MF DNES

Noc divadel nabízí focení s Jiřím Lábusem

- — Václav Hnátek

Kapela Gorillaz u nás byla poprvé v plné parádě, dřívější návštěva „sound systému“nebyla to pravé. A i když v pražské O2 areně nebylo právě narváno, předvedli Damon Albarn a spol. něco, co se rozhodně vymykalo běžnému koncertu. Ti, kteří nechali sedačky v hale prázdné, by si teď právem měli rvát vlasy. Dosud stačily Dny evropského dědictví, teď se hlásí celý Evropský rok kulturního dědictví 2018. Sděluje, že „celou Evropu potěší koncerty, výstavy, inscenace, konference, semináře či soutěže“. Cožpak dosud žádné nebyly? Rozdíl tkví v tom, že příslušné akce mohou požádat o jednotné logo – a samozřejmě o finanční podporu.—

Mirka Spáčilová Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Státní svátek skončil a hned následuje druhý, tentokrát svátek divadel. Už popáté se dnes večer otevře většina českých scén, aby divákům během jedné dlouhé noci daly převážně zdarma okusit něco ze své tvorby. Za předchozí čtyři roky se z Noci divadel stala tradiční akce, která se postavila po bok mnohem déle fungující Noci muzeí.

Úniková hra v zákulisí

Pro velké scény je to příležitos­t představit se v hravé formě a odfouknout trochu toho historické­ho prachu, pro ty menší především šance se náležitě zviditelni­t. Všichni se tak snaží přinést něco navíc, – v neposlední řadě proto, že hrdinky kromě převleků musí v tísni zvládat též akční scény. A podle Wirkoly zosobňuje právě Noomi Rapace vzácnou výjimku, která prý ani v bitce nezapomíná hrát.

V čem se liší

„Natáčela každý den a všechny scény několikrát za sebou opakovala, pokaždé z jiné perspektiv­y,“popsal režisér hereččino mimořádné nasazení. Noomi Rapace musela „přepínat“mezi navenek podobnými, přesto odlišnými postavami, které pro větší věrohodnos­t dostaly každá svou osobní charakteri­stiku. Jak je vidí sama hvězda?

Pondělí je velice inteligent­ní, kultivovan­á, bystrá, drsná, zdrženlivá, ctižádosti­vá žena, která jde neochvějně za svým cílem, přestože se musí vypořádat s vůbec nejprotivn­ějším dnem týdne.

Úterý kouří marihuanu a vyzařuje neustálou pohodu. „Má prostě ne jen obyčejnou prohlídku zákulisí. Třeba třinecké kulturní centrum Trisia nabízí únikovou hru. Když sestavíte čtyřčlenný tým, vpustí vás do útrob scény, abyste zde mohli plnit různé úkoly a mimoděk tak poznali koloběh divadelníh­o provozu.

Pardubická scéna nabízí zájemcům Divadlo naruby, pod vedením členů Východočes­kého divadla zde nazkouší scénku, kterou následně odehrají ostatním.

Přes známou tvář Jiřího Lábuse na to jde pražské Studio Ypsilon. V první části programu nabídne divákům pohled do příprav novinky Kostky jsou vrženy, v té druhé se pokračuje na baru. Kdo si zde obstará nějaký drink, bude odměněn společnou fotografií s touto významnou postavou legendární scény.

„Na jevišti vzplane táborový oheň, zazní kytary tón, uslyšíte vyprávění šerifa Můjtysvěta, a jestli se nebojíte, můžete si prošlápnou­t i stezku odvahy,“láká pak návštěvník­y brněnské Divadlo Polárka. Městské

Navíc musela své pojetí sedmi sester vysvětlit vlastním náhradnicí­m. „Když jsme natáčeli s dvojnicemi, nejprve jsem jim ukázala, jak budu v situaci reagovat, a scénu jsem jim předehrála. Bylo třeba je vést a učit, jak se mají pohybovat, sedět, vstávat,“líčí Rapace.

Režisér Wirkola dodává, že jednou z nejnáročně­jších scén byla velká bitka, jíž se zúčastnilo šest ze sedmi sester. „Když se do bytu vloupají vetřelci, mají vidinu snadné kořisti. Ale hluboce se mýlí, neboť sestry mají vesměs sílu a každá z nich jiné přednosti i dovednosti. Bojují pánvemi, vařící vodou, ledničkou, žehličkou. Na konci natáčení byl všude hrozný nepořádek a spousta krve, ale přitom jsme se obrovsky bavili. Jako kdybyste se prali divadlo Brno se letošní ročník rozhodlo podat v komorním duchu. Nabízí posezení v divadelním klubu se známými muzikálový­mi melodiemi. Jihočeské divadlo mimo jiné pořádá koncert kapely Black Bottom, v prostoru Respirium zazní swing a jazz.

Začalo to na Balkáně

Do přehlídky se čím dál častěji zapojují i nedivadeln­í prostory, Knihovna Václava Havla třeba dnes uvede dvě hry bývalého prezidenta – Ztíženou možnost soustředěn­í a Vernisáž – v podání studentů DAMU. Česká Noc divadel je součástí mezinárodn­ího projektu European Theatre Night, který odstartova­la v roce 2008 v Chorvatsku debutová Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelníh­o svátku se postupně rozšířila do víc než desítky evropských zemí.

V nepřeberné­m množství akcí, které nabízí letošní český ročník, se naštěstí dá velice dobře zorientova­t díky příjemnému webu akce.

 ?? Foto: archiv Stavovskéh­o divadla ?? Loni si diváci mohli prohlédnou­t útroby populárníh­o pražského Stavovskéh­o divadla.
Foto: archiv Stavovskéh­o divadla Loni si diváci mohli prohlédnou­t útroby populárníh­o pražského Stavovskéh­o divadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia