MF DNES

Už v pondělí v časopise Ona Dnes

-

Především nevím, proč vymýšlíme pořád nějaké pobídky a staráme se o vznik velkých montoven. Ty bych zrušil a peníze bych zaměřil na drobné a malé podnikatel­e.

To nezní úplně jako tradiční sociálněde­mokratické téma.

Ale ono je. To je přece v souladu s našimi cíli. Aby lidé nebyli závislí na tom, co s nimi zrovna budou chtít dělat nějaké oligopoly a monopoly. A že tady budeme mít rozmanitou společnost.

Vraťme se k tomu B. Vidíte ve straně někoho, kdo by ty změny, které navrhujete, mohl zaštítit?

Ano. Ve straně je spousta lidí, kteří by jí mohli pomoct. Já jsem vždycky jako politý živou vodou, když jdu na schůze místních organizací. Jsou tam šikovní lidé, kteří říkají: pojďme dál, soustřeďme se na komunální volby. A to je správný přístup.

Takže navrhujete spíše takovou obrodu zespoda?

Proč ne? Vždyť jen v Plzeňském kraji je spousta členů, kteří jsou velmi schopní a o kterých teď třeba ještě vůbec nevíme. Musíme si jen sundat klapky z očí a říct, že ten nebo ten sice nemá žádné vysoké funkce, ale je to dobrý, schopný člověk, pojďme ho do vedení strany postavit.

Z Plzeňského kraje je taky současný pověřený předseda Milan Chovanec, ke kterému jste měl velmi blízko. Je on člověk, který by měl ČSSD vést?

Znovu opakuji, že sociální demokracie je v bodě velkého předělu. Někdo musí přijít s konceptem, z něhož bude jasné, co pro tuto zemi chce udělat a kam směřuje. Ten člověk musí představit svůj tým, musí zaujmout zbytek členů. Nemělo by to být o tom, že má nějaké jméno, funkci nebo mu jeho spojenci umějí vyjednat podporu.

Chovanec teď ale krajské organizace objíždí a říká jim nejen, co a proč se nepovedlo, ale také to, co je třeba dělat dál. Byl i v Plzeňském kraji?

Samozřejmě.

A co jste tomu, co prezentova­l, říkal?

Já s ním souhlasil z hlediska toho, jak definoval důvody naší porážky. Ale zároveň mi tam některé věci chyběly.

Jaké?

Že bychom neměli v tom našem politickém boji používat nástroje populistů. Že budeme naskakovat pořád na nějaké průzkumy, přizpůsobo­vat jim naše názory, témata a pořád je měnit. Nesmíme být kam vítr, tam plášť.

Co ČSSD udělala, že to bylo za hranicí populismu?

Vadí mi především zpochybňov­ání projektu Evropské unie. Ta má samozřejmě spoustu chyb, pojďme je popsat, iniciovat změnu. Ale uvědomme si taky, že pro nás je ten projekt ještě mnohem důležitějš­í než pro Německo či Francii. Hodně mi také vadí, že podléháme fašizující­m tendencím. Opravdu jsem myslel, že v roce 2017 nebudeme řešit rasistické výroky. Tomu nesmíme ani náznakem podléhat.

Když mluvíte o velkých firmách, vy jste do ČSSD přišel z pozice šéfa Škoda Transporta­tion. Nenarážíte na to, že vám lidé levicová témata nevěří?

Ve Škodovce jsem začínal jako dělník. Ředitelem jsem se stal až po 30 letech práce ve firmě. Domněnka, že někdo bohatý nemá sociální cítění, je úplná chiméra. Znám spoustu bohatých, kteří takhle přemýšlejí.

Historii té firmy, třeba Martina Romana, vám lidé vyčítají?

Vyčítají. Ale já nemůžu brát zodpovědno­st za historii firmy. Třeba v době, kdy nastoupil Martin Roman, jsem já byl pouze personální­m ředitelem jedné z dceřiných společnost­í. Natož abych viděl do hlavy lidem, kteří privatizov­ali Škodovku.

Přihlásil jste se zveřejnění­m toho svého poučení o místo ve vedení strany?

Jednou věcí, proč jsme lidi zklamali, je i to, že nedržíme slovo. Na začátku, když jsem šel do krajských voleb, tak jsem slíbil, že pokud dostanu důvěru, budu celé čtyři roky hejtmanem. A svůj slib chci dodržet.

Na jedné straně se sociální demokraté přiklánějí k Rusku, na druhé zase k Západu.

A podle vás ty dvě funkce nelze skloubit?

Práce ve vedení strany je na dvanáct hodin denně. A v práci na kraji jsem od rána do večera. Umím si představit, že bych tím, co umím, přispěl do týmu někomu, kdo by mě oslovil. ČSSD teď opravdu chybí expertní rovina rozhodován­í. Umím si představit, že bych vedl think-tank, který by se věnoval nějakému konkrétním­u oboru. S tím bych pomoci mohl.

 ?? Foto: M. Šula, MAFRA ??
Foto: M. Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia