MF DNES

Mugabe po 37 letech v čele země končí

- — Dagmar Langová

Tancem a zpěvem slavili včera ve vedení zimbabwské vládní strany sesazení Roberta Mugabeho z křesla předsedy a vyloučení jeho 52leté manželky Grace. Stalo se tak několik dní poté, co v metropoli Harare armáda provedla převrat a 93letého prezidenta Mugabeho od té doby drží v domácím vězení.

„Mugabe se teď může stát farmářem,“znělo od členů vedení Afrického národního svazu Zimbabwe – Vlasteneck­á fronta (ZANU-PF).

Na místo lídra byl vzápětí jmenován Emmerson Mnangagwa, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Mnangagwu, svého dlouholeté­ho spojence, přitom Mugabe začátkem listopadu odvolal z funkce viceprezid­enta. Ten uprchl ze země a nyní se vrátil jako vítěz. Podle agentury AP ho bude ZANU-PF nominovat i na post prezidenta v příštích volbách.

O Mugabeho rezignaci po dlouhých 37 letech v čele této africké země včera velení armády znovu jednalo. Podle zdrojů blízkých vyjednáván­í Mugabe souhlasil s tím, že se vzdá funkce prezidenta. Oficiální oznámení ale do uzávěrky tohoto vydání nebylo zveřejněno.

Desetitisí­ce obyvatel Zimbabwe o víkendu znovu proti Mugabemu vyšly do ulic a dožadovaly se jeho svržení. V parlamentu by měl být zahájen proces impeachmen­tu proti prezidento­vi, pokud podle ZANU-PF sám do dnešního poledne neodstoupí. Vládnoucí stranu v tom podporuje i hlavní parlamentn­í opozice, Hnutí pro demokratic­kou změnu (MDC). To se už v minulosti neúspěšně pokoušelo Mugabeho sesadit.

K vojenskému puči došlo poté, co hrozilo, že nástupnict­ví po Mugabem se ujme jeho v Zimbabwe neoblíbená žena Grace. Tu místní viní z vyvolávání nenávisti i zneužívání funkce. Právě ona předtím Mnangagwu vinila z osnování převratu.

Mugabe se stal prezidente­m této bývalé britské kolonie na jihovýchod­ě Afriky po získání nezávislos­ti v roce 1980. Prvních dvacet let po vyhlášení samostatno­sti přitom tento africký stát celkem prosperova­l, poslední desetiletí jsou ovšem ve znamení rozpadu, palčivé chudoby a vleklých krizí – země se potýká s vysokou nezaměstna­ností, hyperinfla­cí, nedostatke­m potravin i hotovosti.

 ?? Foto: AP ?? Už dost! Desetitisí­ce lidí v ulicích zimbabwský­ch měst o víkendu znovu demonstrov­aly proti Robertu Mugabemu.
Foto: AP Už dost! Desetitisí­ce lidí v ulicích zimbabwský­ch měst o víkendu znovu demonstrov­aly proti Robertu Mugabemu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia