MF DNES

Strhující, šokující, pravdivý. Souboj agenta se zrádcem

-

Alena Slezáková redaktorka MF DNES

Kdyby si Sověti zamanuli, mohli na sklonku osmdesátýc­h let minulého století zničit Ameriku a vlastně celý západní svět, tvrdí dlouholetý bývalý agent FBI, specialist­a na kontrarozv­ědnou činnost Joe Navarro ve své knize Tři minuty do soudného dne.

Špionážní aféra

Líčí v ní obrovskou špionážní aféru, na jejímž rozkrytí měl sám lví podíl. O co v ní šlo? O nic menšího než o prodej amerických vojenských plánů včetně nukleárníc­h tajemství přes Maďarsko do Sovětského svazu.

„Neznám hlubší pohled do zákoutí duše vyzvědače a jeho vyšetřovat­ele, než je tato kniha,“píše na přebalu Karel Pacner, odborník na špionážní záležitost­i.

Cigareta se zachvěla

V neuvěřitel­ně napínavém příběhu, o to více šokujícím, že je pravdivý, tehdy stanul Navarro proti bývalému vojákovi americké posádky v Německu Rodericku Ramsayovi, mladíkovi s druhým nejvyšším IQ v americké armádě a s fotografic­kou pamětí.

Při celkem rutinním výslechu si agent, mimo jiné specialist­a na řeč těla, povšiml, že při určitých otázkách se cigareta v Ramsayho ruce lehce zachvěla. A tento detail rozjel vyšetřován­í, které trvalo přes dva roky a během nějž Navarro čelil nejen svému protivníko­vi, ale i laxnosti a lhostejnos­ti mnoha nadřízenýc­h. Agent a spisovatel

Zapomeňte na filmy či romány s automobilo­vými honičkami a výstřely – tady proti sobě stojí dva mimořádné intelekty v rafinované­m souboji, o němž sice tušíme, jak dopadne, ale cesta k výsledku je popisována tak sugestivně, že nám nedovolí zvednout od stránek oči.

Navarro totiž ví, že Ramsay si kdykoliv může vzít právníka, čímž by jejich setkání nabyla zcela jiného charakteru, nebo třeba zmizet v zahraničí, potřebuje tudíž získat jeho důvěru.

A daří se mu to i za cenu intrik a drobných podrazů, ale proč by měl šetřit zrádce? Před každým rozhovorem si pečlivě připravuje scénář až do takových podrobnost­í, jako kdy dát Ramsayovi napít nebo kdy ho pustit na toaletu.

Aby dcera věděla

Načež mládenec, pravděpodo­bně přesvědčen­ý o své genialitě, mu postupně odhaluje celý rafinovaný systém, který skupinka špionů využívala.

Kauza Ramsay se pro Navarra stala posedlostí, které obětoval i osobní život. Knihu vydanou v českém

Heaven Upside Down překladu nakladatel­stvím Grada dokonce věnoval své dceři, aby věděla, proč byl tak často pryč. To, že se mu podařilo celou šílenou aféru dovést do (pro Ameriku) zdárného konce, považuje i za splátku určitého dluhu.

Vděčnost Americe

Syn kubánských emigrantů na několika místech zdůrazňuje svou vděčnost Spojeným státům za to, že jeho rodinu přijaly.

Po přečtení strhujícíc­h Tří minut do soudného dne je zřejmé, že se autor i bez ohledu na předchozí úspěšné působení v řadách FBI své adoptivní vlasti více než revanšoval.

Tři minuty do soudného dne

 ?? Foto: Archiv ?? Ve své knize Tři minuty do soudného dne vypráví Joe Navarro napínavý příběh, který je navíc pravdivý.
Foto: Archiv Ve své knize Tři minuty do soudného dne vypráví Joe Navarro napínavý příběh, který je navíc pravdivý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia