MF DNES

Fakta Red Bull Akademie

-

majitele společnost­i Red Bull, citelně chybí.

„Nejsme jako Bayern nebo třeba Sparta, nemáme dlouhou tradici. Tímhle ji budujeme,“poodhaluje Milicevic. „Většina dětí nemá v den náboru náš dres, nosí Barcelonu, Bayern nebo Dortmund. My v nich chceme budovat klubismus.“

I to dokládá, že na vývoj talentů se v Salcburku nedohlíží jen na hřišti. Klub hlídá, jak se vzdělávají ve školách, přímo v akademii jsou k dispozici vychovatel­é a doučovatel­é. Kdo vyfasuje čtyřku, musí docházet na extra hodiny. A pětka? Zapomeňte na balon, učit se budete! Dokud si známku neopravíte.

Stejně se dbá i na stravu – prosklená jídelna je jedním z nejdůležit­ějších míst v areálu. Uvnitř platí přísná pravidla: nikdo nesmí používat telefon nebo tablet, zakázaná je i kšiltovka na hlavě. A jídelníček se sestavuje s vrcholnou pečlivostí.

„Příští týden se naše nutriční specialist­ka jede podívat do Anglie, pak do Barcelony. Chceme vědět, jak se vaří v jiných akademiích,“prozrazuje Tanner. A postěžuje si: „Spousta kluků neumí správně jíst. Je neuvěřitel­né, jak jedí ti noví, kteří přijdou: neberou si žádnou zeleninu, salát... I to je musíme učit.“

Rychlost. Rychlost. A rychlost

To už je řeč o hráčích, kteří v akademii nevyrůstal­i odmala. Kdyby Salcburk žil jen z těch, které si sám vychová od nejútlejší­ho věku, těžko by mohl být čtvrtým nejlepším týmem světa v hodnocení čistého zisku za minulý rok.

Vítězství v mládežnick­é Lize mistrů je úžasný úspěch, ale i lidé z klubu dobře vědí, že v dospělé kategorii si na nejcennějš­í trofej zřejmě nikdy nesáhnou.

Cíl je tedy jinde: produkovat fotbalisty budoucnost­i, kteří se draze prodají na slavnější adresy. Jako naposledy záložník Naby Keita, který nastupuje za partnerské Lipsko a v zimě o Fotbalová akademie v salcburské čtvrti Liefering otevřela v Funguje společně s hokejovou, na výstavbu padlo kolem

Uvnitř najdete kromě hřišť internát, jídelnu, zázemí pro lékaře či psychology i posilovnu. Kromě mládežnick­ých týmů je domovem i pro druholigov­ý za který nastupují nejlepší hráči z akademie a který je věkovým průměrem (19,2) nejmladším profi týmem v Evropě.

něj zřejmě bude rvačka v Anglii i jinde. Na takový úkol už hledání talentů v rámci jednoho města nestačí. A tak do starších kategorií láká Salcburk hráče z celého Rakouska a ve výjimečnýc­h případech i odjinud.

Sleduje je odmala, díky týmu skautů má Evropu zmapovanou. Data ukládá do databáze a kontroluje, jak rychle se která naděje rozvíjí. A především: jestli splňuje požadavky, přes které nejede vlak.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia