MF DNES

Wabi Daněk 1947–2017

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Po dlouhé nemoci ve čtvrtek ve věku 70 let zemřel Wabi Daněk, folkový písničkář, autor neoficiáln­í trampské hymny Rosa na kolejích. V posledních letech nahrával a koncertova­l s kapelou Ďáblovo stádo, jejich společná tvorba byla velmi ceněna. Foto: Tomáš Krist, MAFRA

W abi Daněk, který zemřel ve čtvrtek ve věku 70 let, byl jedním z těch umělců, které nelze nahradit. A zůstal po něm poklad v podobě legendární­ch písní.

Kdyby to byla jenom Rosa na kolejích, novodobá trampská hymna, bylo by to dost. Wabi Daněk má ovšem na svém kontě i tklivou baladu Píseň, co mě učil listopad nebo naprosto zlidovělé Hudsonské šífy. Alespoň zabroukat si je pravděpodo­bně dokážou i lidé, kteří si nikdy nesbalili usárnu.

Stanislav Daněk se narodil v roce 1947 ve Zlíně, vztah ke skautingu či trampingu podědil po rodičích. Jeho otec hrál na kytaru swing. Budoucí trampský písničkář se vyučil zámečníkem a vystřídal řadu zaměstnání, nejdéle jezdil se záchrankou. „Vozil jsem opilce na záchytku do Kroměříže. A tam to žilo. Z umývárek zněl Kryl na plný prdy, chovanci si tam malovali, před barákem hráli volejbal,“vzpomínal před dvěma lety v týdeníku Téma.

Svou přezdívku získal podle Wabiho Ryvoly, legendární­ho a jen o dvanáct let staršího písničkáře, jehož skladby rád hrál kamarádům.

Debutové album Rosa na kolejích z roku 1984 i přes mimořádný úspěch vzbudilo u ortodoxníc­h fanoušků trampské muziky vášně, neboť se na něm Daněk obklopil pro český folk tehdy „zapovězený­mi“nástroji, jako jsou bicí či elektrická kytara. Později spolupraco­val s Kapitánem Kidem, skupinou Pacifik nebo Vojtou Kiďákem Tomáškem.

Nezahálel ani v posledních letech a rozhodně ani nezakrněl. V roce 2012 vydal desku Wabi a Ďáblovo stádo. Ve stejnojmen­né kapele sdružil muzikanty více žánrů, kteří však sdíleli stejnou estetiku. Deska vznikla ve srubu v Orlických horách, hostovala tu Radůza i Aneta Langerová a nahrávka zaznamenal­a vřelý ohlas kritiků. Získala také zlatou desku za úspěšné prodeje.

Druhá deska Ďáblova stáda Příběhy písní vyšla v roce 2014 a Wabi Daněk a spol. na ní oprášili evergreeny jako Jesse James nebo Loch Lomond.

Wabi Daněk zůstával i do pozdního věku vitálním hudebníkem a vtipným glosátorem, v letošním roce jej však dostihly zdravotní problémy. V létě zrušil všechny koncerty.

Jedním z posledních velkých koncertů, na němž vystoupil, tak zůstává oslava osmdesátin Jiřího Tichoty ze Spirituál kvintetu, kde Wabi Daněk koncem května vystoupil jako jeden z hostů. Publikum v pražské Tipsport areně si s ním zazpívalo Rosu na kolejích i Píseň, co mě učil listopad a ke Spirituálu se přidal ve skladbě Pocestný. Lepší sbohem si vlastně legendární písničkář nemohl přát.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia