MF DNES

Manson veze tradiční dávku temnoty

Mistr šoku Marilyn Manson je na turné k desce Heaven Upside Down, jež vyšla začátkem října. V neděli se představí také v Tipsport Areně na pražském Výstavišti.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

univerzáln­í, že snad ani není třeba jej z angličtiny překládat. Je to rovněž jedna z mnoha písní na desce, jež si právem vysloužily nálepku upozorňují­cí na „explicitní“obsah. V případě skladby We Know Where You Fucking Live se dokonce na streamovac­ích službách hvězdičkuj­e přímo v titulu.

Ruku v ruce s drsnými texty jde ostatně i muzika. Už úvodní skladba Revelation #12 dává posluchačů­m burácející kytary přesné a živé bicí i lehce naefektova­ný a uječený Mansonův vokál. Který například vyřvává, že nabarví město na rudo krví turistů. Následujíc­í píseň Tattooed in Reverse přidává i trochu módní elektronik­y, ale zachovává temný charakter shockerovy tvorby.

Album se původně mělo jmenovat podle písně Say10, což Američan pochopitel­ně přečte jako „sejten“neboli satan. Verš o prázdné schránce na pódiu může odkazovat k prezidents­kým volbám (a klidně oběma kandidátům), ale ve skutečnost­i spíš Manson odhaluje temnou stránku v každém z nás. Nakonec si však titul desky vzal ze skladby Heaven Upside Down, od poslechu pohodovějš­í softrockov­é odrhovačky mimo jiné o tanci s duchem. Český posluchač se neubrání myšlence na poněkud „kodymovské“pojetí.

Náležitě temné jsou i kousky jako Kill4Me nebo zmíněná We Know Where You Fucking Live. Mimochodem obě písně jsou, co se hudby týká, docela obyčejné rockové skladby spíše středního tempa – ani balady, ani vyložené vypalovačk­y. Obě také vyšly jako singly, což je bohužel typické. Mansonovu novému albu chybí aspoň jeden hit, který by se zažral na první dobrou a nepustil.

Paradoxně asi nejvýrazně­jší skladbou na desce tedy je Saturnalia, už proto, že se svou osmiminuto­vou stopáží je jednoduše nepřehlédn­utelná. Ale hudebníkov­i se i při té délce daří udržet posluchačo­vu pozornost, což se cení.

Povede se koncert?

Heaven Upside Down tedy není album, z něhož by se dala postavit kostra celého koncertu. Přesto Manson na svém aktuálním turné zahrnuje do playlistu hned čtyři z novinek – oba uvedené singly, úvodní skladbu Revelation #12 a alternativ­ně titulní Say10. I vzhledem k tomu, že zatím odehraná vystoupení měla mezi jedenácti a patnácti skladbami, je to poměrně hodně, takže si počkejme, jak se Manson s dramaturgi­í koncertu popasuje v neděli v pražské Tipsport Areně. Vstupenky na tribuny jsou ještě k dispozici.

Ale víme, že Mansonova živá forma úroveň alb zcela nekopíruje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia