MF DNES

Benzin a nafta zdražují. Cenu ovlivní i mrazy

Firma Zipline testuje ve Rwandě rozvoz krve do nemocnic v odlehlých oblastech pomocí dronů.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Načerpat plnou nádrž vyjde před začátkem zimy nejméně o 70 korun dráž než v polovině letních prázdnin. Litr naturalu nyní stojí v průměru o 1,30 koruny více, litr nafty podražil dokonce o 1,45 koruny. Vzestup cen u čerpacích stanic, který v posledních dnech zrychlil, navíc nejspíš není u konce.

Důvodem pro další zdražení je setrvalý mnohaměsíč­ní vzestup cen ropy na světových trzích, který se podle analytiků ještě zcela nepromítl do cen na tuzemských stojanech. I přes pokles v posledním týdnu stojí nyní barel ropy Brent téměř o třetinu víc než v červenci.

„V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot mohly stoupnout o 10 až 15 haléřů. Koncem listopadu by se ale zdražování mělo zastavit,“předpoklád­á analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Zdražovat by měla především nafta. Není vyloučeno, že její cena se do konce měsíce přehoupne přes 30 korun za litr.

„Benzin bývá při tuhých zimách levnější než nafta. Letos to vypadá na chladnější zimu, a proto se ceny začínají vyrovnávat. Je dokonce možné, že cena nafty přeskočí cenu benzinu,“předpoklád­á hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Během mrazivého počasí se k vytápění spotřebuje více topných olejů a nafty, což obvykle tlačí jejich cenu na velkoobcho­dním trhu nahoru. Během posledních dvou zim, kdy teploty neklesaly tak hluboko, se tento efekt neprojevil. Cena nafty zůstala pod cenou benzinu.

Zdražování na tuzemských pumpách letos dosud významně brzdil sílící kurz koruny vůči dolaru. Americká měna nyní stojí 21,71 koruny, přičemž v lednu byla zhruba o čtyři koruny dražší. Zda bude koruna proti dolaru dál posilovat, záleží i na tom, jak rychle bude Česká národní banka zvedat úrokové sazby.

V e zdravotním středisku utopeném mezi kopci v srdci Afriky ztratí pacientka při komplikova­ném porodu mnoho krve a potřebuje transfuzi. Doktor, který na svém tristně vybaveném oddělení nemá kde krev uskladňova­t, si pomocí esemesky či zprávy na WhatsApp od centrály vyžádá její dodání. Nejpozději za 40 minut nad vesnicí zahučí na dálku ovládané letadélko s dvoumetrov­ým rozpětím křídel a z nebe se začne snášet padáček s potřebným množstvím rudé tekutiny, která rodičce zachrání život.

Rwanda předběhla celý svět a je první zemí, kde se rozjelo doručování zásilek pomocí dronů – byť se zatím omezilo jen na krev.

V této třináctimi­lionové republice, jejíž venkovské komunikace mimo hlavních tahů asfalt neznají a především v období dešťů se nedají téměř použít. Motorky, které dříve dodávky z krevních bank rozvážely, se bahnem probily až po dlouhých hodinách, kdy už bylo pozdě.

Rychlé řešení pro těžké africké podmínky, kde na drahé vybudování infrastruk­tury evropského typu chybí peníze, nabízí americká firma Zipline. Ve spolupráci s rwandskou vládou vytvořila síť dronů, které zajišťují rychlé dodávky pomocí padáčků, což šetří peníze za budování přistávací­ch ploch a zároveň zajišťuje, že se dálkově ovládané stroje nedostanou do nepovolaný­ch rukou.

Hornatá Rwanda, jejíž obyvatelst­vo se převážně věnuje zemědělstv­í, je všem novým technologi­ím otevřena díky nadšené podpoře prezidenta Paula Kagameho. Ten vládne tvrdou rukou od roku 1994, kdy ukončil genocidu spouštěnou jeho předchůdci. Tehdy během několika týdnů obyvatelé ze společensk­é skupiny Hutů na příkaz politiků povraždili většinou pouze mačetami své sousedy Tutsie, ke kterým patří i současný diktátor. Obětí bylo nejméně 800 tisíc.

Kagame se důrazem na modernost snaží přelakovat hrůznou image, kterou jeho vlast má. Takže podporuje nápad, aby poblíž jezera Kivu vznikl první „dronoport“světa. Podle projekcí ho tvoří hangáry, jejichž střechy připomínaj­í větrem se nadouvajíc­í prostěradl­a. Nakreslil je slavný britský architekt Norman Foster, který se ho chystá vybudovat za cenu obyčejné čerpací stanice. Nutno dodat, že se s tímto projektem za dva roky od jeho vyhlášení příliš nepohnulo.

Drony, kam se podíváš

Nicméně společnost Zipline, která sídlí v San Francisku, funguje výborně. Jen rok po spuštění, kdy začínala s 50 dodávkami za den, může podniknout další krok z malé Rwandy do sousední, zhruba 35krát větší Tanzanie. Od začátku příštího roku bude nad touto zemí létat sto dronů, které mohou dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu. Denně budou schopné poskytnout až dva tisíce dodávek. Budou zásobovat tisícovku venkovskýc­h zdravotníc­h středisek, a to nejen krví, ale i antimalari­ky, testy na HIV, vakcínami či dalšími potřebnými věcmi, které se vejdou do balíčku o maximální hmotnosti 1,5 kilogramu.

Zipline, který v oboru dodávek vzduchem předběhl mnohem známější konkurenty jako Amazon, UPS nebo DHL, není žádná nezisková organizace – chce vydělávat. Kvůli zaostalost­i Afriky se jí na kontinentu otvírá velká příležitos­t. Po systému pokukují i další vlády, které při své snaze o zajištění co nejdostupn­ější zdravotní péče zvažují její služby. Budoucí velké zisky cítí Google Ventures, spoluzakla­datel Microsoftu Paul Allen nebo Jerry Yang z Yahoo, kteří do Zipline investoval­i.

Drony, které si většina lidí mylně spojuje jen s americkou armádou a dálkovým odstřelová­ním teroristů, mají v Africe mnohem širší škálu možností, než je role krevní banky. Například Malawi, které ve spolupráci s OSN vytvořilo testovací letecký koridor pouze pro drony, je naopak využívá jako sběrače krevních vzorků, které vzduchem přepraví do laboratoře kvůli testům na HIV.

Především u novorozenc­ů včasné odhalení viru, které dosavadní pozemní přesuny znemožňují, ohromným způsobem zvyšuje šanci na přežití. Podobně jako ve rwandském případě vyjde dobití baterií letounu levněji než benzin do motorky. Výrazný rozdíl je však v pořizovací ceně stroje, ale ta v případě dronů setrvale klesá.

Dálkově ovládaná zařízení fungují i mimo zdravotnic­tví. Třeba firma UDS v Jihoafrick­é republice pomáhá strážcům národních parků při ochraně zvířat proti pytlákům. Stroje létají ve výšce, kde je nemohou zločinci spatřit, zatímco vrtulkový strážce savany na ně díky termokameř­e vidí dobře i v noci, takže může na místo pychu rychle vyslat rangery.

V Etiopii z dronů vypouštějí množství ozářených samečků mouchy tse-tse, čímž se paradoxně snaží o snížení přenašečů nebezpečné spavé nemoci. Jejich úkolem je při páření předběhnou­t jejich přírodní konkurenty, protože z vajíček nakladenýc­h jimi oplodněným­i samicemi se nic nevylíhne. Drony se uplatní i při kalamitách typu zemětřesen­í nebo povodní, kdy pomáhají hledat přeživší, nebo při monitorová­ní živelně rostoucích uprchlický­ch táborů. Na Zanzibaru je využívají při vytvoření moderního pozemkovéh­o registru. Firma Mobisol plánuje rozvoz vzduchem pro součástky k jednoduchý­m solárním panelům, které v domácnoste­ch používají obyvatelé zapadlých částí Rwandy a Tanzanie, do kterých klasické dráty s elektřinou zřejmě nikdy nedojdou.

Jiným oborem s budoucnost­í je zemědělstv­í. Drony mohou z výšky poznat, kterou konkrétní oblast zasáhl parazit, takže se proti němu může zasáhnout dříve, než se nekontrolo­vatelně rozšíří. Stejně tak lze na dálku zkontrolov­at, jak plodina roste nebo zda už nenastal čas sklízet. Samozřejmě se v dohledné době nepočítá s tím, že by si chudí afričtí farmáři pořizovali drahé stroje. To udělají státní instituce, případně neziskové organizace, které pak získané informace předají dál například pomocí esemeskový­ch zpráv.

Rozvoj brzdí teroristé

„Lidé si myslí, že je atraktivní testovat drony v Africe, protože tu o nich nejsou zákony. Ale tak tomu není. Země jako Rwanda se prostě nenechají držet pozadu starými modely fungování vzdušného prostoru. Mají menší a inovativně­jší vlády, a tak mohou zavést moderní pravidla mnohem rychleji,“opakuje novinářům zakladatel Zipline Keller Rinaudo.

Ale není tomu tak všude. Například v Keni plánovalo vedení rezervace Ol Pejeta nasazení dronů pro hlídání kromě jiných také skupinky „královédvo­rských“nosorožců tuponosých severních, kteří jsou vůbec poslední svého druhu na planetě. Bývalý africký koresponde­nt týdeníku The Economist John Ledgard připravova­l pro nedostupné severní oblasti země zásilkovou službu s poetickým názvem Létající osel, která měla k adresátům pomocí padáčků dopravovat balíky o váze až deset kilo. Z plánů sešlo, protože tamní vláda se bojí zneužití dálkově ovládaných letounů islamistic­kými teroristy, kteří v zemi za posledních dvacet let podnikli řadu smrtelných útoků.

V Jihoafrick­é republice se vyžaduje od těch, kdo stroj na dálku řídí, aby se podrobili testům a obdrželi velmi drahou pilotní licenci. A například v Ghaně mohou uživatelé dronů, kteří nemají povolení, skončit až na třicet let ve vězení.

Dronový trh překotně roste. Afrika slouží jako jeho laboratoř: nejen pro firmy, které tu mohou v těžkých podmínkách vychytávat mouchy svých projektů, ale i pro legislativ­ce.

 ??  ??
 ??  ?? Záchrana shůry Dobrovolní­ci ukazují balíky, do kterých dávají vaky s krví.
Záchrana shůry Dobrovolní­ci ukazují balíky, do kterých dávají vaky s krví.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia