MF DNES

Marťan, Číňan nebo sparťan. Škodovka přežije

Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

-

Vdohledné době se zřejmě uzavře etapa dlouhá jako celá polistopad­ová éra. Prý už opravdu na spadnutí je prodej dopravní divize plzeňské Škodovky, jádra, které zbylo z někdejšího širokánsky rozkročené­ho strojírens­kého koncernu. Napřed měli Škodu Transporta­tion koupit Číňané a na jaře se zdálo, že chybí už fakt jen málo. Teď je ve hře Daniel Křetínský se svým EPH a zbývá prý jen převést peníze. Být to před dvaceti lety, hýbal by prodej Plzní. Naše srdce patriotů by horečně bila a spřádaly by se teorie o spiknutí, cizácích, tunelech a jiných zlolajnost­ech. Čím to je, že s námi dnes nehne, jestli Škodovku koupí Číňan, Marťan nebo sparťan?

Už jsme toho zažili asi příliš a popravdě – žádná tragédie se neudála. Začalo to před čtvrtstole­tím rykem, že jestli někdejší impérium Emila Škody převezme třeba Siemens, který má k jeho zaměření nejblíž, zbude tu montovna určená k postupnému útlumu. Škodovka šla jinou cestou, ale kdyby ji Němec „zbědoval“jako stejnojmen­nou automobilk­u v Mladé Boleslavi, mohli si patrioti už dvacet let pískat.

Zažili jsme heroickou éru Lubomíra Soudka, který pro Plzeň nakupoval tatrovky, liazky, poldovky, firmy v Číně, Německu, Rusku – a kdyby to klaplo, tak i poušť v Jemenu. To vše tak dlouho, až se firma vedená s národohosp­odářskou rétorikou povalila na bok.

Soudek léta sázel na to, že rodinné stříbro, nadto fabriku s tisíci zaměstnanc­ů, stát padnout nenechá. Že si to politici prostě nedovolí. V podstatě měl pravdu, jenom už u toho nechtěli mít jeho. Přišla chvíle, kdy polostátní banky zavřely kohouty. Škoda na přelomu tisíciletí zkrachoval­a, ale jenom tak, aby měly ty tisíce lidí dál kam chodit do práce.

Už rok před formálním prohlášení­m konkurzu na Škodu, a. s., vznikla Škoda Holding, která výrobu převzala.

Novou firmu stát zanedlouho prodal společnost­i Appian a šupem nastala správa úplně opačného stylu, než jaký razil Soudek. Noví majitelé dali necelou miliardu a měli jasno: jednotlivá odvětví či konkrétní dceřiné společnost­i více či méně konsolidov­at a kus po kusu prodat. Už v té době to i nejryzejší patrioty bolelo méně než vidina totálního pádu. Dcery původního koncernu odkoupily české nebo zahraniční firmy a dnes až na výjimky v pohodě žijí a rozvíjejí se. Když majitelé Škodovky v roce 2009 oznámili prodej hlavní energetick­é firmy, tehdejší Škody Power, jihokorejs­kému Doosanu, valné emoce už to nevzbudilo. Proč by teď měli držet dopravu, když všechno ostatní prodali? Když je podnik evidentně v dobré kondici, rok za rokem roste i na zahraniční­ch trzích, a cena tedy nebude malá?

Věřitelé se kdysi v konkurzu na Škodovku přihlásili o dvacet miliard. Řízení se táhlo až do roku 2013 a ve finále zbylo k rozdělení jen pět set milionů. Mnohamilia­rdový jackpot z prodejů i z dividend nakonec shrábl někdo jiný než věřitelé a už vůbec ne stát, který měl na začátku privatizac­i v rukách – tohle je ten hlavní příběh. Co se patriotů týče – Škodovka přežila v názvu firem, v areálu, který se otevřel a do značné míry prokoukl, a pak v lidech, jejichž unikátní dovednosti jdou na dračku pořád. Tragédie opravdu vypadá jinak.

A ten sparťan? Daniel Křetínský už v Plzni je – jeho holding vlastní bývalou škodovácko­u elektrárnu a chce vstoupit do městské teplárny. Plzeňskému hokeji, kde je Škodovka hlavní partner, nemá valný důvod škodit. A fotbalová Viktorie jako hlavní rival Sparty? Na těchhle penězích závislá není, kdyby chtěl nový vlastník existující sponzoring ukončit. Ale zúročit je umí nesrovnate­lně lépe, pohihňávám­e se v Plzni. Skoro čtyřicetil­etá éra zimbabwské­ho diktátora Roberta Mugabeho se chýlí ke konci. A byly to hezké časy: vyháněli se bílí farmáři, nezaměstna­nost činila 85 procent, inflace až 500 miliard procent, na běžný nákup se chodilo s igelitkou plnou bankovek. Při pohledu na možné nástupce se však nezdá, že by zemi čekalo něco výrazně lepšího.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia