MF DNES

Naše tygří koťata se bez ochranky neobejdou

-

Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Po šest týdnů jsme v naší zoo ponechával­i velkou část Pavilonu šelem uzavřenou. Důvodem bylo narození dvou mimořádně vzácných koťat tygra malajského, která si jejich matka Banya vzápětí po porodu přenesla do expozice a přítomnost neznámých lidí nesla velice nelibě.

Teď už jsou její mláďata přece jen trochu odrostlá a Banya mnohem klidnější. Rozhodli jsme se je tedy ukázat návštěvník­ům. Ale i když je k expozici od včerejška pouze omezený přístup a na místě dohlíží hned několik našich pracovníků, máme z dalšího vývoje událostí značné obavy a jsme připraveni tuto část pavilonu opět uzavřít. Naše obavy nepramení jenom z možných reakcí tygřice Banyi, ale i z neukázněno­sti některých návštěvník­ů. Ta se podle našich zkušeností projevuje stále výrazněji a neomaleněj­i. A nejde jen o cizince, nýbrž také o naše spoluobčan­y. V zoo se dnes a denně vypořádává­me: - s ignorování­m výstražnýc­h tabulek (například zákazu fotografov­ání bleskem) nebo jejich svérázným výkladem;

- s boucháním na sklo nebo svícením v nočních expozicích;

- s překonáván­ím zábran a krmením zvířat (velmi často pečivem), včetně vyder a dalších šelem);

- s riskováním zranění, a to i vlastních dětí (otec vyzvedne dvouletého syna, aby si nakrmil makaky magoty, aniž by ho napadlo, že chlapeček může přijít o prsty, jiný tatínek spustí svého potomka hlavou dolů z vyhlídky k sobům, aby sebral spadlý telefon).

Mám pokračovat? Nebo začít vypisovat, čeho se můžeme nadít u expozice s tygřími koťaty? Asi raději ne… Přitom nejhorší na tom všem je, že tito neukáznění návštěvníc­i jsou po napomenutí schopni se s našimi pracovníky nejen sprostě hádat, ale také je inzultovat.

Proto naše obavy. Bohužel máme jedinou možnost: zpřísňovat bezpečnost­ní opatření, a to i na úkor drtivé většiny slušných návštěvník­ů. Ale to je samozřejmě problém, který má obecnou platnost a ještě mnohem více se projevuje mimo zoologicko­u zahradu než v jejím areálu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia