders se Michal Neuvirth dozvěděl v restauraci.
Foto: Getty Images Dobrou chuť O přesunu z Buffala do NY Islanders se Michal Neuvirth dozvěděl v restauraci.
 ?? Foto: AP ?? Proti Rusku Češi s Romanem Horákem v neděli zakončí Karjalu.
Foto: AP Proti Rusku Češi s Romanem Horákem v neděli zakončí Karjalu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia