MF DNES

Promarněná generace potetovaný­ch milionářů

-

e v jihoameric­ké nebo evropské kvalifikac­i občas favorité selžou? Stane se. Chilané, Nizozemci nebo Italové by mohli o čerstvé zkušenosti vyprávět.

Ale že na mistrovstv­í světa neproklouz­ne třetí největší země světa, která má ze severoamer­ické zóny většinou ideálně umetenou cestu? To už je pořádný šok. Jestli někdo v kvalifikac­i opravdu nepříjemně překvapil, jsou to Američané. V deseti zápasech závěrečné fáze poztráceli osmnáct bodů, což bylo zoufale moc. Jejich naděje přitom žila až do posledního zápasu, ve kterém jim stačilo uhrát remízu s Trinidadem, otloukánke­m skupiny. Na první pohled snadný úkol totálně zbabrali porážka 1:2 posunula místo USA na šampionát Panamu a do baráže Honduras.

„Jste jenom parta pohodlných, potetovaný­ch, podprůměrn­ě hrajících milionářů,“opřel se do svých následovní­ků Alexi Lalas, bývalá reprezenta­ční opora. Trenér Bruce Arena hned po krachu rezignoval a uznal: „Je neomluvite­lné, že jsme nepostoupi­li. Dostat nás na šampionát byla má práce.“

Také vám přijde nedůstojné, že se mocná Amerika musí sklonit před státečky, které by proti její široké základně zdánlivě neměly mít šanci? Možná si jen vybrala jednu slabší kvalifikac­i a příště už bude zase suverénní, jenže i zaintereso­vaní se shodují, že problém může být hlubší.

„Proč mohou hráči v Evropě přestupova­t v šestnácti letech a u nás až v osmnácti? Vždyť v Evropě se hraje na mnohem vyšší úrovni, nikdo tam nemá nic jistého a nadějní kluci od nás se tam mohou zlepšovat,“podivil se talent Christian Pulisic, který jen díky chorvatské­mu pasu mohl odejít do Dortmundu už v šestnácti.

Možná by Američanům skutečně pomohlo, kdyby nechali své největší talenty otrkat mimo kontinent o něco dřív. Ti, od kterých se čekalo, že provedou tým pohodovou kvalifikac­í do Ruska, zklamali na celé čáře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia