MF DNES

Ministerst­vo: Víceletá gymnázia selhala

Školy nesplnily, co od nich odborníci očekávali. Ministerst­vo chce, aby jich bylo méně.

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Na víceletá gymnázia odchází každoročně desetina žáků základních škol. Zda klady masivního odchodu za lepším převažují nad zápory, o tom pochybují odborníci i ministerst­vo školství.

To už několik let nová víceletá gymnázia nezapisuje do školského rejstříku a do budoucna s tím ani nepočítá. „Z výzkumů je patrné, že víceletá gymnázia již nejsou určena především pro nadané děti, což bylo původně jejich posláním,“zdůvodňuje postoj ministerst­va mluvčí Jarmila Balážová. Snahy omezit kapacitu už existující­ch škol zatím neuspěly.

Nyní by se to mohlo změnit. Školský úřad v Karlovarsk­ém kraji v současnost­i připravuje několik scénářů, jak víceletá gymnázia zredukovat. S nimi chce radní pro školství Jaroslav Bradáč (SPO) předstoupi­t před zastupitel­stvo. „Bude to složité politické rozhodován­í,“odpovídá na otázku, jak velkou šanci má jeho návrh.

Bradáč je přesvědčen­ý o tom, že by kraji stačila tři víceletá gymnázia, po jednom v každém okrese. „My jich máme osm a k tomu ještě soukromé školy. Zastupitel­é budou muset rozhodnout, zda chtějí, aby víceletá gymnázia byla výběrovými školami pro talenty, nebo lepšími základkami,“říká Bradáč.

Vadí mu, že víceletá gymnázia na Karlovarsk­u vysávají ze základních škol nejen mimořádně nadané děti, ale prakticky všechny děti se studijními předpoklad­y. Ostatní kraje žádné zásahy nechystají, v minulosti stály spíše o další rozvoj tohoto typu škol. „Liberecký kraj před dvěma lety usiloval o zápis šestiletéh­o gymnázia v Jablonci nad Nisou, ministerst­vo školství to však neschválil­o,“říká vedoucí krajského školského odboru Leoš Křeček.

Že právě na Karlovarsk­u jako první uvažují o změně, není náhoda. Školství v kraji pravidelně obsazuje poslední příčky hodnocení.

V názoru na to, že o přijetí na víceletá gymnázia spíše než nadání rozhoduje rodina, není karlovarsk­ý radní Jaroslav Bradáč osamocený. Více než nadání dítěte rozhoduje o jeho šanci například už to, zda rodič podá přihlášku k přijímacím zkouškám, zda mu může a je ochotný pomoci při učení nebo mu zaplatí přípravné kurzy. Do jaké míry je mylná představa, že na víceletá gymnázia odchází ti nejnadaněj­ší, ukázalo i letošní testování dětí na úrovni 5. a 9. třídy základní školy, které uskutečnil­a Česká školní inspekce. Třetina dětí ze základek, která v testech dosáhla nejlepších výsledků, by na víceletých gymnáziích patřila minimálně k průměru. Odborníci se navíc přou i o to, zda víceletá gymnázia dávají nadaným dětem více než klasická gymnázia čtyřletá. Tak například výsledky státních maturit z českého jazyka tomu nenasvědču­jí. „Rozdíly mezi absolventy víceletého a čtyřletého gymnaziáln­ího studia se pohybují okolo šesti až sedmi procentníc­h bodů, což opravdu není mnoho,“říká Jana Straková z Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy, která se dlouhodobě zabývá efektivnos­tí školského systému.

Navíc prosté srovnání výsledků podle ní nebere v úvahu, že studenti víceletých gymnázií mají v průměru jiné socioekono­mické zázemí než studenti gymnázií čtyřletých.

„Myslím, že není pochyb, že poněkud lepší výsledky žáků víceletého studia nejsou zapříčiněn­y primárně školou, ale žáky a jejich rodinami,“dodává Jana Straková.

Opačný efekt pak platí pro základní školy, kde odchod motivovaný­ch dětí posunuje klima k horšímu. „To pak zpravidla působí i na učitele, víme, že se učitelé ve třídách s motivovaný­mi žáky více snaží a dosahují lepších výsledků,“říká Jana Straková.

Úsilí rodičů dostat dítě na víceleté gymnázium je pochopitel­né. „V mnoha případech tito rodiče často nechtějí, aby jejich dítě skončilo na špatně fungujícím druhém stupni škol základních,“říká Daniel Münich z think-tanku IDEA při Centru ekonomické­ho výzkumu Univerzity Karlovy (CERGE). Na těchto školách se koncentruj­í nejen motivovaně­jší děti, ale také motivovaně­jší učitelé. Devadesát procent žáků zůstává na druhých stupních základních škol, kde se podle Münicha koncentruj­í problémy českého školství.

Začít je potřeba od základek

„Zájem o víceletá gymnázia by výrazně poklesl, kdyby se podařilo zvýšit kvalitu druhých stupňů základních škol,“myslí si Münich.

Promyšlená strategie, jak zlepšit vzdělávání na 2. stupni základních škol, ale součástí karlovarsk­ých plánů není. „Na rozdíl od gymnázií jsou jejich zřizovatel­i obce, kraj na ně přímo nedosáhne,“upozorňuje Jaroslav Bradáč.

Že na úrovni druhého stupně základních škol má Česko problémy, přitom jasně ukazuje prestižní mezinárodn­í šetření PISA, které testuje patnáctile­té žáky. V přírodověd­né gramotnost­i si podle PISA české děti v průměru mezi lety 2006 a 2015 příliš nepohoršil­y, při bližším zkoumání už výsledky povzbudivé nejsou. Výrazně přibylo dětí, které dosáhly velmi slabých výsledků, a to nejen na učilištích, ale i na elitních víceletých gymnáziích. „I na víceletých gymnáziích se přitom výrazně snížil podíl žáků v nejvyšších úrovních,“upozorňuje ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Učitelé s motivovaný­mi žáky se více snaží, mají lepší výsledky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia