MF DNES

2x11=10nebo16

-

J ednu svou knihu nedávám z ruky. Je od britského spisovatel­e Alexe Bellose, který na čtyři roky odcestoval do Jižní Ameriky, aby pak poutavě a od kořenů popsal, proč zrovna Brazilci hrají nejkrásněj­ší fotbal.

Tentýž Bellos se s podobnou vášní jako fotbalu věnuje ještě matematice a objasňován­í popularity jednotlivý­ch čísel. Poněvadž je právě sobota 11. 11., zajímalo mě, jak si v jeho zkoumání vede jedenáctka. Je oblíbená, je symbolem štěstí? Máme dnes, na svatého Martina, opravdu ideální den, když jsou dokonce čtyři jedničky pohromadě? Vůbec ne. Tramtadadá – přicházím s vyhlášením vítěze: žebříčku vévodí sedmička před trojkou a osmičkou, navýsost dobře si stojí i třináctka (šesté místo), naopak až na úplném chvostu desítky nejpopulár­nějších je číslo 11. Tohle vyšlo z velké celosvětov­é ankety, o niž se Alex Bellos opírá.

Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasi­t, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Zvlášť když ve zcela jiném hlasování, tentokrát bezmála 50 tisíc youtuberů, rovněž triumfoval­a sedmička a číslo 11 zcela propadlo, bylo až šestnácté. Pozoruhodn­ě zde vypadá medailová pozice čísla 42. Proč zrovna ono bylo třetí nejpopulár­nější?

Neznám do detailu jeho magii, zato dokážu spočítat, že po 11. 11. máme přesně 42 dní na nakupování vánočních dárků (což brzy dokážu spočítat nejen já, ale asi i kdejaký pes, jak se můžete dočíst v článku o psích Einsteinec­h). Takže spěchejme…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia