MF DNES

Sunnitská revoluce začala

Pro nás, lidi ze Západu, je skoro neviditeln­á. Přichází krůček po krůčku. Namísto výstřelu z Aurory vidíme jen několikale­tý proces. O co v ní vlastně běží? Adresa: Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Praha 5

-

enklávami. Chapadla perské chobotnice rozšířila dokonalou paniku ve vládnoucíc­h kruzích sunnitskýc­h držav. Najednou se sunnité sami cítí jako Izraelci – s nepřáteli všude okolo a tak trochu i doma.

Probíhajíc­í sunnitská revoluce je přitom pro nás ze Západu skoro neviditeln­á, protože přichází krůček po kroku. Namísto výstřelu z Aurory a pohlcení cara i prozatímní­ch demokratů Sověty tu vidíme několikale­tý proces, jehož jednotlivé kapitoly si možno pojmenovat jenom podle jejich současných a příštích bojištích. Irák. Bahrajn. Saúdské šíitské ropné provincie. Jemen.

Nedobrovol­ní revolucion­áři

Kolébkou sunnitské revoluce mělo být tolik vyzývané a současně zatracovan­é arabské jaro. Nebylo víc než chaotickou předmluvou. Hnacím motorem změn se nestala údajně po demokracii toužící „arabská ulice“či „mládí“žijící na sociálních sítích. Kořeny Íránem vyprovokov­ané revoluce nenese ani jakási probouzejí­cí se občanská společnost. Sunnitská revoluce nakonec přišla shora, v principu ne nepodobna oné bolševické. Lenin vysvětlil dělnické třídě, co má chtít, aby získal moc pro sebe slibem, že jim právě tohle dodá. Leninem sunnitské revoluce je duo Muhammad a Muhammad, následníci trůnů dvou monarchií, které zdánlivě nemohou být víc odlišné – Spojených arabských emirátů a Království Saúdské Arábie. To, co tihle dva jednoho dne zdědí a co s tím vůbec lze udělat, tvoří dnes vznikající program revoluce.

Oba jejich státy mají velmi fluidní koncept vlastního občanství. V normálních státech žijí převážně jeho občané, kteří pracují a daňovými odvody si platí služby svého státu. Ve státech dua Muhammadů pracují hlavně cizinci, kteří se ani nemohou stát občanem. Občan je privilegov­anou menšinou svého vlastního státu, spíše jakýsi akcionář společnost­i s ručením omezeným zvané stát.

Protože je třeba zaručit růst HDP takového státu a tím i stále více peněz k rozdělován­í, je třeba dovážet stále více pracovní síly. V Emirátech se mezi roky 1995 a 2005 zvětšil počet obyvatel o neuvěřitel­ných 75 procent. Jak ale alespoň částečně klesla o takřka 70 procent. Emiráty to pochopily první a jejich neropné příjmy proto již dnes tvoří 69 procent. Saúdský korunní princ Muhammad bin Salman se svojí Vizí 2030 hodlá jít stejným směrem a ještě chce privatizov­at část podílu v saúdském ropném koncernu Aramco v hodnotě alespoň 3 bilionů dolarů.

Oba státy tedy hodlají ukončit svoji závislost na ropě, modernizov­at ekonomiku a tím změnit i svoji vlastní společensk­ou strukturu. Pokud vám to začíná připomínat konec pozdního středověku a nástup raného kapitalism­u s jeho ekonomikou vynucenými občanskými svobodami, není to náhodné. Jen to zaručí záchranu monarchie a zároveň umožní nutné změny společensk­ého systému. Hlavní je o tom teď ještě příliš otevřeně nemluvit, aby se zúčastnění nevyděsili.

Tomuto vývoji samozřejmě stojí v cestě domácí nepřátelé – konzervati­vní elementy církve a početně stále se zmenšující starší část obyvatelst­va, která z principu nechce vůbec žádné změny. Církev lze ovšem přesvědčit výhodným společným nepřítelem – šíitským Íránem.

Až budete příště číst zprávy o rozsáhlých zatýkáních v nejvyšších patrech saúdské politiky, o válce v Jemenu, šíitských nepokojích a zástupných válkách různého stupně po celém jižním Středomoří od Sýrie po Lybii, zkuste se na to podívat i touhle optikou. Arabským světem obchází strašidlo, strašidlo Íránu a jeho šíitské teokratick­é koncepce státu, která oproti všem předpoklad­ům od roku 1979 spíše uspěla. A vyděsilo nám to arabské sunnity natolik, až to z některých princů v oblasti udělalo možná nedobrovol­né, ale osvíceneck­é revolucion­áře.

Pokud vám to připomíná nástup kapitalism­u s jeho ekonomikou vynucenými občanskými svobodami, není to náhoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia