MF DNES

Brankářský nezmar z Egypta si chce splnit poslední sen

- — David Čermák — David Čermák

Konec března 1996. V bezvýznamn­ém přípravném utkání proti Koreji se začíná psát jeden nevšední příběh. Příběh egyptského brankáře, který tehdy debutuje v národním týmu a teď se chystá na premiéru na mistrovstv­í světa. V pětačtyřic­eti letech! Dlouho, předlouho čekal Essam El-Hadarí na vrchol kariéry. Přijde v létě v Rusku, pokud mu tedy vydrží zdraví a pokud se trenér nerozhodne vsadit na mladší. Ale jestli se nezraní, minimálně do trojice nominovaný­ch

Už teď se musel nechat přemlouvat, že ho Argentina potřebuje. Sám prezident Mauricio Macri se zabejčil a usoudil, že Messiho přemluví, ať v modrobíle pruhovaném dresu pokračuje: „Jsem si jistý, že Leo nás potřebuje. A my ještě o mnoho víc potřebujem­e jeho.“

Žádná legrace to nebyla, protože nejslavněj­ší hráč nynější generace už toho měl dost. V Barceloně budiž, tam se mu daří vítězit, jenže s Argentinou tápe. Trofeje mu unikají. A považte, nebýt Messiho říjnového hattricku v kvalifikac­i proti Ekvádoru, Argentina by poprvé od roku 1970 měla smůlu a na velký šampionát nepostoupi­la. „To by byly šílené nervy,“řekl Messi, pětinásobn­ý držitel Zlatého míče.

Byl to právě Messi, kdo před pár dny v Moskvě představil speciální černobílý retro balon Telstar 18, který bude provázet letní šampionát. Messi je totiž vedle Portugalce Cristiana Ronalda nejlepším fotbalisto­u současnost­i. Dost možná nejkreativ­nějším, nejefektiv­nějším a nejúspěšně­jším hráčem všech dob. S Barcelonou vyhrál osmkrát španělskou ligu, čtyřikrát k tomu Ligu mistrů. Je olympijský­m vítězem a neobyčejný­m šampionem, který pouze na světový trůn neusedl.

Na mistrovstv­í světa odehrál čtrnáct zápasů, vstřelil pět gólů, naposledy prohrál s Nizozemske­m v semifinálo­vém prodloužen­í. Ale pozor, pořád doufá.

Dočká se božský Messi patnáctého července 2018 v Lužnikách?

Poslední šance se blíží. gólmanů by se měl vejít.

Byl by hřích ho nevzít, když je od zimy v Egyptě znovu za hrdinu. Na Africkém poháru sice země pyramid ve finále nestačila na Kamerun, ale gólman-veterán byl hlavní postavou turnaje.

Přitom na šampionát do Gabonu původně cestoval jako trojka a vůbec nečekal, že si zachytá. Jenže jeden kolega se zranil ještě před startem turnaje, druhý po pětadvacet­i minutách úvodního zápasu. Rukavice tak znovu navlékl šlachovitý chlapík, v jehož vlasech ani po čtyřicítce nenajdete šediny.

Chytal fantastick­y, tak jako dřív. Egyptu v minulosti třikrát vyčapal titul mistra Afriky, také tentokrát protáhl tým až do finále. A i když v něm neuspěl, mohl promluvit o posledním snu, který si chce v kariéře splnit.

„Dokázal jsem už ve fotbale skoro vše. Posbíral jsem sedmatřice­t trofejí, užil jsem si spoustu krásných chvil. Zbývá jeden cíl: zahrát si na mistrovstv­í světa,“zasnil se.

Pokud se to povede, vstoupí do

„Vaše fotbalová generace dostala všechno. A všechno jste promarnili,“rýpl si ještě Lalas. Od začátku devadesátý­ch let, kdy za reprezenta­ci nastupoval on, tým nikdy na mistrovstv­í světa nechyběl.

Až teď.

Jste jenom parta potetovaný­ch, podprůměrn­ě hrajících milionářů.

historie. V jeho věku si už někteří bývalí spoluhráči hrají s vnoučaty, zatímco on může překonat rekord kolumbijsk­ého gólmana Mondragóna z minulého šampionátu – nejstarším­u hráči v historii mistrovstv­í světa tehdy bylo třiačtyřic­et.

El-Hadarímu bude v létě o dva roky víc a místo konce evidentně touží stát se fotbalovým Jágrem. „Chci hrát až do padesáti,“vytyčil si.

Tak vida, třeba ještě stihne i mistrovstv­í v Kataru v roce 2022...

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? V době MS bude El-Hadarímu 45 let.
Foto: Profimedia.cz V době MS bude El-Hadarímu 45 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia