MF DNES

Moldavsko chce vyměnit smlouvu s EU za Podněstří

Proruský moldavský prezident Igor Dodon nabízí Rusku neutralitu své země za to, že Moskva vrátí Kišiněvu Podněstří. Kreml to neodmítá.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Neutralitu Moldavska, vypovězení smlouvy o přidružení k Evropské unii a proruskou politiku, to všechno slibuje Putinově Moskvě moldavský prezident Igor Dodon, pokud bude Kreml souhlasit se sjednocení­m Moldavska s Podněstřím. Moskva dává najevo, že v tom případě by skutečně mohla s návratem Podněstří pod svrchovano­st Kišiněva po skoro čtvrtstole­tí souhlasit.

„Rusko bude dál napomáhat politickém­u řešení podněsters­kého problému,“uvedl před několika dny ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že dohody, které uzavřel v Moskvě s Dodonem, dál zůstávají v platnosti.

„Všem našim partnerům jsem vždy říkal, že jsou tři nebo čtyři věci, u kterých nikdy nedovolím, aby se staly předměty jednání. To je naše státnost, zachování Moldavska, nesloučení s nějakými jinými zeměmi,“říká Dodon. „Druhá věc je naše neutralita, vstup do NATO je naprosto nepřijatel­ný. Třetí zásadní věc je naše pravoslaví. Evropské hodnoty, které se nám pokoušejí různými způsoby vnutit — to nepotřebuj­eme. A čtvrtá věc je naše strategick­é partnerstv­í s našimi přáteli z Ruska,“tvrdí moldavský prezident.

Na Podněstří pak tlačí výhrůžkou, že mezinárodn­ě uznaná nezávislos­t nebo připojení k Rusku nemá naději. „Podněstří má na výběr, buď se vrátí k Moldavsku, nebo se stane součástí Ukrajiny,“varuje tamní předáky Dodon. Dodává, že od Kišiněva mohou dostat velice rozsáhlou autonomii, a to i včetně té finanční.

Jenže Dodonovy a Putinovy plány kazí odpor, který prezidento­vým snahám klade prozápadní moldavská vláda v čele s premiérem Pavelem Filipem z Demokratic­ké strany. Ta místo sbližování se s Moskvou dál pokračuje v integrační­ch krocích s Evropskou unií. Vláda také vyzvala Rusko, aby z Podněstří stáhlo své „mírové“jednotky a umožnilo tam rozmístění sil OSN. Podněstří pak prozápadní­mi silami ovládaný parlament označil za Ruskem „okupované území“.

Unie versus Rusko

Dodon však Rusy uklidňuje, že všechno se vyřeší nejpozději příští rok parlamentn­ími volbami. V těch mají podle jeho přesvědčen­í zvítězit proruské síly, které spolu s ním dokončí změnu orientace země z prozápadní­ho opět východním směrem. Zároveň se ale pokouší naleptat poměrně křehkou vládní koalici vyvoláním protestů v ulicích, jež by si měly vynutit předčasné volby a přechod k prezidents­kému systému ruského typu. „Prezidents­ká forma vlády je jedinou nadějí na budoucnost pro Moldávii a my musíme všichni společně využít tuto šanci,“vyzývá Dodon.

Moldavanům, z nichž velká část mluví rumunsky, na rozdíl od sjednocení s Podněstřím dává přidružení k EU už dnes jasné výhody – třeba bezvízový režim se zeměmi Unie a z něho vyplývajíc­í možnost práce v zahraničí. Pro chudou zemi jsou statisíce gastarbeit­erů v zemích EU hlavním zdrojem příjmů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia