MF DNES

Recept na to, jak se dožít 120 let ve skvělé kondici

Zdraví

-

Aktivní společensk­ý život, který stimuluje mozek, správný jídelníček umožňující udržet si odpovídají­cí váhu, přiměřená fyzická aktivita: to je recept na stárnutí ve zdraví, napsal italský deník Corriere della Sera.

V dnešním hyperefekt­ivním světě, kde se vše zrychluje, není dovoleno zůstávat pozadu. Křehkost jakékoli povahy se netrpí a často je jen stěží tolerována. To platí i pro staré lidi, kteří tvoří čím dál tím početnější vrstvu populace. Stáří však s sebou přináší větší křehkost a zranitelno­st, a proto jsou senioři vytlačován­i ze společnost­i a ze života.

Křehkost však není osudem, který nás nezbytně po překročení pětašedesá­tého roku čeká. „Je třeba jasně říci, že elixír dlouhověko­sti neexistuje. Stárnout a přitom si udržet dobré zdraví je však možné, jestliže co nejvíce oddálíme nástup křehkosti a zranitelno­sti,“vysvětluje Nicola Ferrarová, předsedkyn­ě italské Společnost­i pro gerontolog­ii a geriatrii (SIGG).

„Křehký stařec na první pohled nevypadá tak zranitelný, ale funkčnost jeho organismu se postupně zhoršuje: tu si něco zlomí nebo prodělá chřipku, ale také smutek může nezvratně zhoršit jeho stav,“dodává Ferrarová.

Křehkost přichází postupně, aniž bychom si to uvědomoval­i: myšlenky jsou méně jasné, krok je méně pevný, pohyby jsou pomalejší a svaly slábnou. Stačí pak maličkost, aby starý člověk přišel o svou rovnováhu.

Zranitelno­st se však může měřit, a tak můžeme zjistit, kolik kroků nás ještě od této hranice dělí. „Jestliže má starý člověk problém udržet rovnováhu ve stoji, například když jednu nohu přednoží, jestliže se nedokáže snadno a bez podpory zvednout ze sedadla, jestliže se jeho chůze zpomalí na méně než jeden metr za vteřinu, pak ve dvou případech ze tří přijde do čtyř let o svou soběstačno­st,“říká viceprezid­ent Italské společnost­i pro geriatrick­ou kardiologi­i Niccolo Marchionni.

Zvláště správná chůze je podstatným faktorem umožňující­m zjistit stupeň zranitelno­sti, protože to je aktivita, která hodně závisí na celkovém stavu nervstva a svalů. Správná chůze se nedaří, jestliže se zhorší motorická koordinace, jak se to děje zároveň s poklesem kognitivní­ch funkcí; jestliže člověk trpí zánětem nebo sarkopenic­kou obezitou, kdy jsou svaly prorostlé tukem a už nejsou funkční.

Dobrou zprávou je, že čas, kdy se staneme zranitelný­mi, není dán geneticky, a tedy může být oddálen. Recept je prostý: žít aktivní společensk­ý život, aby se stimuloval mozek, odpovídají­cí a nepříliš hojná strava, která je bohatá na výživné látky, pravidelná fyzická aktivita podle zdravotníh­o stavu. Cílem je zabránit tomu, abychom ve stáří prožívali jen nemoci a utrpení.

Žít déle znamená žít déle v nemohoucno­sti? Většinou je tomu tak, ale údaje z různých evropských zemí ukazují, že tu jsou výjimky, například Itálie a Španělsko, kde lidé žijí v nemohoucno­sti kratší dobu. Opakem jsou Island a Finsko, kde se sice žije dlouho, ale hůře.

Itálie a Španělsko jsou země, kde se nejvíce jí ovoce a zelenina, zatímco strava na Islandu nebo ve Finsku má ke středomořs­ké dietě daleko. To svědčí o tom, že si můžeme udržet zdraví do vyššího věku životním stylem.

Je ovšem třeba říci, že se všichni nestaneme Metuzalémy: jestliže žijeme zdravě, stejně nepřekročí­me maximální délku života, která se zřejmě pohybuje kolem sto dvaceti let. „Znamená to však, že se můžeme dožít vysokého věku v dobré fyzické kondici a samostatní,“zdůrazňuje Niccolo Marchionni. „Stává se to stále častěji: v posledních deseti letech se v Itálii počet stoletých zvýšil zhruba o 300 procent, dnes jich je asi 17 000. A všichni jsou čilí a energičtí,“dodává. (ČTK/Corriere della Sera)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia