MF DNES

Ženy v politice? Ve vedení je Rwanda

Zajímavý pohled na problemati­ku rovnosti pohlaví poskytuje nejnovější žebříček postavení žen v politice jednotlivý­ch států, který zveřejnila Mezinárodn­í parlamentn­í unie. V čele zemí, kde jsou ženy zastoupeny nejvíce, není nouze o překvapení.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

V elký rozruch vzbudil letos v únoru snímek, který na sociálních sítích zveřejnila švédská vicepremié­rka Isabella Lövinová. Byla na něm v okamžiku, kdy podepisova­la zákon o opatřeních v boji s klimatický­mi změnami. Za ní stálo sedm dalších žen, které jsou ve švédské vládě.

„Jsme feministic­kou vládou“

Rozruch kolem fotky byl velký hlavně proto, že šlo o zjevnou reakci na jiný snímek, zveřejněný těsně předtím: byl na něm americký prezident Donald Trump při podpisu nařízení o zrušení státní podpory interrupcí­m. Za ním totiž stál stejný počet mužů.

„Jsme feministic­kou vládou, což je na této fotce vidět,“komentoval­a mimo jiné svůj snímek Lövinová. Obě fotografie pak následně vyvolaly někdy vášnivou diskusi o tom, jak velké je a jak velké by mělo být zastoupení žen v politice, i o tom, zda se ženy opravdu hodí na všechny funkce – například do čela ministerst­va obrany.

V každém případě nebylo překvapivé, že snímek s osmi ženami ve vysoké politice vznikl právě ve Švédsku. Pokud byste předem odhadovali, že v severských zemích, proslulých snahou o genderovou vyváženost, bude žen ve vysoké politice hodně, měli byste z velké části pravdu. Ukazuje to i přehled Mezinárodn­í parlamentn­í unie – je přitom třeba podotknout, že do něj jsou zahrnuty jen vrcholné političky na národní úrovni a nejsou v něm ženy působící v nadnárodní­ch institucíc­h, jako je například Evropský parlament.

Skandinávi­i včetně Dánska ve svém globálním pohledu Mezinárodn­í parlamentn­í unie zvlášť vyčlenila ze zbytku Evropy – příliš by totiž zkresloval­a průměr ostatních zemí.

Takže zatímco v parlamente­ch severských zemí je zastoupení žen v průměru přes 40 procent, ve zbytku Evropy to je zhruba 25 procent. Takový je tedy průměr – přesto však skandinávs­ké země nefigurují na nejvyšších místech žebříčků podle zemí.

Co se týče podílu žen mezi poslanci (všechna data se vztahují k 1. lednu

2017), umístila se na prvním místě Rwanda, země, kterou má většina lidí spojenu maximálně s genocidou v 90. letech minulého století. Tam je v parlamentu 61 procent žen. Na druhé příčce se ocitla Bolívie, na třetím komunistic­ká Kuba – až na „bramborové­m“místě je první skandinávs­ká země, Island. Švédsko skončilo šesté a Finsko deváté.

V celosvětov­ém součtu činí podíl žen v národních parlamente­ch 23,3 procenta.

Kolik jich skutečně vládne

Úplně do čela se skandinávs­ké země neprobily ani v porovnání zemí podle toho, kolik žen mají na ministersk­ých pozicích. Zde se o první tři místa dělí Bulharsko,

Francie a Nikaragua, čest skandinávs­kých zemí zachraňuje na 4. místě Švédsko.

A do třetice bez prvenství – do výčtu zemí, kde byly ženy na přelomu loňského a letošního roku buď hlavou státu, či předsedkyn­í vlády (v některých prezidents­kých republikác­h jsou tyto funkce spojené), se ze skandinávs­kých zemí dostalo

jen Norsko (díky své premiérce Erně Solbergové).

Není překvapivé, že v počtu žen v nejvyšších státních funkcích dominuje Evropa, kde je rovnoprávn­ost pohlaví prosazován­a stále silněji. Překvapení se odehrávají na jiných kontinente­ch. Například – kdo by si ještě nedávno troufl tipnout, že Nepál bude mít prezidentk­u?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia