MF DNES

Staří známí: peníze Topolánkov­i poslal Florián nebo Fuksa

- — Vojtěch Srnka

Poté, co Mirek Topolánek oznámil svou kandidatur­u na prezidenta, schází se na jeho transparen­tním účtu peníze od jeho politickýc­h a podnikatel­ských souputníků. Jeden z posledních takových příspěvků přišel od bývalého poslance ODS Jana Floriána, který je známý tím, že pomohl ke vzniku vlády Jiřího Rusnoka a vazbami na politickéh­o podnikatel­e Tomáše Hrdličku.

Topolánkov­i Florián poslal na transparen­tní účet pět tisíc. „Podporu mu dlouhodobě deklaruji. Známe se léta, a když jsem slyšel o té jeho kandidatuř­e, tak jsem ho transparen­tně podpořil,“řekl ke svému daru Florián.

Ten se poslancem za občanské demokraty stal v roce 2010, kdy na pražské kandidátce strany z posledního místa přeskákal díky kroužkován­í voličů až do Sněmovny. Jenže tam jeho kariéra skončila ve chvíli, kdy spolu s dalším poslancem ODS Tomášem Úlehlou odešli ze sálu před hlasováním o důvěře vlády Jiřího Rusnoka, kterou tehdy podporoval prezident Miloš Zeman.

Tehdejší koalice občanských demokratů, TOP 09 a LIDEM si tehdy ověřovala, že má hlasy většiny, tedy 101 poslanců. Po odchodu Floriána s Úlehlou se však sněmovní většina rozpadla a definitivn­ě se tak otevřela cesta k půlročnímu vládnutí vlády Jiřímu Rusnokovi a jeho ministrům.

Floriánův dar není v porovnání s ostatními příspěvky na Topolánkov­ě účtu nijak vysoký. Nicméně dává vzpomenout na slova, s nimiž pak Florián ze strany odcházel. „Děkuji Václavu Klausovi a Mirkovi Topolánkov­i za báječná léta ve staré dobré ODS,“vzýval tehdy Florián staré dobré časy ODS. Topolánkov­i a Klausovi tehdy slíbil, že až se vrátí, rád s nimi na politické barikády znovu vyleze.

Florián v ODS vždy patřil do tábora zastřešova­ného známým politickým podnikatel­em Tomášem Hrdličkou. Ještě před svým politickým angažmá dělal asistenta a řidiče blízkému Hrdličkově příteli exposlanci Borisi Šťastnému a podle médií vozil i právě známého pražského lobbistu.

Přispěl i Langer

Kromě Jana Floriána poslal v tomto týdnu na Topolánkův transparen­tní účet peníze také další z bývalých poslanců ODS Ivan Fuksa. I on zaslal pět tisíc. To, že z něj v roce 2012 vláda udělala ředitele Českého Aeroholdin­gu, se stalo později jedním z mnoha spouštěčů pro velké zatýkání v rámci tzv. kauzy Nagyová.

Výrazně štědřejším dárcem pak je Ivan Langer, exministr vnitra z Topolánkov­y vlády, jak upozornil server Seznam Zprávy. Se vzkazem „Mirku, bez peněz do kampaně nelez“daroval 50 tisíc. Pro Český rozhlas pak ještě dodal, že je v případě potřeby připraven darovat i víc.

 ?? Foto: Profimedia ?? Exposlanci Jan Florián a Ivan Fuksa.
Foto: Profimedia Exposlanci Jan Florián a Ivan Fuksa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia