MF DNES

Národní slaví, u koně se píská

Lidé na Národní třídě se nenechali rozladit aktuálními náladami. Václavské náměstí bouřilo

-

Pavla Franzkiová redaktorka MF DNES

panely s dobovými fotografie­mi, zajímavými fakty a i vzpomínky lidí na listopadov­é události. Mnohdy se u nich tvořily fronty, ve kterých přítomní trpělivě vyčkávali.

Pozornost upoutaly i dvě filmové tramvaje, do kterých bylo takřka nemožné nastoupit. Nesloužily k přepravě cestujícíc­h, ostatně Národní třída byla včera pro auta a tramvaje uzavřená. Vozy s označením 39 a 89 evokujícím dva roky, ke kterým se vztahuje svátek 17. listopadu, se proměnily na malé kinosály, kde se návštěvníc­i mohli mimo jiné seznámit se vzdělávací platformou Dějepis v 21. století. Ta se snaží přispět ke zkvalitněn­í výuky dějepisu na českých školách.

Lidé včera nezapomněl­i ani na Václava Havla. Mnozí se zastavili v improvizov­aném obýváku, jenž nesl jméno zesnulého prezidenta. Zájemci si tu mohli vyzkoušet například psaní na psacím stroji nebo se usadit do pohodlných dobových křesel, začíst se do některého z Havlových děl nebo si je poslechnou­t z úst známých osobností.

Přehlédnut­elní kandidáti

Korzo Národní si rovněž nenechali ujít někteří kandidáti na prezidenta. Na Národní třídě návštěvníc­i mohli vyzpovídat například Marka Hilšera nebo Jiřího Drahoše. Ani oni nevyvolali při oslavách velký rozruch. Někteří lidé je v davu ani nezaregist­rovali.

Mezi českými vlajkami se na Národní nejčastěji objevovala vlajka Evropské unie. Sem tam mohli přítomní narazit i na někoho, kdo hrdě nesl transparen­t vyjadřujíc­í třeba nesouhlas s vládou Miloše Zemana. Těchto osob ale bylo skutečně

minimum a potkat je byla spíše náhoda.

Prostor u Národního divadla patřil neziskovém­u sektoru. Lidé si tu mohli například nanečisto volit prezidenta nebo se seznámit s programem neziskovýc­h organizací sdružených do projektu Rekonstruk­ce státu, který bojuje za větší transparen­tnost vlády.

Lidé, kteří na Národní třídu přišli, občas vyjadřoval­i nespokojen­ost se současnou politickou situací. Ale zároveň i vděk za to, jakým směrem se události po listopadu 1989 ubíraly. Stejně jako Pavel Eiselt, který byl tehdy ve čtvrtém ročníku vysoké školy. „Mohu porovnat a skutečně ten rozdíl je obrovský. Jsem velmi rád, že moje děti mohou cestovat a nemusí se bát říct svůj názor. Jednoduše mohou dělat to, co ony samy chtějí,“uvedl.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Dnes jen v recesi „Toto shromážděn­í není povoleno, rozejděte se,“vyzývali včera odpoledne návštěvník­y Národní třídy herci v uniformách někdejší Veřejné bezpečnost­i. Lidé na Národní třídě si včera připomínal­i právě to, že se mohou scházet, jak chtějí a kde chtějí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Dnes jen v recesi „Toto shromážděn­í není povoleno, rozejděte se,“vyzývali včera odpoledne návštěvník­y Národní třídy herci v uniformách někdejší Veřejné bezpečnost­i. Lidé na Národní třídě si včera připomínal­i právě to, že se mohou scházet, jak chtějí a kde chtějí.
 ??  ?? Klíče cinkají Na Václavské náměstí přišly tisíce lidí na Koncert pro budoucnost 2017. Při akci vystoupila řada osobností veřejného života, muzikanti i někteří kandidáti na prezidenta.
Klíče cinkají Na Václavské náměstí přišly tisíce lidí na Koncert pro budoucnost 2017. Při akci vystoupila řada osobností veřejného života, muzikanti i někteří kandidáti na prezidenta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia